Van gouden klokken tot aan het bed van Napoleon: wij mochten binnenkijken bij Paviljoen Welgelegen

Op 5 mei is het niet alleen Bevrijdingsdag, het is ook de sterfdag van Napoleon Bonaparte. Dit jaar is het precies 200 jaar geleden dat de Corsicaan overleed. Daarom halen we een binnenkijker van 2 jaar geleden naar boven: die van het Provinciehuis. Daar vind je nog het bed van Napoleon tot aan de draagbare houten wc van prinses Wilhelmina. Wij hebben alles voor je vastgelegd!

Allereerst, wie heeft dit gigantische pand eigenlijk laten bouwen? Dat was Henry Hope in 1785, dat was een rijke Engelse bankier. Hij gebruikte het vooral om zijn kunst te showen. Daarom zijn er ook zoveel grote zalen, daar wilde de rijke man andere mensen imponeren met zijn schilderijen.

De bankier had alleen één probleempje, hij was niet zulke goede vrienden met Napoleon. Dus toen Napoleon de macht kreeg in Nederland, is Henry met het grootste deel van zijn schilderijen terug naar Engeland gevlucht.

Tekst gaat verder onder de video

Het huis van Napoleon

Napoleon benoemde zijn jongere broertje Lodewijk Napoleon tot koning van Nederland en mocht vervolgens in Paviljoen Welgelegen wonen. Na Napoleon heeft prinses Wilhelmina van Pruisen er een tijd gewoond.

Daarna is het een museum geweest en in 1930 is het een provinciehuis geworden. Zo, nu je dit weet kunnen we beginnen aan de rondleiding door de kamers!

Foto: indebuurt Haarlem

De slaapkamer van Napoleon

In deze kamer staat het originele bed van Napoleon. Die heeft een tijdje in het Rijksmuseum gestaan, maar staat nu weer op zijn vertrouwde plek.

Het is nogal een kort bed en niet zonder reden. Mensen sliepen in die tijd half zittend omdat ze dachten dat als je plat sliep dat er teveel bloed naar je hoofd liep. Ook dachten ze dat als je met je mond open sliep, er kwade geesten naar binnen konden. Ja, dat wil je natuurlijk niet!

Groen geel

Groen en geel, dat zijn de voornaamste kleuren die je in dit gigantische pand ziet. En dat is niet zonder reden: dat waren namelijk de kleuren van de koning. Later, toen de mensen niet meer zo blij waren met de koning, is toen ook de uitspraak je groen en geel ergeren ontstaan. Aha!

Kinderkamer

In de kinderkamer zie je veel blauw. Blauw was een dure kleur om te maken en aangezien geld geen rol speelde, is er juist veel blauw gebruikt.

Luxe

De luxe straalt van de meeste kamers af met de gouden klokken, beelden en elegante stoelen.

Kamer van dochter Louise

Deze kamer was van Louise, de dochter van prinses Wilhelmina en stadhouder Willem V. Zij waren overduidelijk geen fan van de groen/gele aankleding van Napoleon en hebben hier gekozen voor een wat rustigere inrichting.

Draagbaar toilet

Op een van de kamers staat ook een draagbaar toilet van hout. Het schijnt dat prinses Wilhelmina die overal mee naar toe nam, zij wenste alleen op haar eigen draagbare wc haar behoefte te doen. Dan hopen wij dat ze niet zulke dikke billen had, want dit toilet is geen groot exemplaar.

Bijzondere lampen

In de grote hallen, waar Henry Hope wilde imponeren met zijn schilderijen, hangen nu wandkleden van alle gemeentes van Noord-Holland.

Ook hangen er sinds 2007 bijzondere kunstwerken die ze ook wel droomluchters noemen, per kunstwerk hangen er 87 lampen in en elke lamp heeft een eigen betekenis. Bijvoorbeeld een lamp met kippen erop, dat is vanwege de kippenboeren vergadering die er gehouden werd.

Muzieksalon

Dan komen we in de vergaderkamer van de commissaris van de Koning, wat vroeger de muzieksalon was. Hier hangt ook een bijzondere lamp met wel 365 elementen, wow!

Ook werd ons verteld dat er vroeger in deze kamer veel gerookt werd. Tijdens de restauratie werd er wel iets heel bijzonders gebruikt om de aanslag daarvan uit de kamer te krijgen: menselijk speeksel. Daar zit namelijk veel enzymen in die het bruin uit meubels en muren kunnen trekken. En de stoelen zijn gevuld met paardenhaar. Bijzondere kamer!

Vissenkamertje

Als je goed kijkt naar de ramen, snap je wel waarom dit het vissenkamertje genoemd werd.

Goudleren behang

Deze kamer doet behoorlijk statig aan met het goudleren behang en de statige lamp.

Imponeren

Deze ruimte had Henry Hope specifiek bedacht om te imponeren met zijn schilderijen, helaas is het hem niet gelukt om de schilderijen uit deze ruimte mee te nemen.

Keuken

In de keuken zie je een afbeelding van een hond en een kat. Waarom? Dat werd als een teken voor huiselijkheid gezien. En als je je afvraagt wat dat deurtje bovenin daar doet, die is voor het roken van bijvoorbeeld een ham. Aha!

Ingang

Dat waren alle kamers binnen, maar er is ook nog wel iets bijzonders te melden over de ingang. Die imposante ingang aan de voorkant, is namelijk nooit de officiële ingang geweest.

De bocht daar was veel te krap en steil, waardoor niemand er omhoog kwam. De achterkant is dus altijd al de officiële ingang geweest. Weet je dat ook weer!

Rondleiding

Wij vonden het supertof om dit bijzondere gebouw eens van binnen te zien. En hopelijk heb jij er zo ook een beetje van kunnen meegenieten.

Maar als je het toch een keertje met eigen ogen wilt zien, vanaf tien personen kun je een (gratis) rondleiding aanvragen. Zie de website voor meer info.

Lees ook

Meer in deze categorie

Wonen

Ga naar “Dit is het allerkleinste huisje dat nu te koop staat in Haarlem”

Dit is het allerkleinste huisje dat nu te koop staat in Haarlem

funda haarlem burgwal
Ga naar “De huur is duur: dit betaal je gemiddeld in Haarlem”

De huur is duur: dit betaal je gemiddeld in Haarlem

te huur bord haarlem
Ga naar “Kopers opgelet: de huizenprijzen in regio Haarlem zijn gedaald”

Kopers opgelet: de huizenprijzen in regio Haarlem zijn gedaald

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle Perla pads 36 stuks van € 9,98 voor € 4,99”

Alle Perla pads 36 stuks van € 9,98 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “sloggi 3-pack slips € 13,99”

sloggi 3-pack slips € 13,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis”

JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.”

Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.

 • Employment Services
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Housekeeping en Ontbijt”

Medewerker Housekeeping en Ontbijt

 • Stayokay Haarlem
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023