Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nostalgie: 6 x deze items had elke Haarlemmer vroeger wel in huis

Door Carin van der Meij 5 april 2020

Een koffiemolen, een telefoon met draaischrijf: gaat er een belletje rinkelen? Het zijn allebei voorwerpen die vroeger in elk Haarlemse huishouden te vinden waren. Er zijn nog veel meer spullen die Haarlemmers vroeger hadden, maar nu nergens meer te vinden zijn. Ga er even voor zitten, want wij nemen je mee in huizen van toen.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Vierkante beeldbuis

Beeldbuis toen in haarlem
Unsplash

Een televisie anno 2020 is groot en erg dun. In de Haarlemse woonkamers ging dat er tientallen jaren terug iets minder subtiel aan toe. Om het formaat van een beeldbuis – groot en vooral heel vierkant – kon je niet omheen. Overigens wilde je dat ook niet, want een avondje voor de buis was één van de weinige bronnen van vermaak. Je had het helemaal goed voor elkaar als er ook nog een ingebouwde videorecorder in zat, dan kon je bijvoorbeeld ‘Spel Zonder Grenzen’ opnemen als je een afspraak had. Handig!

Asbak

Café Bar Weinig aan de Zijlstraat 55 in 1987. Foto: Noord-Hollands Archief

Peukie hier, een sigaretje daar: hoewel je nu in een apart vak of hok moet staan, mochten Haarlemmers vroeger overal roken. Waar je ook kwam – restaurant, werk, openbaar vervoer óf thuis – mensen waren lekker aan het paffen.

Platenspeler

platenspeler toen in unsplash
Unsplash

Toegegeven, er zijn Haarlemmers die nog een platenspeler in huis hebben. Maar vaak toch ter decoratie, lekker vintage. Wilde je in de jaren ’60, ’70 muziek luisteren? Dan was een platenspeler the way to go. De muziek van The Beatles, Bob Dylan maar ook van Willem Duyn galmde door de Haarlemse woonkamers.

Door de introductie van de cd – veertig jaar geleden – werd de platenspeler vervangen voor een cd-speler. Overigens behoort die ook alweer tot een uitstervend ras, want veel Haarlemmers luisteren nu muziek via online streamingsdiensten.

Fax

faxen anp
ANP

‘Ik stuur je wel even een fax.’ Heb je dat ooit iemand horen zeggen? Niet? Dan ben je niet meer van de generatie die niets anders deed dan berichten sturen via dit apparaat. Kantoren en ook huishoudens in Haarlem hadden er een, oh wat was het handig! Nu denken we daar wel anders over.

Huistelefoon

oude telefoon toen in unsplash
Unsplash

Voor de mobiele telefoon hadden bijna alle Haarlemmers een huistelefoon. Die werkte net zo goed als de nieuwste mobieltjes, maar hadden één voor de hand liggend nadeel: je kon ze natuurlijk alleen maar thuis gebruiken. Het feit dat je broer of zusje via de andere huistelefoon stiekem je gesprekken kon afluisteren, was ook zeker een nadeel.

De huistelefoon kwam in allerlei soorten en maten: eentje met een draaischrijf, een druktoetsen en veel later zelfs een draadloze telefoon. En herinner je nog de telefoongids? Good old times

Koffiemolen

koffiemolen toen in pixabay
Pixabay

De ouderwetse koffiemolen van Douwe Egberts heeft in veel keukens in Haarlem gehangen. De molen vulde je met koffiebonen en door aan de hendel te draaien, werden de bonen gemaald. De heerlijke koffiegeur verspreidde zich al snel door het hele huis. Met de komst van koffieapparaten zijn dit soort molens overbodig geworden en dus ook bijna nergens meer te vinden in Haarlemse huishoudens.

Misschien vind je dit ook leuk

Toen in Haarlem: Op deze plek genoten we van het zonnetje in 1991

Herken jij al waar dit is? Het is niet in Haarlem, maar wel héél vlakbij. Officieel ligt dit populai...

Toen in Haarlem: het verhaal van geloof, hoop en d’liefde in de Ridderstraat

Terwijl Cupido lustig zijn pijlen op geliefden richt, worden deze dagen allerlei cadeautjes voor Val...

Toen in Haarlem: ravage aan de Schotersingel door heftige herfststorm in 2016

Het was eind november 2016 toen er een flinke herfststorm over Haarlem raasde. In de hele provincie ...

Gaaf: 5 x foto’s van toen Haarlem nog een héél stuk kleiner was

In Haarlem wordt al jaren lang druk gebouwd en de stad wordt alsmaar groter. Je kunt je Haarlem waar...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Toen in Haarlem