Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x verhalen over jullie favoriete leraren: ‘Er gingen de wildste verhalen rond’

Door Romée Lagerveld 10 juli 2020

Laatst plaatsten we een oproepje op Facebook: wie was vroeger jouw favoriete leraar? Aan alle prachtige, ontroerende en soms hilarische reacties te zien hebben jullie heel wat goede herinneringen aan vroegere docenten. Wij maakten een selectie uit jullie reacties. Heerlijk nostalgisch en herkenbaar, toch?

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Warme choco

Lezers Bianca deelde met ons haar herinneringen aan de basisschool en middelbare school in Haarlem. “De leraren op de Schalkweide school waren super cool voor die tijd. Altijd lol en gekkigheid voor de klas, weinig serieus..en de klas was tegenover het kantoor van de directrice. Als zij in zicht kwam moesten we net doen alsof we druk waren, zij was erg van de oude stempel. Jos kuiper van de Martin Luther King school was zo lief en grappig, maar streng op z’n tijd. De hele school liep met hem weg. Zelfs na de lagere school kwamen we wel eens op bezoek in de klas. Dan haalde hij warme choco voor ons en zei dan tegen z’n huidige klas: ‘kijk ze missen me toch wel’. Ja, leuke herinneringen.”

Gezien worden

Lezeres Anja vertelde ons over leraar Rob Schuit van de Noorderschool. “Hij was gepassioneerd in lesgeven en ook zijn vrouw was soms betrokken als er activiteiten waren. Dat was leuk, en toch was hij soms ook streng. Er was bij ons onrust thuis en hij is hierin steunend geweest en ook corrigerend in mijn gedrag wat kwam door de thuissituatie. Ik had het idee dat er aandacht voor mij was en ik gezien werd. Later is hij nog schoolhoofd geworden.”

De look-a-like leraar

Ook Marielle deelde een bijzondere anekdote: “Ik zat eind jaren 70 op het Mendel en had een docent die sprekend op Led Zeppelin leek. Hem was geen lang leven beschoren op school, hij is er denk ik een half jaar geweest. Er gingen de wildste verhalen rond over hem, zo zou hij een relatie hebben met een leerling maar ik weet oprecht niet of dat werkelijk zo was of een sterk verhaal. Ik vond hem wel cool.”

Rappen

Naomi vertelde ons meer over de herinneringen aan haar schooltijd. “Op het Schoter waren er veel fijne docenten, persoonlijk waren voor mij meneer van der Goes, mevrouw Kuné, meneer Kuilart en mevrouw van Eig wel favorieten maar nu doe ik een hoop anderen tekort. En op de Kring natúúrlijk Margo Bolijn: de topperste topper, al heb ik maar kort bij haar in de klas gezeten. Ze was zo anders, fris, modern en persoonlijk. Echt menselijk en dicht bij de kinderen, en destijds kwam ze ook aan met hele andere dan standaard liedjes en raps enzo! Maar vooral voelden de meeste kinderen zich echt begrepen en gezien door haar, die verbinding die zo belangrijk is.”

De hand van de meester

Reineke zat rond 1987 op de Theresia Mavo en kan zich vooral docent Nederlands/Economie meneer Van Erp nog goed herinneren. ‘Dit is de hand van de meester’ zei hij heel dreigend als de klas vervelend werd! Hilarisch en zo eng dat je de slappe lach kreeg. Zou hij nog leven?”

De favoriete leerling

Ook lezeres Moon vertelde ons een bijzonder verhaal over Shane Brenkman op de Drie Klaveren (later samengevoegd met de Ewald Mavo) in 1986. “Hij gaf onder andere Biologie. Shane was een “moderne” leraar voor die tijd. We mochten hem bij zijn voornaam noemen. Hij was toen ter tijd volgens mij rond de 26 of 27 jaar. Hij betrok ons bij zijn privéleven door verhalen te vertellen over zijn honden, twee chowchows, of de buurvrouw waar hij verliefd op was. Volgens mij is hij later nog met haar getrouwd ook! Hij was lief, leuk en knap. En maakte dubbelzinnige opmerkingen. Ik was mijn tijd ver vooruit op die leeftijd van 15 jaar en door de aandacht die ik van hem kreeg, maakten de andere meiden en jongens in de klas vaak pesterige opmerkingen. Ik zou het lievelingetje zijn geweest van hem. Gewoon in zijn algemeenheid een leuke leraar, dus. Maar ja, ik vond er wel meer heel chill voor die tijd hoor.”

“Iemand die je voor altijd onthoudt”

Foto van Romy (rechts met de rode hoorntjes) met favoriete docent meneer Heeremans (midden onder) tijdens Griezelnacht

Lezeres Romy had op de basisschool, middelbare school én het MBO in Haarlem veel leuke docenten en stuurde ons een prachtig verhaal. We sluiten dit artikel graag af met twee van haar anekdotes:

Vakantiekaart

“Mijn favoriete juffen op de Willem van Oranje School waren juf Ada de Reuver en juf Cadogan. Juf de Reuver was altijd heel lief. Een zachtaardig persoon. Juf Cadogan was grappig en heel erg aardig. Later hoorde ik oud-klasgenoten wel eens zeggen dat ze deze juffen juist vrij streng vonden, maar ik heb dat anders ervaren. Ik vond ze geweldig! Laatst kwam ik nog een vakantiekaart uit Canada tegen van juf Cadogan. Super leuk!”

De zingende docent

“Op de middelbare school (Ewald) had ik meerdere leuke leerkrachten. Meneer Heeremans was mijn nummer één, haha. Hij was heel zachtaardig en lief. Soms kon hij ook wel streng en serieus zijn, maar ja dat moet ook wel in een klas met allemaal pubers. Het leuke aan meneer Heeremans was dat hij meer was dan alleen een leraar. In de pauzes gingen we in een leeg lokaal liedjes met hem zingen. “Hou me vast” van Volumia en “Onderweg” van Abel waren zijn favoriet en zongen we dan ook erg veel. Ik was dol op deze man. Buiten dat hij mijn leraar Nederlands was, kon ik ook goed met hem praten. Ik had wat probleempjes in mijn privé situatie en heb daar uren over gesproken met hem. Dit is iemand die je gewoon altijd onthoudt.”

Lees ook

Voorbeeldig: 5 x de braafste Haarlemse kindjes door de jaren heen

Iedereen die voor de klas staat weet dat niet ieder kind even lief is, maar in Haarlem hebben er wel...

Ben jij er nog geweest: 6 x foto’s van de Frans Hals bioscoop

Misschien ben je wel eens in de Fonteinkerk geweest aan het Frans Halsplein, maar wist je dat daar v...

Voor de echte kenner: de Haarlemse geschiedenisquiz

Als echte Haarlemmer weet jij alles over onze stad, toch? Wij dagen je graag uit om je kennis met de...

Wat een verschil: 9 x de allereerste Haarlemse Google Street View-plaatjes en die van nu

Lang leve Google Street View! Niet alleen is het reuze handig om locaties op te zoeken, maar je kan ...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶