Mysterie opgelost: dit is het verschil tussen een kerk, kathedraal en basiliek
Iedere stad, dus ook Haarlem, heeft er wel eentje: een kerk. Alleen niet iedere stad heeft een basiliek. Verschillende steden…
Is het jou al opgevallen? Op verschillende plekken in Haarlem zijn de stoepen verlaagd. Maar waarom is dat? Tipje van de sluier, het heeft iets te maken met de weersomstandigheden…
Wat ook opvalt is dat die verlaging in de stoep altijd naast een sloot of ander water is gemaakt. Let maar eens op als in Haarlem over straat loopt.
Om een lang verhaal kort te maken: het gaat om extra afwateringplekken zodat er bij hevige regenval minder water op de weg blijft liggen. Er vallen steeds vaker extreme regenbuien en het vele water past niet altijd in het riool. Dat kan voor wateroverlast zorgen en dat het water dan op straat blijft liggen.
Om wateroverlast te voorkomen, moet het water dus ergens anders heen. Bijvoorbeeld naar een sloot, vijver of berm. En daarvoor zijn wat aanpassingen aan de stoep nodig, ze worden verlaagd. De berm wordt ook verlaagd zodat het regenwater sneller weg kan stromen en niet op straat blijft liggen.
Om Nederland voor te bereiden op het veranderende klimaat, wordt de leefomgeving aangepast. Dit heet klimaatadaptatie. Rijksoverheid: “Niets doen betekent dat er tot 2050 tussen de 77,5 en 173,6 miljard euro aan klimaatschade kan zijn. Voorbeelden van klimaatadaptatie zijn: dijken verstevigen, rivieren verbreden, meer groen in steden en dorpen én het verlagen van stoepen om regenwater beter af te voeren.”
Zo, dat mysterie is ook weer opgelost. Heb jij ook iets opvallend of opmerkelijks gezien in Haarlem? Laat het ons weten via [email protected]
In onze gids
Populaire rubrieken