Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: Waarom verhuizen voortdurend winkels in de Grote Houtstraat naar een paar panden verderop?

Door Dominique Michiels 18 mei 2019

Er staan behoorlijk wat panden leeg in de Grote Houtstraat. Winkels komen en gaan soms zowat sneller dan het licht. Wat ons ook opviel, is dat winkels ook regelmatig verhuizen in de Grote Houtstraat zelf. Wat is het nut van nog geen honderd meter verder verhuizen? Zoals bijvoorbeeld Kruidvat en ICI Paris hebben gedaan. Wij zochten het uit!

Allereerst spraken wij met Falco Bloemendal, hij is centrummanager van Haarlem. “De meest logische reden waarom winkels verhuizen in de Grote Houtstraat, lijkt mij de huurprijs. Als je contract afloopt en je op een andere plek een veel lagere huur kunt krijgen, dan scheelt dat voor de ondernemers veel kosten. Maar om hier echt zeker van te zijn, zou je dat moeten vragen aan de ondernemers zelf.” Dus dat hebben wij gedaan.

Verhuizen in de Grote Houtstraat

Onlangs is Room42 namelijk verhuisd van Grote Houtstraat nummer 159 naar 94 en wij spraken met Lone, de eigenaresse van de winkel: “Ons contract was afgelopen en wij konden op een andere plek voor een gunstigere huur verder gaan. Dat bespaart voor ons veel kosten, dus dat is voor ons de reden geweest om te verhuizen.”

Verschillende huurprijzen

Wij vragen ons af hoe de huurprijzen zo kunnen verschillen in dezelfde straat. Op Funda Business zien we panden die per vierkante meter €185,- kosten, maar ook panden die per vierkante meter ruim €400,- of zelfs €700,- kosten. Lone vertelt ons: “De panden zijn van allerlei verschillende investeerders, de een is wel bereid om zijn huurprijs te laten zakken en de ander niet.”

Niet makkelijk

Ook staan lang niet alle leegstaande panden te huur. Daarover zegt de Haarlemse onderneemster: “Sommige eigenaren willen op de eerste etage woningen maken en laten dan zelfs bewust hun pand leegstaan tot ze daar een vergunning voor hebben. Het was voor ons ook echt niet makkelijk om een nieuwe plek te vinden, al zou je denken van wel met zoveel leegstand.”

Leegstaande panden

De reden voor verhuizen lijkt dus wel duidelijk, maar waarom staan er toch zoveel panden leeg in de Grote Houtstraat. Dick Hulsebosch, voorzitter van een werkgroep die leegstand in Haarlem onderzoekt, vertelt ons: “Wij zijn ook nog aan het uitzoeken waarom dit is, maar in vergelijking met andere steden valt het wel mee. Het zijn vooral ketens en kledingzaken die het zwaar hebben en die zitten vooral in de Grote Houtstraat. Het zijn ook duurdere panden, dus deze zitten minder snel vol. Maar vijf procent leegstand in een winkelstraat is wel normaal.”

Dat neemt natuurlijk niet weg dat we liever de leegstaande gevuld zouden zien met leuke winkels en daar hebben jullie ook wel wat ideeën voor:

Winkelstraat in Haarlem

Top 5! Deze winkels/zaakjes/concepten moeten volgens jullie in de Grote Houtstraat komen

Een tijdje terug telden wij de leegstaande panden in de Grote Houtstraat en dat zijn er nogal wat. D...

Lees ook

Wow! Zoveel panden staan er leeg in de Grote Houtstraat

Je zou denken dat dé winkelstraat van Haarlem niet vaak een leegstand pand heeft. Maar niets is mind...

Deze 5 unieke kledingboetiekjes vind je echt alleen in Haarlem

Haarlem is zo’n heerlijke winkelstad! Er zijn zo veel leuke straatjes met bijzondere kledingwinkels....

Zaakjes komen en gaan: dit gebeurde er in april 2019

Er is een tijd van komen en gaan. En zo is het maar net met restaurants en winkels in Haarlem. Het i...
Winkelstraat in Haarlem

Dit zijn de leukste winkelstraten van Haarlem

Haarlem is niet voor niets jarenlang uitgeroepen tot fijnste winkelstad. Je vindt er namelijk van al...

7 x toffe woonwinkels in Haarlem

Af en toe is het heerlijk om je huis een nieuwe look te geven. Geen probleem met alle fijne woonwink...