Mysterie: waarom hebben sommige gebouwen in Haarlem dichtgemetselde ramen?

Door Redactie indebuurt Haarlem 9 februari 2019

Soms, als je door de stad loopt, zie je nog wel eens iets opvallends. Zo viel het ons op dat sommige gebouwen in Haarlem dichtgemetselde ramen hebben. Waarom zou iemand zijn raam dichtmetselen? Wij zochten het voor je uit!

Belastingontduiking voor gevorderden

Om dit mysterie op te lossen, moeten wij terug in de tijd. In de rumoerige 19e eeuw, tussen alle oorlogen en politiek drama door, werd Nederland onderdeel van het Franse Rijk. Hierdoor kwamen er een hoop nieuwe wetten bij in Nederland, waaronder een algemeen belastingstelsel. Raambelasting was hier onderdeel van: een bepaalde belasting die je betaalde per venster en deur in huis. Niet alle Haarlemmers hadden daar zin in en besloten de belasting te ontduiken. Hoe? Door een aantal ramen dicht te metselen, probleem opgelost!

Nu voor de sier

Toch zijn niet alle dichtgemetselde ramen zo te verklaren. Deze wet werd namelijk in 1896 afgeschaft en lang niet alle huizen komen uit die tijdsperiode. Hoe zit dat dan? Dit antwoord is veel simpeler. De dichte ramen waren gewoon voor de sier. De architect in kwestie vond een dichte nis een mooi detail en verwerkte dit in het ontwerp. Kan ook.

Ook een mysterie?

Zit jij ook al tijden met een Haarlems mysterie? Laat het ons weten, dan gaan wij alles op alles zetten om jouw mysterie op te lossen.

Haarlems mysterie: dit is er Haarlems aan de naam Kenau

Ben je ooit uitgemaakt voor kenau? Dat is dan geen compliment. Kenau is een scheldwoord dat wordt ge...

Mysterie: waar is de Klok van Pop in Haarlem opeens gebleven?

Wie kent 'm niet, de klok tussen de bogen van het Millenniummonument op het Verwulft in Haarlem? Het...
Haarlem Station

Mysterie: dit is waarom Haarlem geen Centraal Station heeft (en sommige andere steden wel)

Wij noemen ons station gewoon Haarlem Station en niet Haarlem Centraal. Waarom is dat eigenlijk? Je ...

Meer over

Mysteries