Mysterie opgelost: hier komen de namen ‘Kraantje Lek’ en ‘De Stinkende Emmer’ vandaan

Foto: Instagram Kraantje Lek

Haarlem kent een paar horecagelegenheden die een aparte naam dragen, want wie zou er nou voor zijn plezier naar ‘De Stinkende Emmer’? Of iets eten bij ‘Kraantje Lek’? Gelukkig slaan die namen niet op de huidige toestand van de etablissementen, maar hebben ze alles te maken met een rijk vissersverleden.

Wist je overigens dat ‘De Stinkende Emmer’ eigenlijk ‘Het Wapen van Kennemerland’ heet? Deze veel chiquere naam heeft toch zijn meerdere moeten erkennen in de populaire naam ‘De Stinkende Emmer’. Maar waar komen die namen vandaan?

Vissersvrouwen

In de 17e eeuw sjouwden vissersvrouwen volle emmers vis via het Vissserspad van Zandvoort naar Haarlem. Onderweg hielden ze onderaan duintop ‘De Blinkert’ halt bij Kraantje Lek om hun emmers aan de waterpomp bij te vullen met fris duinwater én zelf een slokje te nemen. Vandaar de naam ‘Kraantje Lek’. Daarna liepen ze over Buitenplaats Elswout naar ‘De Stinkende Emmer’.

De Stinkende Emmer

Aangekomen bij ‘De Stinkende Emmer’ zetten de vrouwen de emmers neer en trokken zij hun schoenen en sokken uit om al het zand eruit te kloppen. Daarna vervolgde zij met uitgeklopte schoenen hun weg naar de vismarkt van Haarlem. Op de terugweg naar Zandvoort namen de vrouwen een borreltje bij Omdat hun emmers dan buiten stonden, kon men de vislucht al van verre ruiken. Nu is het opeens een stuk duidelijker waarom dit restaurant deze naam draagt.

Rijke geschiedenis

Maar er is meer te vertellen over Kraantje Lek, zo werd het al in het jaar 1542 gebouwd en had toen de naam ‘herberg Rockaers’. Rockaers is dan weer de vroegere naam voor het dorp dat nu Overveen heet. De holle, afgebrande boom die je nu nog bij Kraantje Lek ziet, heeft ook zijn faam verworven in Haarlem en omstreken.

Holle Boom

De grote, holle iep staat in Kennemerland al eeuwen bekend als de holle boom. Daar zouden namelijk ook kinderen uit geboren worden. “Een dergelijke boom wordt ook wel een kinderboom genoemd. Onder meer Nicolaas Beets en Lennaert Nijgh schreven teksten over De holle boom bij Kraantje Lek en Jan van Walré schreef ooit een lofdicht op De Blinkert. Ook Godfried Bomans refereerde in zijn verhalen dikwijls aan Kraantje Lek. De echte holle boom is eind 2007 verwijderd, maar half 2008 vervangen door een bronzen exemplaar, vervaardigd door Kees Verkade.”

Holle boom bij Kraantje Lek | Foto: Bloemendaal.nieuws

Frans Hals

Los van de vissen die via Kraantje Lek naar Haarlem kwamen, heeft de herberg nóg een link met Haarlem: Frans Hals. Haarlems bekendste schilder zou in het jaar 1623 een schilderij van ‘Jonker Ramp en zijn Matres’ in de Jaghtcamer van Kraantje Lek geschilderd hebben. Het origineel hangt in het Metropolitan Museum in New York, maar een ansichtkaart met de afbeelding van het schilderij is te vinden in het restaurant van Kraantje Lek.

Anno nu

Als je dus de volgende keer een drankje doet op het terras van een van deze twee horecagelegenheden, besef dan dat je midden in een stukje levende geschiedenis zit. Proost!

(Bron: Oneindig Noord-Holland)

Kraantje Lek

Duinlustweg 22, 2051 AB Overveen

Nu gesloten

Meer informatie

’t Wapen van Kennemerland

4,5
(1,1k)

Ramplaan 125, 2015 GV Haarlem

Nu gesloten

Meer informatie

Heb je deze artikelen ook al gelezen?

Meer in deze categorie

Mysteries

Ga naar “Verlaagde stoepen in Haarlem: dit is de reden”

Verlaagde stoepen in Haarlem: dit is de reden

Ga naar “5 dingen waar mensen van buiten Haarlem niet veel van snappen”

5 dingen waar mensen van buiten Haarlem niet veel van snappen

Ga naar “Hierom bakken Haarlemmers massaal pannenkoeken op 2 februari”

Hierom bakken Haarlemmers massaal pannenkoeken op 2 februari

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Dagje sauna van € 36,50 voor € 17,99”

Dagje sauna van € 36,50 voor € 17,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Nomad fleece vest € 19,99”

Nomad fleece vest € 19,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Alle Leev van € 4,58 voor € 2,29”

Alle Leev van € 4,58 voor € 2,29

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Alle AH Verse zalmfilet zonder huid* van € 9,49 voor € 6,64”

Alle AH Verse zalmfilet zonder huid* van € 9,49 voor € 6,64

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Hostelmanager”

Hostelmanager

 • Stayokay Haarlem
 • Fulltime
Ga naar “Behandelaar”

Behandelaar

 • Parnassia aan Zee
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Recruiter”

Recruiter

 • henk. Connecting Creatives
 • Parttime