Ben jij een échte mug? Test je kennis over Haarlem met deze indebuurt quiz
De feestdagen zijn voorbij, het is buiten grijs en grauw en Nederland is nog in lock down. Je zou voor…
Haarlem kent een paar horecagelegenheden die een aparte naam dragen, want wie zou er nou voor zijn plezier naar ‘De Stinkende Emmer’? Of iets eten bij ‘Kraantje Lek’? Gelukkig slaan die namen niet op de huidige toestand van de etablissementen, maar hebben ze alles te maken met een rijk vissersverleden.
Wist je overigens dat ‘De Stinkende Emmer’ eigenlijk ‘Het Wapen van Kennemerland’ heet? Deze veel chiquere naam heeft toch zijn meerdere moeten erkennen in de populaire naam ‘De Stinkende Emmer’. Maar waar komen die namen vandaan?
In de 17e eeuw sjouwden vissersvrouwen volle emmers vis via het Vissserspad van Zandvoort naar Haarlem. Onderweg hielden ze onderaan duintop ‘De Blinkert’ halt bij Kraantje Lek om hun emmers aan de waterpomp bij te vullen met fris duinwater én zelf een slokje te nemen. Vandaar de naam ‘Kraantje Lek’. Daarna liepen ze over Buitenplaats Elswout naar ‘De Stinkende Emmer’.
Aangekomen bij ‘De Stinkende Emmer’ zetten de vrouwen de emmers neer en trokken zij hun schoenen en sokken uit om al het zand eruit te kloppen. Daarna vervolgde zij met uitgeklopte schoenen hun weg naar de vismarkt van Haarlem. Op de terugweg naar Zandvoort namen de vrouwen een borreltje bij Omdat hun emmers dan buiten stonden, kon men de vislucht al van verre ruiken. Nu is het opeens een stuk duidelijker waarom dit restaurant deze naam draagt.
Maar er is meer te vertellen over Kraantje Lek, zo werd het al in het jaar 1542 gebouwd en had toen de naam ‘herberg Rockaers’. Rockaers is dan weer de vroegere naam voor het dorp dat nu Overveen heet. De holle, afgebrande boom die je nu nog bij Kraantje Lek ziet, heeft ook zijn faam verworven in Haarlem en omstreken.
De grote, holle iep staat in Kennemerland al eeuwen bekend als de holle boom. Daar zouden namelijk ook kinderen uit geboren worden. “Een dergelijke boom wordt ook wel een kinderboom genoemd. Onder meer Nicolaas Beets en Lennaert Nijgh schreven teksten over De holle boom bij Kraantje Lek en Jan van Walré schreef ooit een lofdicht op De Blinkert. Ook Godfried Bomans refereerde in zijn verhalen dikwijls aan Kraantje Lek. De echte holle boom is eind 2007 verwijderd, maar half 2008 vervangen door een bronzen exemplaar, vervaardigd door Kees Verkade.”
Los van de vissen die via Kraantje Lek naar Haarlem kwamen, heeft de herberg nóg een link met Haarlem: Frans Hals. Haarlems bekendste schilder zou in het jaar 1623 een schilderij van ‘Jonker Ramp en zijn Matres’ in de Jaghtcamer van Kraantje Lek geschilderd hebben. Het origineel hangt in het Metropolitan Museum in New York, maar een ansichtkaart met de afbeelding van het schilderij is te vinden in het restaurant van Kraantje Lek.
Als je dus de volgende keer een drankje doet op het terras van een van deze twee horecagelegenheden, besef dan dat je midden in een stukje levende geschiedenis zit. Proost!
(Bron: Oneindig Noord-Holland)
In onze gids
Populaire rubrieken