Mysterie: hoe blijven die bloemen op de wagens tijdens het bloemencorso toch zo mooi?

Door Dominique Michiels 13 april 2019

Vandaag, 13 april, is het weer tijd voor het jaarlijkse bloemencorso. De meest bijzondere bloemencreaties worden gemaakt op rijdende wagens. Op woensdag begint het ‘bloemensteken’ en op zondag staan de wagens nog de hele dag in Haarlem. Maar hoe kan het dat de bloemen zo lang en zo goed vers blijven? Wij zochten het uit!

Geheim van de smid

Dit jaar is het de 72ste keer dat het bloemencorso vanuit de bollenstreek gehouden wordt. Zou er in al die tijd een ‘geheim van de smid’ zijn ontstaan wat betreft het vers houden van de bloemen? Wilma van Velzen van het bloemencorso wil ons er wel meer over vertellen: “We doen eigenlijk niks speciaals om ze vers te houden.”

Zo zit de vork in de steel

Wacht even, hoe kan dat? Als wij een bloem uit een vaas thuis afknippen is deze binnen één dag verlept… “Wij gebruiken sterke bloemen allemaal afkomstig uit Nederland. Nadat de bloemen op het veld gesneden zijn, gaan ze maximaal één week in de koelcel tot ze gebruikt worden. Op woensdag begint het versieren van de wagens, de bloemen worden met een soort speld vastgemaakt. Zodra de wagens helemaal versierd zijn, gaan deze naar buiten en worden ze tot vertrek af en toe besproeid met water. Het is buiten koud genoeg voor de bloemen en zo blijven ze mooi en vers. Er wordt dus verder niets ‘speciaals’ gedaan om de bloemen vers te houden.”

Versheid

Wilma vertelt er wel nog even bij: “Natuurlijk zie je de versheid van de bloemen met de dag achteruit gaan, op vrijdag en zaterdag zijn deze het mooist en op zondag zijn ze wel al wat ingedroogd.”

Geen ‘geheim van de smid’ dus, maar wel fijn dat we nu weten hoe de vork in de steel zit!

Meer lezen

Flowerpower! Alles wat je wilt weten over het bloemencorso 2019 in Haarlem

Ook in 2019 komt het bloemencorso weer naar Haarlem. De praalwagens versierd met de mooiste bloemen ...

Meer over

Mysteries