Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hierom zit Haarlem wél in Monopoly en andere steden niet & er is iets geks aan de hand met de straatnamen

Door Carin van der Meij 5 september 2020

Zodra je de vraag hoort, wil je het antwoord weten: waarom zit Haarlem wel in het Monopoly-spel en steden als Hengelo en Alkmaar niet? Straatnaamexpert René Dings weet het antwoord. Ook stipt hij nog wat heel opmerkelijks aan wat betreft de straatnamen die gekozen zijn in Haarlem!

Heb je een vraag over straatnamen? Dan moet je bij René zijn. Voor blogs op zijn website Overstraatnamen duikt hij in de geschiedenis van straatnamen, op zoek naar opmerkelijke verhalen, feitjes en weetjes.

Perry & Co introduceert Monopoly

De straatnaamexpert is ook in de wondere wereld van Monopoly gedoken. Wat blijkt? Een groot deel van de straatnamen is gebaseerd op locaties waar een Perry Sport zat. Huh? Om dit goed uit te leggen moeten we eerst even terugspoelen.

René legt het ons uit: “Het spel Monopoly is begonnen met een Amerikaanse en later een Engelse editie. De spelmakers gebruikten toen straatnamen uit één stad. In 1936 is het spel door Perry & Co – zo heette Perry Sport vroeger – geïmporteerd naar Nederland. De sportwinkelketen verkocht toen nog vooral reisartikelen en speelgoed.”

Bedenken van straatnamen

“Frederik Verster was toentertijd directeur van de winkels in Amsterdam. Hij heeft toen, samen met zijn gezin, aan de keukentafel een Nederlandse uitvoering van Monopoly bedacht. Wat opvallend is, is dat hij niet net als in het originele spel koos voor straatnamen uit één stad, maar meerdere steden in Nederland. Frederik begon met de straatnamen waar Perry op dat moment een vestiging had. Zo zat er een filiaal aan de Ketelstraat in Arnhem, de Heerenstraat in Groningen, het Plein in Den Haag en de Coolsingel in Rotterdam.”

Het bord verder opvullen

“Er waren niet genoeg vestigingen om het bord te vullen, dus gebruikte hij ook straatnamen die iets met Perry te maken hadden. Zoals de Barteljorisstraat in Haarlem, waar een magazijn van Perry zat. Ook dit was niet genoeg, dus Frederik vulde het bord verder aan met straatnamen uit de directe omgeving van Perry-filialen, met voorkeur winkelstraten.”

Haarlem en Monopoly

Ga jij ook altijd voor Haarlem tijdens Monopoly? Dan weet je vast wel dat je de Barteljorisstraat, Zijlstraat & Houtstraat moet verzamelen. Als je er langer over nadenkt roept de keuze voor juist deze straatnamen wel wat vraagtekens op. Want waarom zit de Zijlweg er bijvoorbeeld in? Het had meer voor de hand gelegen om de Zijlstraat te kiezen, toch? Dat is immers een winkelstraat én een zijstraat van de Barteljorisstraat. Zou Verster deze straten door elkaar hebben gehaald? Gekker nog lijkt de keuze voor de Houtstraat, want die bestaat helemaal niet in Haarlem! We kennen natuurlijk wel de Grote Houtstraat, de Kleine Houtstraat, de Korte Houtstraat, de Kleine Houtweg en het Houtplein. Keuze genoeg wat hout betreft, zou je zeggen. Misschien kon Verster niet kiezen en besloot hij alle connecties samen te vatten in één ‘Houtstraat’. 

Bron: Overstraatnamen

Lees ook

Video: zo zag de eerste avond van Haarlem Culinair 2020 eruit

Gisteren, donderdag 3 september, was het eindelijk weer zo ver: Haarlem Culinair ging van start! Ond...

Uit volle borst: 5 x liedjes over Haarlem

Liedjes zingen over onze mooie stad, dat voel je je toch wel op en top Haarlemmer. Wist je dat er aa...

Duurzaam: hier kan je producten zonder verpakking shoppen in Haarlem

Wil jij nog meer rekening houden met het milieu tijdens je boodschappen? Schrijf je dan nu in voor d...

Bizar veel wildplassers in Haarlem: zoveel Haarlemmers zijn op de bon geslingerd

Soms is de nood zo hoog, dat wildplassen een serieuze optie is. Denk daar nog maar extra goed over n...

2 kilo snoep voor €4, sloeptochtje voor maar €9 & meer Haarlemse aanbiedingen

Als er geld te besparen valt, zijn wij er als de kippen bij. Daarom hebben we de allerbeste aanbiedi...