Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Haarlems mysterie: wat staat er op het bord dat ‘op slot’ staat op de Grote Markt?

Door Dominique Michiels 25 mei 2019

Misschien was het je wel eens opgevallen, of misschien ook niet. Wij ontdekten pas dat er ‘op slot’ staat op de borden op de Grote Markt. Wat wordt daar precies mee bedoeld? Onder de vier voetgangersborden rondom het plein zit nog een bord, maar daar zit een soort ijzeren plaat voor met een slot waardoor we niet kunnen zien wat er op staat. De speurneusjes gingen op pad!

Want nieuwsgierig als wij zijn, willen wij natuurlijk heel graag weten wat erop staat. We hebben geprobeerd in het weekend te kijken, zou er een tekst op staan voor tijdens de markt? Maar nee. We hebben gekeken tijdens evenementen, maar ook toen bleef het slot dicht…

Dit staat er op het bord

Telkens als we over de Grote Markt liepen, bleef het gesloten bord ons maar intrigeren. Dus gingen we door met proberen te achterhalen wat erop stond. Met succes, want we hebben het antwoord!

De woordvoerder van wethouder Merijn Snoek heeft ons daarbij een handje geholpen en vertelt ons: “Op het onderbord staat een tekst waarop een uitzondering staat voor fietsers op het voetgangersgebied.” Aha, maar waarom is deze dan áltijd op slot? “Het onderbord is al jaren op slot, het wordt niet meer gebruikt en is niet meer actueel, het moet alleen nog verwijderd worden.” Kijk, dus zo zit het!

Fietsen op de Grote Markt

Mocht je je ook weleens afvragen of je mag fietsen op de Grote Markt, heb je nu ook gelijk een antwoord op die vraag. Nee, dat mag dus niet. Voorheen mocht het af en toe, maar het mag nu dus niet meer. Dat lijkt zeker niet iedereen te weten, wij geven toe dat wij het ook niet wisten, want er fietsen dagelijks toch een hoop mensen over het hart van onze stad.

Foto: indebuurt Haarlem

Mysterie

Valt jou ook weleens iets op in de stad en heb je daar een vraag over? Schakel het indebuurt-speurneuzenteam in en wij gaan ons uiterste best doen om het mysterie voor jou op te lossen.

Lees ook

Mysterie: Waarom verhuizen voortdurend winkels in de Grote Houtstraat naar een paar panden verderop?

Er staan behoorlijk wat panden leeg in de Grote Houtstraat. Winkels komen en gaan soms zowat sneller...
corrie ten boom museum haarlen

Mysterie: waarom staat er zo vaak een lange rij mensen in de Schoutensteeg?

Zie jij ook wel eens een rij mensen staan in de Schoutensteeg en vraag jij je af waarom? Wij wel, du...
Haarlem Station

Mysterie: waarom is er geen spoor 2 en 7 op Haarlem Station?

Is het je weleens opgevallen dat er twee sporen missen op Haarlem Station? Zo is er geen spoor 2 en ...

Haarlems mysterie: Hoe kan het dat de kerktorens van de Grote Kerk en de Bakenesserkerk zo op elkaar lijken?

Wie goed oplet, ziet dat de kerktorens van de Grote Kerk en de Bakenesserkerk bijna identiek zijn. Z...

Meer over

Mysteries