Haarlems mysterie: Dit is waarom er opeens een grote peperbus midden in de Vijfhoek staat

Door Dominique Michiels 16 maart 2019

Tijdens een wandeling door de Vijfhoek botsten we opeens tegen een grote peperbus aan. Midden op het Wilsonsplein is de joekel geplaatst en behoorlijk in het zicht van de woningen rondom het plein. Waar komt de peperbus opeens vandaan? Wij zochten het uit!

Peperbus

Sinds woensdag 13 februari is de peperbus op het Wilsonsplein te vinden. Op 14 februari spraken wij een bewoner van het Wilsonsplein en hij vertelde ons: “Ik heb geen brief gehad over het plaatsen en was heel verrast toen het ding er opeens stond.”

Vergunning

De gemeente vertelt ons dat er voor de peperbus wel een vergunning is verleend aan Liander. In de vergunning staat dat er toestemming wordt gegeven voor een transformatorstation. Oftewel een gebouw dat hoogspanning omzet naar laagspanning zodat elektriciteit door huishoudens gebruikt kan worden.

Transformatorstation

Wij namen contact op met netbeheerder Liander, die de peperbus geplaatst heeft. Woordvoerder Peter Hofman vertelt ons: “Het klopt dat het hier gaat om een transformatorstation. De reden van het plaatsen is vanwege de groeiende vraag aan energie. Die groeiende vraag heeft weer te maken met bijvoorbeeld nieuwbouw. Voor meer elektriciteit is meer ruimte nodig. Ook met het oog op ruimte voor verduurzaming is deze uitbreiding nodig.”

Waarom de peperbus

De functie van de peperbus is dus bekend. Maar waarom is er gekozen voor de vorm van een peperbus voor het transformatorhuis? Peter vertelt ons: “Er zijn verschillende vormen van een transformatorhuis mogelijk. De gemeente heeft in dit geval gekozen voor een peperbus in deze kleur en hoogte die je ook veel in Amsterdam ziet. De exacte plek van de peperbus is ook in overleg met de gemeente gekozen.”

Brief

Peter stelt dat er vanuit Liander wel een brief is gestuurd aan de omwonenden: “In februari 2018 is er een brief naar omwonenden gestuurd met de voornemens voor het plaatsen. Daarna zijn er via de gemeente afspraken gemaakt en is er een vergunning verleend.”

Tijdelijke oplossing

Peter weet ons ook nog te vertellen dat de peperbus een tijdelijke oplossing is voor de komende vijf tot tien jaar. “Daarna wordt er gekeken naar een permanente invulling.”

Lees ook

Haarlems mysterie: waarom is het verkeerslicht voor voetgangers op Verwulft een meisje?

Heb je weleens goed gekeken naar het verkeerslicht voor voetgangers bij Verwulft? Grote kans van nie...

Mysterie opgelost: dit betekenen de blauw-wit bordjes op sommige Haarlemse huizen

Je bent ze vast tegengekomen: de blauw-wit bordjes op sommige Haarlemse huizen. Maar heb je er welee...

Mysterie: waarom hebben sommige gebouwen in Haarlem dichtgemetselde ramen?

Soms, als je door de stad loopt, zie je nog wel eens iets opvallends. Zo viel het ons op dat sommige...

Meer over

Mysteries