Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is waarom de kerktoren van de Bavo nu ’s avonds oranje kleurt

Door Dominique Michiels 1 december 2018

Grote kans dat het je al is opgevallen. Sinds één week kleurt de kerktoren van de Grote of St. Bavokerk iedere avond oranje in plaats van wit. Maar waarom? Wij zochten het uit.

Orange the world

De reden voor het oranje kleuren van de kerktoren is vanwege wereldwijde campagne ‘Orange the World’. Geweld tegen vrouwen staat daarin centraal. De campagne wordt al sinds 1999 wereldwijd gehouden. Onze burgemeester Jos Wienen mocht de oranje kabels aan elkaar schakelen. De burgemeester zegt in het Haarlems Dagblad: “We realiseren ons vaak niet wat zich in het verborgene afspeelt, in huis en binnen relaties. Dat in Nederland jaarlijks 25 vrouwen omkomen door geweld in huiselijke situaties. Daar staan we tussen 25 november, internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen, en 10 december, de dag voor de Mensenrechten, ook in Haarlem bij stil”.

Waarom oranje?

Oranje is een opvallende kleur en het staat ook bekend als waarschuwingskleur van verkeerslichten. Het doel is om een waarschuwende boodschap over te geven. Aha!

Andere gebouwen

Naast onze Bavo kleuren nog behoorlijk wat andere imposante gebouwen oranje. Vorig jaar – en sommige ook dit jaar weer – kleurden onder andere Time Square, Empire State Building, Tafelberg, Niagara Falls en de Brandenburger Tor ook oranje. De Haarlemse kerktoren blijft tot en met 10 december oranje. Laten we hopen dat onze Bavo bij kan dragen aan de boodschap.

Meer lezen

Mysterie: dit is waar het wapen van Haarlem vandaan komt

Haarlem was jarig op 23 november en dat werd gevierd door vlaggen met het Haarlemse wapen te laten w...

Mysterie opgelost: Dit betekent het gele vakje met zwarte letter op een hectometerpaaltje

Moet je voor werk of school veel buiten de stad zijn en reis jij met de auto? Dan ben jij vast veel ...

Wat alle sterren op die gebouwen in Haarlem doen

Waarschijnlijk heb je ze wel gezien, de sterren. Je kunt er ook bijna niet omheen, want je ziet ze o...

Meer over

Mysteries