Mysterie opgelost: zo krijgen Haarlemse woningen hun huisnummer
Heb je ook wel eens dat je door een straat loopt en denkt: HUH? Hoezo lopen de huisnummers zo raar? Nou, wij gingen op zoek naar de manier hoe Haarlemse woningen hun huisnummer krijgen.
En daar zit dus wel degelijk een logica in, zo vertelt Esther Weidema-Dreijer, medewerker BAG en adrestoekenning Haarlem en secretaris van de Commissie Naamgeving Haarlem en Zandvoort.
Centrum
Esther: “het begin van de straat is meestal vanaf het centrum/station af bekeken. Dan geven we de even huisnummers aan de rechterkant en de oneven huisnummers aan de linkerkant uit. Ik probeer bij nieuwe straten ook te kijken hoe bijvoorbeeld de rijrichting voor auto’s is, want dat is ook belangrijk voor de hulpdiensten en pakketbezorgers.
Samenvoegen
Soms zie je opeens een verspringing in de nummers. Dan loop je langs nummers 2, 4, 6 en dan opeens 12. Hoe kan dat dan? “Het komt wel eens voor dat er woningen worden samengevoegd. Dat gebeurd vaak met winkelpanden die over soms wel de begane grond van drie percelen doorlopen, en dan vervallen er huisnummers. Het gebeurd ook wel eens dat er nieuwbouwhuizen worden gebouwd en dan beginnen ze met de laatste fase van een project. Daarbij moet je dan rekening houden met de huisnummers van fase 1 natuurlijk.
BAG
Ook het begrip huisnummer heeft een iets andere functie gekregen. Voor die andere functie gaan we terug naar 2009. Toen is namelijk de BAG ingevoerd, de Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Hierdoor moeten naast woningen en bedrijven ook andere objecten van een eigen adres voorzien worden. Een adres, dus straatnaam met huisnummer, wordt daardoor een BAG nummeraanduiding. Een voorbeeld van andere objecten die van een BAG nummeraanduiding voorzien moeten worden zijn trafohuisjes en in bepaalde situaties garageboxen.
Zo, is dat mysterie ook weer opgehelderd! Heb jij een Haarlems mysterie die jij graag opgelost ziet? Laat het ons vooral weten en stuur ons een mail met jouw vraag!