Hiep hiep hoera: Haarlem is jarig en dat wordt gevierd

Door Dominique Michiels 23 november 2018

Het is feest! Onze prachtige stad is namelijk jarig vandaag. De leeftijd? 773 jaar.

Stadsrechten in 1245

Een taart met 773 kaarsjes, gaat het helaas niet worden. Maar er wordt wel op een heleboel andere manieren gevierd dat Haarlem jarig is. Zo is in het Noord-Hollands archief aan de Jansstraat op 23 november de hele dag het perkamenten stadsrecht uit 1245 te bezichtigen. Om 10.00 uur wordt het document onthuld, de eerste bezoekers krijgen taart. Dus wees op tijd 😉

Foto: Noord Hollands Archief

Waar is dat feestje?

Hier is dat feestje! Er worden op Haarlems verjaardag zelf, 23 november, en het weekend van 24 en 25 november verschillende activiteiten georganiseerd. Zo gaan ze op de binnenplaats van het stadhuis aan de Grote Markt terug in de tijd. Het gezelschap de Compagnie van Brederode laat zien hoe mensen in 1245 leefden, werkten, aten en dronken. Dit duurt van 09.00 tot 17.00 uur.

Party all weekend long

Op zaterdag 24 november kun je aan een stadswandeling langs Middeleeuws Haarlem deelnemen. De wandeling start vanaf de Grote Markt om 13.00 en 15.00 uur. Toegang is gratis. Je kunt óók op deze dag proberen te ontsnappen uit The Haarlem Heist. Deze escape room in historisch thema kan op zaterdag tussen 18.00 en 21.00 uur tegen een speciaal tarief gespeeld worden.

Op zondag 26 november is er een verhalen festival op vier locaties in Haarlem. Er worden verhalen verteld waarin het Beleg van Haarlem (1572-1573) centraal staat. Interessant! En je kunt ook nog op zondag een gratis workshop ‘Tot op het Bot’ volgen. Dat gaat over middeleeuwse skeletten die werden gevonden op de Botermarkt en het Begijnhof. Moet je maar net durven natuurlijk! De workshop duur van 14.00 tot 16.00 uur. Meld je hier aan. Meer informatie over de activiteiten in het weekend vind je hier.

Foto: Noord-Hollands Archief

Laat de Haarlemse vlag zien!

Ook leuk: de officiële vlag van Haarlem is nu tegen een feestprijs te koop. De vlag van 1 bij 1,5 meter kost nu €10 euro en kun je bemachtigen bij de VVV.

Foto: Noord Hollands Archief

Lees meer

Grote Markt Haarlem

Waar komt de naam Haarlem eigenlijk vandaan?

Het is voor ons heel normaal dat Haarlem heet zoals ze heet. Maar waar komt de naam Haarlem eigenlij...

Kerstmarkt in Haarlem 2018: dit moet je weten

Sommige mensen kijken hier heel het jaar naar uit: de kerstmarkt in Haarlem. Dat kunnen wij goed beg...
Willem Alexander en Maxima in Haarlem

Toen in Haarlem: Máxima en Willem 17 jaar geleden in Haarlem op de koffie

Toen nog kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima gezellig in Haarlem op de koffie! Wie ...