Deze 8 Haarlemse bedrijven zijn hofleverancier en dit betekent het

Je kent het vast wel: het chique schildje met daarop ‘Hofleverancier’. Op een paar plekken in Haarlem hangt er zo eentje op de gevel, zoals bij Jan Monnikendam en Drogisterij van der Pigge. Maar waarvoor staat het eigenlijk, en wie hebben er allemaal zo’n bordje? We zochten het voor je uit.

Dit betekent het

Bij het bordje ‘Hofleverancier’ denk je natuurlijk meteen dat de zaak goederen of diensten levert aan leden van de koninklijke familie. Maar helaas pindakaas: dat klopt niet. Vroeger was dat inderdaad zo, maar tegenwoordig geldt het meer als eretitel. Het is niet zo dat de koning zijn haren laat knippen bij een kapsalon met dit bordje, of zijn nette pakken inslaat bij een kledingzaak die hofleverancier is.

Wanneer krijgt een bedrijf deze titel dan? Het koninklijk huis zegt daar zelf de volgende plechtige woorden over: ‘De Koning kan het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ toekennen aan kleine en middelgrote ondernemingen die een vooraanstaande plaats innemen in hun regio en daarnaast 100, 125 (of een veelvoud van 25) jaar bestaan.’ Belangrijke, eeuwenoude bedrijven in een stad dus. Je kunt zo’n predicaat zelf aanvragen, maar daarvoor moet je wel behoorlijk wat papierwerk inleveren. In Haarlem hebben we acht nog bestaande bedrijven met zo’n titel.

Swipe verder om te lezen welke zaken in Haarlem deze eretitel hebben verdiend. 

Drogisterij van der Pigge

Drogisterij van der Pigge werd al in 1849 opgericht door Antonie van der Pigge. De zaak wordt jaren lang doorgegeven van vader op kinderen, inmiddels staat al de zesde generatie van de familie aan het roer. Leuk feitje: de V&D is om Van der Pigge heen gebouwd. In de jaren ’20 kocht het warenhuis allerlei panden in Haarlem op om uit te breiden. Ook Van der Pigge moest verdwijnen. De V&D heeft drie jaar geprobeerd dit voor elkaar te krijgen, maar uiteindelijk is het ze niet gelukt. Gelukkig maar!

Foto: indebuurt Haarlem

Drogisterij Van der Pigge

4,9
(100)

Gierstraat 3, 2011 GA Haarlem

Nu gesloten

Meer informatie

Boekhandel De Vries Van Stockum

Verdeeld over maar liefst vijf historische panden in de Jacobijnestraat vind je Boekhandel De Vries Van Stockum (voorheen H. De Vries Boeken). Deze boekhandel werd al in 1905 opgericht en wel door Hendrik de Vries. Al die jaren is de boekhandel in handen gebleven van de familie De Vries. Tot op de dag van vandaag! Inmiddels zijn ze wel gefuseerd met de familie Stockum uit Den Haag. De winkel in Haarlem is een plek waar je uren kunt snuffelen tussen de boeken. Ook leuk: in de binnentuin komen leesclubs samen en worden regelmatig presentaties en activiteiten gehouden.

Beeld: Google Maps

Boekhandel H. de Vries Boeken

4,6
(525)

Gedempte Oude Gracht 27, 2011 GK Haarlem

Nu gesloten

Meer informatie

Jan Monnikendam

Janneke en André van feestwinkel Jan Monnikendam | Foto: indebuurt Haarlem

Wie op zoek is naar feestkleding, gaat naar Jan Monnikendam aan de Gedempte Raamgracht. Oók wij gingen er al eens langs om onze Halloween-inkopen te doen, zoals je ziet op bovenstaande foto. Juda Monnikendam – hij noemde zichzelf Jan – richtte deze winkel in 1901 op. Jan was niet écht een goede zakenman. In Haarlem stond hij bekend als feestvarken. Gelukkig was daar zijn vrouw: zij hield de winkel draaiende en zorgde dat alle maskers, toeters, fopartikelen, carnavalspullen en vuurwerk verkocht werd. De winkel is tot de dag van vandaag in de familie Monnikendam gebleven.

Jan Monnikendam Feestwinkel

4,6
(225)

Gedempte Raamgracht 7, 2011 WE Haarlem

Nu gesloten

Meer informatie

Wijnkoperij Okhuysen

Wijnliefhebber? Dan ken je Wijnkoperij Okhuysen in de Gierstraat vast en zeker. Al meer dan 150 jaar leveren ze kwaliteitswijnen aan particuliere klanten én (top)restaurants in het hele land. De wijnen die je bij Okhuysen koopt, zijn afkomstig uit de hele wereld: van Frankrijk tot Nieuw-Zeeland. Cheers!

Wijnkoperij Okhuysen

Gierstraat 34, 2011 GE Haarlem

Nu gesloten

Meer informatie

Hilarius Haarlem Holland

Mocht je nog nooit van Hilarius hebben gehoord, kán dat zo zijn omdat ze voornamelijk opereren onder de naam Hilco. Het kan ook dat je ze niet kent omdat ze lasttoevoegmaterialen en slijpmiddelen verkopen – producten die je zelf waarschijnlijk niet dagelijks gebruikt. Toch zijn ze enorm groot en supergoed in wat ze doen. Ze leveren hun producten namelijk aan bedrijven in meer dan honderd landen. Op 28 september 2015 vierde Hilarius zijn 100e verjaardag en daarom mogen ze de titel ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ dragen.

Foto: Google Maps

Mathot Medische Speciaalzaken

Ook deze organisatie bestaat al héél erg lang. Sind 1897 is Mathot Medische Speciaalzaken leverancier van medische hulpmiddelen. Je kunt daarbij denken aan stomamaterialen, wondpompen, katheters, en ga zo maar door. Ze zitten op verschillende locaties door heel het land, maar zijn ooit gestart in Haarlem. Het is wederom een écht familiebedrijf: de derde generatie staat inmiddels aan het roer.

Foto: Google Maps

Mathot Medische Speciaalzaken

3,1
(11)

A. Hofmanweg 40, 2031 BL Haarlem

Nu gesloten

Meer informatie

Stoelman Papierrecycling

Stoelman Papierrecycling is actief in de wereld van oud papier. Jaarlijks verzamelen en verwerken ze zo’n 100.000 ton aan kranten, dozen en verpakkingen. Megaveel dus! Dit oud papier wordt weer gebruikt als grondstof voor de papier- en kartonindustrie in Europa en het Verre Oosten. Deze Haarlemse onderneming draagt de titel ‘Hofleverancier’ sinds 2014. Toen bestond Stoelman namelijk honderd jaar.

Beeld ter illustratie (ANP)

Haarlemsche Zilversmederij K.H. Schermerhorn

Ook de Haarlemsche Zilversmederij K.H.Schermerhorn mag het predicaat Hofleverancier voeren. Het bedrijf restaureert, repareert én vervaardigt zilveren voorwerpen. Van broodmanden tot koektrommels en van kandelaars tot dienbladen. Dit alles met de van generatie op generatie doorgegeven kennis en vakmanschap van het oude ambacht zilversmeden.

Bekijk hier hoe de Haarlemsche Zilversmederij een zilveren broodmand maakt:

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Hofleverancier maar niet meer Haarlems

Er waren nog 3 Haarlemse bedrijven die het predicaat Hofleverancier droegen, of nog steeds dragen, maar niet meerin Haarlem zitten. Zo is het bedrijf Möhringer Liften in 2018 naar Den Haag verhuist, is Dantuma naar een bedrijventerrein in Lijnden vertrokken en is Schoenenzaak Faber aan de Klein Houtstraat ook permanent gesloten.

Foto: Möhringer liften

Heb je deze artikelen ook gelezen?

Meer in deze categorie

Genieten van Haarlem

Ga naar “Verlaagde stoepen in Haarlem: dit is de reden”

Verlaagde stoepen in Haarlem: dit is de reden

Ga naar “5 dingen waar mensen van buiten Haarlem niet veel van snappen”

5 dingen waar mensen van buiten Haarlem niet veel van snappen

Ga naar “Haarlem heeft een eigen carnavalsnummer: luister ‘m hier”

Haarlem heeft een eigen carnavalsnummer: luister ‘m hier

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Dagje sauna van € 36,50 voor € 17,99”

Dagje sauna van € 36,50 voor € 17,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Nomad fleece vest € 19,99”

Nomad fleece vest € 19,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Alle Leev van € 4,58 voor € 2,29”

Alle Leev van € 4,58 voor € 2,29

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Alle AH Verse zalmfilet zonder huid* van € 9,49 voor € 6,64”

Alle AH Verse zalmfilet zonder huid* van € 9,49 voor € 6,64

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Hostelmanager”

Hostelmanager

 • Stayokay Haarlem
 • Fulltime
Ga naar “Behandelaar”

Behandelaar

 • Parnassia aan Zee
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Recruiter”

Recruiter

 • henk. Connecting Creatives
 • Parttime