Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder! Er staan opeens meerdere kunstwerken op de Dreef en dit is waarom

Door Dominique Michiels 26 mei 2019

Is het je al opgevallen dat er opeens een aantal kunstwerken op de Dreef staat? Wij zien mensen er nogal verbaasd naar kijken, dus hebben wij even uitgezocht wat de kunstwerken precies zijn en wat ze daar doen. 

Pagina 1/12
⟵ swipe swipe ⟶

Wij komen er al snel achter dat de kunstwerken tijdelijk zijn. De beelden staan er sinds 17 mei en het is de bedoeling dat ze één jaar lang op de Dreef blijven staan. Dus tot mei 2020. Goed nieuws voor de mensen die ze niet zo mooi vinden, jammer voor hen die ervan genieten.

Twee jaar lang aan gewerkt

Het is een initiatief van stichting Hildebrandmonument. Zij heet zo omdat zij eerder ook bezig is geweest met de herbouw van het Hilderbrandmonument in de Hout. Er is twee jaar lang gewerkt aan de kunstwerken op de Dreef. Het thema van alle kunstwerken is ‘recycling of het circulaire denken’.

Mooi of niet?

Er is expres gekozen voor het plaatsen van de beelden op de Dreef en het begin van de Hout omdat hier zoveel mensen voorbij lopen, de bedoeling is dat mensen erover gaan praten. Vinden ze het mooi of juist helemaal niet en waarom dan. Bij de kunstwerken staan ook QR codes waarmee je info kunt opzoeken.

De beelden

Natuurlijk kun je zelf een kijkje nemen bij de beelden, maar wij hebben ze ook even voor je op een rijtje gezet mocht je nieuwsgierig zijn. Swipe naar links!

TOTEMETOT

Foto: indebuurt Haarlem

Het eerste kunstwerk dat je tegenkomt op de Dreef heet TOTEMETOT gemaakt door kunstenaar Frank Koolen. Dit is de tekst erbij:

“Het is een opvallende, vrolijke, absurdistische maar ook geheimzinnige sculptuur. De kunstenaar benadert het thema circulariteit filosofisch. Het beeld drukt uit dat de mens zelf onderdeel is van het circulaire systeem vanaf het ontstaan van de mensheid tot nu en het drukt uit dat wij onze gedachten en gedragingen weer overdragen op volgende generaties en zo verder.”

Dus dat!

Out Loud

Foto: indebuurt Haarlem

Het volgende kunstwerk is Out Loud van kunstenaar André Pielage. Als je goed kijkt, zie je dat er gewerkt is met lachgaspatronen. Dit is de tekst bij het kunstwerk:

“Het viel André op dat in zijn woonplaats zoveel lachgaspatronen op straat liggen. Hij ontmoette Eric die dagelijks deze patronen verzamelt en kreeg het idee om ze in het werk voor de galerij te gebruiken. Het kenmerkende van veel van zijn werk is een combinatie van Barok en Minimalisme. Je ziet dat terug in de festoenen die van de gaspatronen zijn gemaakt en de minimalistische pilaar. André laat zien dat je onverwacht ogenschijnlijke rommel een nieuw leven kunt geven.”

Opmerkelijk!

cover-RE-cover

Foto: indebuurt Haarlem

Dit kunstwerk is van de Haarlemse Marianne Lammerse en heet cover-RE-cover. Dit is de tekst bij haar kunstwerk:

“Wij zijn gewend dat wat wij niet meer nodig hebben weg te gooien. Er zijn afvalbergen ontstaan, die we hebben afgedekt met graszoden. In haar sculptuur laat zij zien dat afval grondstof kan zijn en dat daar iets nieuws, iets moois uit kan groeien. Uit een hoop oud metaal groeit een nieuwe stad. Haar beeld laat een transitie zien van afgedankt materiaal naar materie waar een toekomst op gebouwd is.”

Aha!

In Awe

Foto: indebuurt Haarlem

De volgende is van kunstenaar Pieter W Postma. En het volgende staat er bij:

“Pieter wil de interactie laten zien tussen de mens en de aarde waarop hij leeft. Hij laat een figuur zien die bewust met de aarde omgaat. Voor Pieter betekent het circulaire denken dat hij goed nadenkt over de materialen die hij gebruikt en dat de gebruikte materialen zoveel mogelijk herbruikbaar zijn.”

Erg bijzonder!

Stapeling

Foto: indebuurt Haarlem

De maker van dit kunstwerk heeft wel een hele toepasselijke achternaam: Sjoerd Buisman. Het volgende staat bij zijn kunstwerk:

“Het beeld is een stapeling van elementen die samen een soort toren vormen. Als een element een kant opgaat, komt er snel een element dat de andere kant opgaat om het evenwicht te herstellen. Een groot blok sluit het geheel brutaal af. Het is een speelse variant op zijn vroegere Phyllotaxis werken. Is het een vingerwijzing naar de klimaatdiscussies? Is het symbolisch voor het evenwicht tussen de mens en zijn omgeving?”

Interessant!

Powerplant

Foto: indebuurt Haarlem

Dit is het kunstwerk van Leonard van Munster. Het volgende kun erover lezen:

“Een vorm die kunstenaars niet vaak kiezen: recycling van eerder werk. Leonard koos er voor eigen werk te hergebruiken omdat hij het vond passen in het thema. Het is een constructie die lijkt op een fabriek. Deze folly wordt gedurende de expositieperiode overwoekerd met struiken en planten. Industriële en natuurlandschappelijke elementen versmelten en gaan een strijd met elkaar aan. De kunstenaar ziet de schoonheid van het bos terug in buizen en leidingen die je op een industrieterrein als een wirwar door elkaar ziet ‘groeien’. Van Munster: ‘iedereen heeft het over duurzaamheid, maar niemand wil een stap terug doen’.”

Wij vragen ons nog wel af wat die kerstbomen erbij doen?

Een laatste ronde leven (tussen de bomen)…

foto: indebuurt Haarlem

We steken het kruispunt over en daar gaat de beeldengalerij verder. Dit is het werk van kunstenaar Jonas Ohlsson en dit staat erbij:

“Jonas laat in het werk voor de beeldengalerij het perpetuum van het menselijk leven zien met gebruik van hout en keramiek. Hij is recent vader geworden en hij toont in het werk gedachten over het begin en einde van het leven. De basis van het werk is een stam van een boom uit de Haarlemmerhout die bij een storm is omgewaaid.”

Toepasselijk!

Girozoom Inc.

foto: indebuurt Haarlem

Dit kunstwerk is van Willem Harbers. Dit staat erbij:

“Het is een wirwar van buizen en wielen die refereren aan industriële installaties maar ook aan de bomen waaronder het staat. Het lijkt wel een technisch gemanipuleerde boom. Herovert de natuur hier zijn grondstoffen en ruimte? Het beeld refereert aan het gebruik van de aarde, verbruik van grondstoffen en beïnvloeding van de aarde.

Het beeld suggereert dat het ieder moment in beweging kan komen en kan gaan pompen. het wil bijdragen aan het creëren van nieuwe gedachtes en inzichten, met als doel te komen tot een circulaire samenleving in de toekomst.”

Je moet er maar opkomen!

Estrade

foto: indebuurt Haarlem

Voor dit kunstwerk van Niels Broszat moet je wellicht even op je tenen gaan staan om het goed te kunnen bekijken. Er staat een gedicht op:

“Eng en ruig, die Bannerheer, die drukt en trekt en neemt
Meent soeverein heerser te zijn over hen van wie hij ontvreemdt
Hout voor zijn estrade waarop geheerst wordt en gelopen
Die hem ontboden worden, op blote knieën toe gekropen
Dan klopt met staf en slaat met zwaard
Krast kloven in de welvaart

Wat blijft zijn ijle ruïnes van het klamme niets

Kinderkopjes, koppensnellers, kopshout
Gemerkte parketvloer die een tekening ontvouwt
Siert troonzaal en geeft warmte aan voeten
En biedt pracht aan hem die over ons wacht
Bannerheer Richoras van Engstwond Ruigrok

Straffe lasten door strenge hand
Slaat en drukt zwaar op ons warme hart
Dat bereidwillig is de keizer te dienen
Wiens zicht ons passeert
En oogsten wil van dorre velden
Beziel deze estrade
laat het schitteren, laat het een
losgeslagen vlot vol splinters zijn”

Bijzonder is het zeker!

The Walk of Shame

foto: indebuurt Haarlem

Het laatste kunstwerk is The Wall of Shame en deze is niet gemaakt door een kunstenaar, maar door een leerlinge van het Coornhert Lyceum: Eline de Lange. Dit staat erbij:

“Eline laat het thema zowel in visie als ruimtelijke- en functionele kwaliteit in haar ontwerp terugkomen. Haar ontwerp is een boog van weggegooide schoenzolen waar je als bezoeker onderdoor loopt en als het ware overlopen wordt door afval. Zij vindt de wijze waarop wij met afval omgaan een groot probleem. Veel mensen gooien hun afval zomaar op straat en kijken er daarna niet meer naar om omdat ze denken dat iemand anders het wel opruimt of dat het vanzelf wel weggaat. “Ik wil mensen laten voelen hoe het voelt om genegeerd, vergeten en overlopen te worden zodat ze de volgende keer nadenken waar ze hun afval laten.” 

Knap!

Lees en bekijk ook

Haarlems mysterie: wat staat er op het bord dat ‘op slot’ staat op de Grote Markt?

Misschien was het je wel eens opgevallen, of misschien ook niet. Wij ontdekten pas dat er 'op slot' ...
klim naar het licht kathedrale basiliek sint bavo haarlem loopbrug

Wij namen een kijkje op de zestig meter hoge loopbrug tussen de torens van de Nieuwe Bavo

Vandaag hebben wij toch wel even een behoorlijk hoogtepunt beleefd. En dat bedoelen wij heel letterl...

Mysterie: Waarom verhuizen voortdurend winkels in de Grote Houtstraat naar een paar panden verderop?

Er staan behoorlijk wat panden leeg in de Grote Houtstraat. Winkels komen en gaan soms zowat sneller...
Pagina 1/12
⟵ swipe swipe ⟶