Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Aha! 11 x bijzondere Haarlemse straatnamen uitgelegd

Door Roel Diender 31 mei 2020

Haarlem is een schitterende stad met schitterende straten die schitterende namen dragen… Althans, sommige toch. Er zijn namelijk ook genoeg straatnamen die vragen oproepen of gewoonweg vreemd te noemen zijn.

Daarom duiken wij in de wereld van de Haarlemse straatnamen en zoeken voor jullie uit wat ze nou eigenlijk betekenen. In totaal telt onze stad 1.641 straten, dus we kunnen nog heel wat uitzoeken!

Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

Iordenstraat

Iordenstraat | Foto: Google maps

Dit is een lastige, want iorden kan namelijk ook als jorden geschreven worden. Frits Iordens was een Nederlandse verzetsman in de Tweede Wereldoorlog uit Arnhem. Als we zoeken op Jorden komen we uit op een jongensnaam die ‘Bewerker van de aarde’, ‘Stroom’ of ‘afdalen’ betekend. Die naam stamt af van Jordanus. Mocht jij de betekenis van de naam weten, laat het ons zeker weten!

Karabiniersstraat

Karabiniersstraat | Foto: Google maps

Zo vredig als dit straatje eruit ziet, zo gewelddadig is de naam. De Karabiniers is een oude benaming voor het korps der ‘Carabins’. Dat waren Italiaanse ruiters uit Calabrië, gewapend met een karabijn. Dat is dan weer een geweer met een ingekorte loop. Als je in Italië op vakantie bent geweest, ben je misschien wel eens de ‘Carabiniere’ tegengekomen, oftewel een deel van het politiekorps dat te vergelijken is met de Nederlandse Koninklijke Marechaussee.

Kelderwindkade

Kelderwindkade | Foto: Google maps

Deze foto is genomen vanaf de Hooimarkt, en aan de andere kant van het Spaarne ligt de Kelderwindkade. Je zou denken dat het iets te maken heeft met tochtige kelders, maar niets is minder waar. Een kelderwind is namelijk een soort krik dat gebruikt wordt om zware dingen op te tillen, te ondersteunen of weg te drukken. De andere naam voor het gereedschap is dan misschien iets toepasselijker, namelijk ‘Dommekracht’.

Kenaustraat

Kenaustraat | Foto: Google maps

Veel Nederlanders zouden misschien niet op deze ‘scheldwoord’ straat willen wonen. Maar wij Haarlemmers weten wel beter! Kenau Simonsdochter Hasselaer was namelijk een scheepsbouwer en houthandelaar die bekend is geworden door de legende over haar verzet bij de verdediging van Haarlem tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Los daarvan is het een schitterende straat in hartje Haarlem aan het gelijknamige Kenauparak gelegen. Zie je jezelf er al wonen?

Kick Smitweg

Kick Smitweg | Foto: Google maps

Dit geloof je niet… Zou de aparte voornaam van deze Kick Smit, misschien zijn beroepskeuze hebben beïnvloed? Kick Smit was namelijk een Nederlandse voetballer en sterspeler bij HFC Haarlem in de jaren ’30 en ’40. In 1934 debuteerde hij in het Nederlands elftal tegen België en scoorde meteen drie goals. In totaal kwam hij 29 keer uit voor Oranje en maakte hij 26 doelpunten. Hij werd in 1911 in Bloemendaal geboren en overleed in 1971 in Haarlem.

Kling

Kling | Foto: Google maps

Weer een gevalletje ‘liefelijke straat, gewelddadige naam’. Een kling is namelijk in de archeologie ‘een voorwerp dat gemaakt is om mee te snijden of als slag- of steekwapen te gebruiken.’ Kijken we naar de ligging van Haarlem zou het ook nog een andere betekenis kunnen hebben, namelijk een ‘kale duinheuvel’. Hopelijk zijn jullie tevreden met ons onderzoek en willen jullie ons niet ‘over de kling jagen’…

Krocht

Krocht | Foto: Google maps

Je denkt bij deze straatnaam misschien meteen aan uitspraak ‘in de krochten van je ziel’, maar dat heeft er niets mee te maken. Een krocht kan namelijk ook hoge zandgrond of een hooggelegen stuk land betekenen. Maar welke uitleg misschien nog beter bij dit Haarlemse straatje past, is de betekenis ‘een kapelruimte onder de kerk’. Als je weet dat om de hoek de Groenmarktkerk ligt, klinkt dat best logisch toch?

Kromme Elleboogsteeg

Kromme Elleboogsteeg | Foto: Google maps

En wat ligt er tegenover de Groenmarktkerk? Juist, de Kromme Elleboogsteeg. Omdat we graag een vinger aan de pols houden (sorry), zochten we de herkomst van de naam voor jullie uit. Wat blijkt: eigenlijk ligt de naam best voor de hand (nogmaals sorry), want de steeg ontleent zijn naam aan de vorm van de weg, namelijk die van een gebogen arm. De straat werd trouwens voor het eerst in 1656 genoemd, maar toen nog zonder de toevoeging van ‘steeg’. Dat zien we dan maar door de vingers… (laatste keer sorry).

Leeghwaterstraat

Leeghwaterstraat | Foto: Google maps

Weer een gevalletje ‘dit geloof je niet’! Deze Haarlemse straat aan de Leidsevaart dankt haar naam aan Jan Adriaanszoon Leeghwater. En wat was deze meneer van beroep? Jawel, molenmaker en waterbouwkundige. Hij heeft zijn achternaam trouwens pas later veranderd in Leeghwater in verband met een octrooi dat hem in 1605 werd verleend voor het principe van de duikerklok. Dus eerst heet hij nog gewoon Jan Adriaanszoon. En ‘leeg’ in de naam verwijst trouwens naar ‘laag’. Een toepasselijke naam als je bedenkt dat hij later in zijn carrière oppertoezichthouder was over de poldermolens die de Beemster hebben drooggemalen.

Liewegje

Liewegje | Foto: Google maps

Een lieflijke naam voor een lieflijk weggetje. Dat het weggetje langs het water de ‘Buiten Liede’ loopt kan meteen haar naam verklaren. Lie betekent trouwens ook water, watering of wetering, dus hoe je het ook went of keert, deze straatnaam past precies bij dit weggetje aan het water.

Malpighisstraat

Malpighistraat | Foto: Google maps

Wat een exotische naam voor een parallelstraatje van de Boerhavelaan. Dat vraagt om uitleg. En die uitleg is minder lastig dan de naam doet vermoeden. Marcello Malpighi was namelijk een Italiaanse arts en anatoom én de grondlegger van de microscopische anatomie. Hij overleed in 1694 in Rome. Niet zo vreemd dus dat de Malpighistraat parallel loopt met de Boerhaavelaan, want Herman Boerhaave was namelijk een Nederlands arts en anatoom. Boerhaave stierf in 1738 in Leiden.

Binnenkort duiken we in nog meer bijzondere Haarlemse straatnamen en als jij een optie wil doorgeven mag dat natuurlijk! Dat kan via onze Facebookpagina of mail naar [email protected]

Lees ook:

What’s in a name? 11 x aparte Haarlemse straatnamen

Onze mooie stad heeft heel wat straten. Sterker nog, volgens planviewer.nl telt Haarlem als woonplaa...

7 x deze jaren ’30 woningen in Haarlem onder de 5 ton zijn instapklaar

De vraag naar jaren '30 woningen is groot, ook in Haarlem. Niet zo gek, want deze woningen ademen to...

Waarom je op de Randweg vaak lang moet wachten en andere vragen over Haarlemse stoplichten beantwoord

Gemeente Haarlem stelde enkele weken geleden verschillende stoplichten anders in, zodat fietsers mee...
Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶