9 x waar mensen van buiten Haarlem niets van snappen

Door Dominique Michiels 17 februari 2019

Wat voor ons Haarlemmers héél normaal is, kan voor mensen buiten de stad veel vraagtekens oproepen. Wij hebben negen van deze typisch Haarlemse dingen verzameld, maar mochten jullie het rijtje kunnen aanvullen: be our guest. Swipe naar links!

<< < Pagina 1 / 10 >
⟵ swipe swipe ⟶

Een stad maar toch een dorp

Foto: indebuurt Haarlem

In Haarlem ervaar je alle voordelen van een stad. Een treinstation, winkels, horeca, sportscholen, we hebben van alles genoeg. En tóch voelt het soms net alsof je in een dorp woont. Dat vinden mensen buiten Haarlem maar gek. Maar voor ons is het heel normaal als je erachter komt dat die nieuwe collega wel drie vrienden van jou kent. En als je door Haarlem loopt, is de kans wel heel erg groot dat je een bekende tegenkomt. Die aardige kassajuffrouw van de buurtsuper, je tennisleraar of een (oude) studievriend. Gezellig toch?

Doe mij maar Amsterdam Haarlem

Dat het in onze stad veel rustiger is dan in Amsterdam, vinden wij Haarlemmers heel fijn. Al die toeristen en het altijd bruisende nachtleven van Amsterdam, mag van ons vooral daar blijven. Dat begrijpen mensen buiten Haarlem echt niet.

Waarom de rij voor Garonne in de zomer zó lang is

Foto: indebuurt Haarlem

Het moet een vreemd tafereel zijn als je niet uit Haarlem komt: de extréém lange rij voor Garrone in de zomer. Waarom we bereid zijn zo lang op ons ijsje te wachten? Daar komen ze wel achter, als ze zelf de rij hebben getrotseerd.

Afspreken bij de V&D

Foto: indebuurt Haarlem

Als je in de stad afspreekt, is het heel logisch dat je elkaar treft bij de V&D. Wat nu dus Hudson’s Bay is, maar het is natuurlijk véél langer de V&D geweest. Het ligt lekker centraal in de stad en mocht je gaan shoppen, kun je gelijk kiezen welke kant je eerst opgaat. Dus vandaar, voor iedereen die er niks van snapt.

Uh oh! Het gaat niet zo lekker met Hudson’s Bay

Zeg eens eerlijk, koop je weleens wat bij Hudson's Bay of kies je toch voor window shopping? We gokk...

Haarlem-Noord…

Wat zeg je dan? Gestoord! En daar willen we geen enkel persoon uit Haarlem-Noord mee voor de hoofd stoten hoor. Dit zeggen ze namelijk vooral zelf. Omdat het lekker rijmt en misschien toch ook wel omdat ze een tikkeltje ‘gek’ zijn. Moet je maar net weten.

Veel groen

Foto: indebuurt Haarlem

Mensen buiten Haarlem denken vaak dat er weinig groen is rondom Haarlem en dat we daarvoor naar het oosten van het land moeten. Niks is minder waar. We hebben superveel parken en verschillende natuurgebieden om ons heen. En niet alleen de duinen, maar ook groenrijke gebieden zoals Elswout.

De koepel

Koelgevangenis Haarlem ANP
Foto: ANP

Als we het over ‘de koepel’ hebben, weet iedere Haarlemmer dat het over de voormalige koepelgevangenis gaat. Dat snapt zeker niet iedereen die niet uit Haarlem komt.

Koepelgevangenis Haarlem

Een kijkje in de Haarlemse koepelgevangenis: ‘Alles wat je op Netflix ziet over geweld in gevangenissen, is niet waar’

Gevangenisbewaarder Marc werkt al 17 jaar in gevangenissen en vertelt ons over zijn tijd in de Haarl...

Twee stations

Haarlem Station
Haarlem station 2018. Foto: indebuurt Haarlem

Dat je op station Haarlem wegrijdt om nog geen paar minuten later te arriveren op Haarlem Spaarnwoude, vinden mensen van buiten Haarlem toch maar een vreemd gegeven.

Bijna geen treinen ’s nachts

Om nog maar even in de ov-sfeer te blijven: dat er ’s nachts maar weinig treinen rijden van en naar Haarlem roept de nodige verbazing op bij mensen die niet uit Haarlem komen. Er zit wel verandering aan te komen:

Partygangers: er komt een extra nachttrein tussen Amsterdam en Haarlem

Ga jij regelmatig een avondje stappen in Amsterdam? Dan hebben we goed nieuws voor jou. Als het aan ...

Lees ook

Gesnapt! 7 x Haarlemmers die Google Street View in de smiezen hadden

Eens in de zoveel tijd gaan de mensen van Google weer op pad om alle straten van Haarlem vast te leg...

9 x de grootste ergernissen van Haarlemmers die in de binnenstad wonen (in gifjes)

Oké, eigenlijk mag je niet klagen als je in de binnenstad van onze prachtige stad woont. Alle winkel...

5 x emoties die je voelt als fietser in Haarlem (in gifjes)

Wij zijn gek op Haarlem. Echt hoor. Maar laten we eerlijk wezen: een fietsritje hier - in dit chaoti...
<< < Pagina 1 / 10 >
⟵ swipe swipe ⟶