Spelen maar: zoveel speelplekken zijn er in Haarlem (en zo wordt bepaald welke toestellen er staan)

Hoeveel speelplekken in Haarlem denk jij dat er zijn? En hoeveel speel- en sporttoestellen staan er in totaal op die plekken? Wij zochten het voor je uit en vonden ook hoe de toestellen worden onderhouden en hoe bepaald wordt welke toestellen op welke speelplek komen te staan.

Deze vragen zijn bij ons opgekomen dankzij een lezeres die zich afvraagt hoeveel schommels er eigenlijk in Haarlem hangen en hoe het komt dat er in de ene speelplek wel schommels te vinden zijn en bij de andere niet. Ze vraagt zich dat af omdat haar kind dol is van schommelen en in haar buurt weinig schommels te vinden zijn. Uiteraard willen wij die vraag beantwoorden en vonden het meteen een mooie gelegenheid om dieper in de speelplekken van Haarlem te duiken. We klopten daarom bij de gemeente aan en kregen de antwoorden.

Hoe wordt bepaald welke speeltoestellen op een speelplek geïnstalleerd worden?

Om te beginnen vroegen wij ons af hoe bepaald wordt welke speeltoestellen, waaronder schommels, op de verschillende speelplekken in Haarlem komen te staan. In de tussentijd kan je rustig nadenken over hoeveel speelplekken en speeltoestellen Haarlem rijk is. Oh ja, speeltuinen waar je entree moet betalen vallen niet onder de gemeente.

Schommels

We krijgen van Rob te horen dat schommels geliefde speelobjecten zijn die tevens gebruikt kunnen worden als zit- en ontmoetingsplek. “We kijken bij een (her)inrichting naar de wensen van bewoners en naar de mogelijkheid om wel of niet een schommel te kunnen plaatsen. Dit in verband met de veiligheid. Voor speeltoestellen kijken we voor de veiligheid naar de Warenwetbesluit Attractie en Speeltoestellen (= WAS) en de NEN EN (Europese Normen Speeltoestellen).

Maatwerk

Elke speellocatie is anders en vraagt daarom om maatwerk. Om veilige schommels te kunnen plaatsen moet er voldoende ruimte zijn, bijvoorbeeld aan de rand van een speelplek of goed van de rest van de speeltoestellen afgeschermd. In de lengterichting moet de schommel minstens net zover afgeschermd worden dat hij kan uitzwaaien. Er wordt ook gekeken naar de andere speeltoestellen en of een combinatie met een schommel mogelijk is. Uitgangspunt is altijd veiligheid en geen overlast, want schommels worden soms ook gebruikt als ontmoetingsplek en dan hebben de bewoners er weer last van.” Dat is nog eens een duidelijk antwoord!

Schommels op de speelplek aan de Ernst Casimirlaan | Foto: Indebuurt Haarlem

Worden speeltuinen wel eens aangepast en zo ja, waarom?

Maar als een speelplek eenmaal is ingericht, kunnen de speeltoestellen dan nog veranderd worden? Ook daar krijgen wij een duidelijk antwoord op: “Openbare speellocaties worden aangepast op het moment dat de speeltoestellen aan vervanging toe zijn, in verband met veiligheid, of als het toestel op het einde van zijn levensduur is.”

Speelplek aan het Brouwersplein | Foto: Indebuurt Haarlem

Om de hoeveel tijd worden speeltuinen gecontroleerd?

Maar hoe weet de gemeente dan of de speeltoestellen aan vervanging toe zijn? Dat is makkelijk vast te stellen voor de gemeente, omdat “alle speelobjecten in de openbare ruimte jaarlijks technisch geïnspecteerd worden door een gecertificeerd inspectiebedrijf. Noodzakelijke reparaties die daaruit blijken, worden door de onderhoudspartner Spaarnelanden uitgevoerd.” Maar om hoeveel speelplekken en -toestellen gaat het dan in Haarlem?

Speelplek aan de Klarenbeekstraat | Foto: Indebuurt Haarlem

Speelplekken en speeltoestellen

Het antwoord luidt: “Haarlem heeft 263 formele speelplekken met daarop 1138 speel- en sporttoestellen en de vrije speelruimte op straat en in het groen.” Hoeveel schommels er in Haarlem hangen is niet bekend omdat een schommel onderdeel kan zijn van een groter combinatietoestel waar meerdere speelfuncties op gecombineerd zijn. Het beheersysteem van de gemeente heeft daarom niet apart geregistreerd hoeveel schommels er daadwerkelijk hangen.

Tekst gaat verder onder de foto

Speelplek op de Blijdorplaan | Foto: Indebuurt Haarlem

Met zoveel speelplekken in Haarlem kan je er in iedere wijk wel eentje vinden. Mocht je niet weten wat je met je kind(eren) moet doen op een zonnige dag, dan kan je een tocht langs alle speelplekken van Haarlem maken. Gratis tip van ons!

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Stadsdelen, wijken, kwartieren & buurten: zo leg je uit waar in Haarlem je precies woont”

Stadsdelen, wijken, kwartieren & buurten: zo leg je uit waar in Haarlem je precies woont

Koepelkathedraal Haarlem
Ga naar “Is overbieden een must in Haarlem? Zo vaak kwam het in 2021 voor ”

Is overbieden een must in Haarlem? Zo vaak kwam het in 2021 voor 

Ga naar “Kleverparkfestival 2022 in Haarlem: dit moet je weten”

Kleverparkfestival 2022 in Haarlem: dit moet je weten

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Gaastra sneakers € 39,99”

Gaastra sneakers € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 5 juni 2022
Ga naar “Outdoor canvas banner € 4,99”

Outdoor canvas banner € 4,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 5 juni 2022
Ga naar “Scharreleieren XXL € 2,19”

Scharreleieren XXL € 2,19

 • Lidl
 • Geldig t/m 29 mei 2022
Ga naar “Calvé pindakaas 350 gram van € 5,70 voor € 4”

Calvé pindakaas 350 gram van € 5,70 voor € 4

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 mei 2022
Ga naar “IJsbeker van € 4,29 voor € 1,99”

IJsbeker van € 4,29 voor € 1,99

 • Lidl
 • Geldig t/m 29 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Productiemedewerker gezocht met spoed!”

Productiemedewerker gezocht met spoed!

 • Pro Industry Shared Service Haarlem
 • Parttime
Ga naar “Operator”

Operator

 • Pro Industry Shared Service Haarlem
 • Parttime
Ga naar “Verkoopmedewerker schoenen”

Verkoopmedewerker schoenen

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Medewerker Financiën”

Medewerker Financiën

 • Stichting Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem
 • Parttime
Ga naar “Store Manager – Haarlem”

Store Manager – Haarlem

 • Siebel Juweliers Haarlem
 • Fulltime/Parttime