Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Varen in Haarlem: voor deze 5 overtredingen kun je een boete krijgen

Door Romée Lagerveld 6 augustus 2020

Stel je voor: tijdens een rondje varen door Haarlem wil je een duik in het water nemen. Je ziet een mooi plekje vlakbij een brug. Hup, aanmeren en badderen maar. Think again! In de buurt van een brug zwemmen is namelijk verboden. Zo zijn er meer regels waar je je op het water aan moet houden. Doe je dit niet, dan kun je een flinke boete krijgen.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Zwemverbod

Foto: indebuurt Haarlem

Nu we het er toch over hebben: je kunt niet zomaar overal in het water plonsen. Zwemmen in de vaargeul, bij bruggen (of hier vanaf springen), sluizen en wachtplaatsen is verboden, want dat is natuurlijk hartstikke gevaarlijk. Trek je de stoute waterschoenen aan en zwem je toch in verboden gebied? Dan kun je een boete krijgen van €140,-.  

Varen met jetski en waterscooter

Foto: indebuurt Haarlem

Lekker shinen op het water met een jetski of waterscooter. Dat ziet iedereen wel zitten. Pas wel op waar je met deze vaartuigen de blits wilt maken, want in Haarlem zijn ze verboden! Varen met een jetski of waterscooter in verboden gebied kan je een boete opleveren van €240,-. Voor deze vaartuigen moet je het dus wat verderop zoeken, óf gewoon kiezen om in plaats daarvan bijvoorbeeld een sloepje te huren.

Varen met een drankje op

Foto: de Volkslust Haarlem

Je hebt een topdag op de boot. Heerlijk weer, wind in de haren, muziek op de achtergrond, goed gezelschap… daar moet op geproost worden! Let wel op: de bestuurder mag niet varen onder invloed. Voor de schipper geldt: het alcoholgehalte van je bloed mag niet hoger zijn dan 0,5 promille. De waterpolitie kan door een ademtest controleren of je alcohol hebt gedronken. Hoe hoog de boete is, is onder andere afhankelijk van hoeveel je hebt gedronken.

Aanleggen waar dat verboden is

Verfroller staat open om een boot door te laten | Foto: indebuurt Haarlem

Snel even de boot aanleggen voor een ijsje? Pas dan op dat dit geen verkoelende lekkernij van €210,- wordt. Dat is namelijk het bedrag van de boete die je kunt krijgen als je aanlegt op een plek waar dit verboden is. Waar je wel mag afmeren? In deze handige folder vind je een kaartje met alle locaties. En let ook even op hoe lang je ergens aanlegt: Je mag in Haarlem kosteloos voor maximaal drie uur aanleggen bij een van de passantenligplaatsen, daarna moet je betalen. Het is niet mogelijk om een passantenligplaats te reserveren. Ook handig om te weten: hier vind je oplaadpunten voor elektrische boten.

Snelheidsovertreding

Foto: indebuurt Haarlem

Op het water mogen dan geen flitspalen staan, je kunt zeker een boete krijgen voor te hard varen. Twintig kilometer per uur is de reguliere maximumsnelheid op het water, maar op veel plaatsen kan de snelheid afwijken. Zo mag je op het Spaarne en de Haarlemse grachten maximaal 6 kilometer per uur varen én mag je geen hinderlijke golfslag veroorzaken. Het begaan van een snelheidsovertreding op het water kan namelijk flink in de papieren lopen. De prent is afhankelijk van de snelheid, maar de boetebedragen gaan vanaf €95,-.

Dit zijn niet de enige regels waar je je aan moet houden. Bekijk de website van de politie voor een overzicht van alle vaarregels.

Bron: Boetebase

Meer weten over varen in Haarlem? Check dan ook vooral deze artikelen:

Lees ook

Bootje varen: 5 x leuke vaarroutes in en rondom Haarlem

Een van de leukste dingen aan Haarlem is misschien wel het vele water in en rondom de stad. Het Spaa...

Drijf-in: 8 x eten bestellen voor op de boot

Heerlijk dat zomerse weer buiten toch? Ben jij een lucky bastard met een eigen bootje of ga je er ee...

Plonzen maar: hier mag je zwemmen in Haarlem en omgeving

Wat is het nog lekker warm hè! Wil je, misschien wel de laatste keer dit jaar, een verkoelende duik ...
Winactie Ray-Ban zonnebril Eyewish Haarlem

Zomerse winactie: kom een Ray-Ban zonnebril uitzoeken bij Eye Wish in Haarlem!

Hoe kun je Haarlem nou mooier bewonderen dan door een fijne zonnebril? En nee, je hebt niet geklikt ...

Toen in Haarlem: 7 x varen over het Spaarne

De zomer staat voor de deur met flinke temperaturen, en wat is er dan lekkerder om af te koelen op h...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶