Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tuinhuisje bouwen of bonje met de buren: zo bepaal je de erfgrens in Haarlem

Door Carin van der Meij 8 juni 2020

Je wilt een uitbouw plaatsen of je hebt bonje met de buren over de schutting of een boom. Dit zijn scenario’s waarbij je wilt weten wat nu precies jouw stuk grond is. In het geval van een conflict zou je meteen de Rijdende Rechter erbij kunnen halen (zoals in onderstaand filmpje), maar er is ook een subtielere manier om de kadastrale grens uit te zoeken.

Wil je je erfgrens bepalen? Dan moet je bij het Kadaster zijn. Deze semi-overheidsorganisatie registreert alle informatie over eigendom en gebruik van vastgoed en ruimte in Nederland.

Bepalen van erfgrens voor (uit)bouw

Voordat je een tuinhuisje bouwt of een uitbouw plaatst, wil je wel weten of je dit op de juiste plek gaat doen. Bij het Kadaster kan je een kadastrale kaart van het perceel opvragen om een beeld te krijgen van de ligging van je perceel. Wil je de exacte ligging weten? Dan heb je een zogeheten ‘veldwerk’ nodig. Daarop staan de meetgegevens zoals door het Kadaster zijn ingemeten. Met het veldwerk kun je vervolgens zelf aan de slag om de erfgrens zichtbaar te maken. Kosten? €44,-.

Bepalen van erfgrens bij onenigheid met buren

Ruzie met de buufjes over de gezamenlijke oprit of de schutting? Dan kan je een grensreconstructie aanvragen. In dit geval komt er iemand van het Kadaster langs – een landmeter – die de kadastrale grenzen op basis van de oorspronkelijke meetgegevens zichtbaar maakt. Het is aan jou om te overwegen je buren daarbij uit te nodigen. De kosten voor een grensreconstructie zijn een stuk duurder (vanaf €485,-), maar het scheelt je daarna wel weer hoofdpijn van (eventuele) ruzies. Bekijk maar eens dit bekende fragment van de Rijdende Rechter in Haarlem waarbij de ruzie begon met een boom maar uitmondde met een kat in de kliko:

Geen reden nodig

Er zijn tal van redenen waarom je je erfgrens zichtbaar zou willen laten maken, maar ‘voor de leuk’ kan er ook eentje zijn. Raadpleeg de website voor meer informatie. Het Kadaster is trouwens niet de enige plek waar je terecht kunt. Er zijn ook andere bedrijven die deze diensten aanbieden en daarbij gebruik maken van de informatie van het Kadaster.

Wij zijn benieuwd: waarvoor zou jij je erfgrens zichtbaar laten maken? Mail ons naar [email protected]

Lees ook

Tijd voor verkoeling: 7 x wonen aan het water in Haarlem

Als we de weersverwachting van Weeronline mogen geloven, staat ons een warme zomer te wachten. Wat i...

What’s in a name? 11 x aparte Haarlemse straatnamen

Onze mooie stad heeft heel wat straten. Sterker nog, volgens planviewer.nl telt Haarlem als woonplaa...

Handig: gemeente Haarlem helpt huiseigenaren energie (en dus geld!) te besparen

Gemeente Haarlem helpt huiseigenaren zowel energie als geld te besparen. Met de zogenoemde bespaarbo...

Meer over

Gemeente Wonen