Meer veiligheid? Zo start je een Buurt WhatsApp-groep in jouw straat

Door Dominique Michiels 3 januari 2019

Zie je de borden met ‘Attentie buurtpreventie’ weleens in de Haarlemse straten staan? Dat zijn de zogeheten Buurt WhatsApp-groepen. Buren houden op die manier elkaar op de hoogte van eventuele verdachte situaties en zo kan ook snel de hulp van de politie ingeschakeld worden.

In Haarlem zijn al zo’n 90 WhatsApp-groepen actief. Dat zijn al behoorlijk wat Haarlemmers die zich graag wat veiliger voelen in de stad. Maar daar kunnen er nog wel meer bij. Alles voor de veiligheid, toch?

Zo start je jouw Buurt Whats App-groep op

Ga naar de website van Wabp (WhatsApp Buurt Preventie) en kijk eerst welke groepen er in jouw buurt al actief zijn. Staat jouw straat er niet bij? Dan kun je op diezelfde website een nieuwe groep aanmelden. Jij bent dan alleen of samen met een buurtbewoner de beheerder van die groep.

Buurtpreventiebord

Buurt What'sApp groep Zoetermeer
Buurtpreventiebord

Om aan de buurt én ongewenste personen duidelijk te maken dat jullie de straat en buurt goed in de gaten houden, kun je een bord laten plaatsen met de tekst ‘Attentie Buurtpreventie’. Die kun je bestellen via de gemeente.

Zo werkt de Buurt WhatsApp-groep

Buurt WhatsApp-groep Zoetermeer
Appen met de Buurt WhatsApp-groep

Via WhatsApp houd je elkaar op de hoogte van verdachte situaties in de buurt. Aan het gebruik van de groeps-app hangen wel wat huisregels. Zo is het belangrijk eerst 112 te bellen voordat je de groep op de hoogte brengt. Ook de manier van communiceren wordt beschreven en is de app-groep alleen bedoeld voor berichten met een doel en niet als sociaal platform. Het is de taak van de beheerder om alles in goede banen te leiden.

Zo word je lid van een bestaande groep

Is er in jouw wijk een Buurt WhatsApp-groep actief en wil jij je bij die groep aansluiten? Zoek dan op de kaart in welke groep jouw straat voorkomt. Klik op het bolletje van die groep en dan verschijnt aan de linkerkant de contactinformatie van de beheerder van de groep. Meld je op die manier aan.

Lees ook:

Mag je in Haarlem een sfeerballon oplaten?

Met oud & nieuw is het weer tijd voor goede voornemens en bij veel gezelschappen kan daarbij het opl...

Mysterie: zijn er meer steden op de wereld met de naam Haarlem?

Nou, je raadt het misschien al. Het antwoord op de vraag of er meer steden zijn die Haarlem heten, i...

Mag dat: met knipperende fietslampjes rijden?

We snappen natuurlijk allemaal dat het héél belangrijk is om goed zichtbaar te zijn in het donker. V...

Meer over

Gemeente