Mag je in Haarlem een sfeerballon oplaten?

Door Dominique Michiels 28 december 2018

Met oud & nieuw is het weer tijd voor goede voornemens en bij veel gezelschappen kan daarbij het oplaten van een wensballon of geluksballon niet ontbreken. Maar mag je zo’n ballon eigenlijk wel oplaten in Haarlem? We zochten het uit.

Slecht voor het milieu

Nou knallen we met oud en nieuw heel wat vuurwerk de lucht in. En dat is maar één dag per jaar…maar echt goed voor het milieu is dat natuurlijk niet. Dat geldt ook zo voor het oplaten van wensballonnen. Dus in veel gemeenten in Nederland mag het al niet. Naast het milieu, zijn er ook nog de dieren. De overblijfselen van zo’n wensballon komen in de natuur terecht en daar raken de dieren er in verstrikt of ze proberen het op te eten. Niet cool. Maar hoe zit het nou precies in Haarlem?

Regels

Als je toch van plan bent een wensballon (die papieren dingen met een vlam) op te laten, dan zijn de algemene tips als volgt:

  • De windkracht mag niet sterker zijn dan 2 Beaufort.
  • Laat hem niet op als het regent, er een periode van droogte heerst, je jonger bent dan achttien, binnenshuis (joh) óf binnen een straal van 15 kilometer van (zweef)vliegvelden.
  • Wat ook niet handig is, is iets aan die ballon vastmaken of een kapotte wensballon de lucht insturen.
  • Je mag de wensballonnen niet in de buurt van huizen en bomen omhoog laten.

Het antwoord op de grote vraag komt neer op: de gemeente raadt het ten zeerste af. Schiphol is meer dan 15 kilometer van Haarlem vandaan, maar dat scheelt niet veel, dus ook het nabije vliegveld is een reden om geen wensballonnen in Haarlem op te laten. Al is het dus niet officieel verboden. Volgens RTL Nieuws is het in Bloemendaal en Heemstede wel officieel verboden.

Zo. Weet je dat ook weer.

Meer lezen

Mag dat: met knipperende fietslampjes rijden?

We snappen natuurlijk allemaal dat het héél belangrijk is om goed zichtbaar te zijn in het donker. V...
Voortuin parkeren Haarlem

Mag dat: een parkeerplaats maken van je voortuin?

Er is niets zo irritant als geen parkeerplaats vinden in de buurt van je huis. Maar als je nu een vo...

Mag dat: in welke gevallen mag je 112 bellen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...