Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: zwemmen in het Spaarne en de Haarlemse grachten?

Door Dominique Michiels 27 juni 2019

In Haarlem zijn we tijdens warme dagen veel op het water te vinden. Regelmatig zien we mensen vanuit hun bootje of een brug in het water springen voor een verfrissende duik. Maar mag dat wel? Wij zochten het uit. 

Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel kort: nee, je mag niet zwemmen in het Spaarne, de Haarlemse grachten of ander open vaarwater. “Dat is niet alleen verboden maar ook levensgevaarlijk”, waarschuwt de Havendienst.

Gevaarlijk

“Mensen realiseren zich niet hoe gevaarlijk dat is. Als er een vrachtschip aankomt, heb je geen schijn van kans,” voegt de woordvoerder van de Havendienst daar aan toe. En toch zien we ieder jaar mensen en vooral kinderen zwemmen in het Spaarne, van een brug af springen of op een luchtbedje drijven. Dit is dus niet de bedoeling.

Vrachtschepen

Het is vooral oppassen voor de vrachtschepen, die kunnen behoorlijk groot zijn. “Tot wel 70 meter lang en met een gewicht tot 1000 ton. Als zwemmer ben je nauwelijks zichtbaar. En zelfs als de schipper je wel ziet, kan hij niet snel remmen of uitwijken. Zo’n schip heeft tientallen meters nodig om af te remmen,” zegt de woordvoerder van de Havendienst.

Daarnaast hebben schepen een aanzuigende werking. Ook als je afstand houdt, kun je dus door de stroming naar het schip ‘toegezogen’ worden.

Kramp

Als je gaat zwemmen in open water, zoals de Mooie Nel, is de wisselende temperatuur ook een risico. Midden op het water is het veel kouder dan aan de kant. Je kunt daardoor kramp krijgen en onderkoeld raken.

Van de brug springen

En wat is er nu zo gevaarlijk aan van een brug springen? Ten eerste kun je niet zien wat er onder water ligt, als je dan springt van 4 tot 7 meter hoogte en op een fiets terecht komt, is dat een harde klap. Maar je kunt ook op een voorbijvarende boot terecht komen. Of zelfs uitglijden van de reling of paal.

Boete

De gemeente probeert dit jaar extra aan de mensen duidelijk te maken dat het niet veilig is om te zwemmen in het Spaarne of ander open vaarwater in Haarlem. Dat is niet om jouw zwemplezier te verpesten, maar vanwege de veiligheid. Daarnaast is het ook gewoon verboden en kun je een boete van 140 euro krijgen.

Evenementen

Hoe zit het dan met evenementen in het Spaarne, zoals de City Swim to Fight Cancer die twee jaar geleden werd gehouden? Dan wordt van het Spaarne tijdelijk een evenemententerrein gemaakt, er varen er ook geen boten en er wordt extra op de veiligheid gelet. Maar ook zo’n evenement is echt een uitzondering.

Veilige plekken

Gelukkig zijn er genoeg veilige plekken in en rondom Haarlem waar je wel kunt zwemmen. Die hebben wij voor je op een rijtje gezet:

Zwemmen in Haarlem en omgeving: hier kan het

Goed nieuws, mensen: het wordt heerlijk weer! De hele week schijnt de zon en met temperaturen van zo...

Bron: Gemeente Haarlem

Lees ook

Hoe hard mag je eigenlijk varen op de Haarlemse grachten en het Spaarne?

In Haarlem gaan we tijdens zonnige dagen graag het water op. Met een bootje varen over het Spaarne e...
haarlem algemeen adriaan spaarne zuidam

10 x Haarlemse terrassen aan het water

Zodra de zon zich laat zien, gaat heel Haarlem op zoek naar een plekje op het terras. Gelukkig hebbe...

Fun fact: dit is vanaf de Grote Markt de snelste route naar het strand

Met deze lekkere zonnige dagen kunnen wij natuurlijk genieten op het terras. Maar Haarlem ligt ook h...

Gelato per favore! 7 x Italiaanse ijssalons in Haarlem

Van dit mooie weer krijg je toch spontaan trek in een lekker ijsje? En dan het liefst een verse Ital...

Hitte-alarm! 7 x hier vind je verkoeling in Haarlem

Begrijp ons niet verkeerd: wij worden maar wat blij van een felle zon aan de strakblauwe lucht. Maar...

Opgelet! Dit gedeelte van de stad wordt vanaf 1 juli voetgangersgebied

Wellicht heb je het al gelezen of de borden zien staan in de stad. Vanaf 1 juli wordt een gedeelte a...

Bootje varen: 5 x leuke vaarroutes in en rondom Haarlem

Een van de leukste dingen aan Haarlem is misschien wel het vele water in en rondom de stad. Het Spaa...

Meer over

Gemeente