Mag dat: voor je eigen oprit parkeren op straat?

Door Dominique Michiels 20 maart 2019

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij veel dingen af, mag dat? Deze week: mag je je auto voor je eigen oprit parkeren op straat?

Parkeren voor een oprit

We weten allemaal dat je je auto niet voor de oprit van iemand anders mag parkeren. Daar kun je een dikke, vette prent voor krijgen. Maar stel nou dat je twee auto’s hebt. Nummer één zet je op de oprit en nummer twee wil je ervoor zetten. Want de enige die uit de oprit kan komen ben jijzelf dus je belemmert niemand. Toch? Of stel: je garage staat vol oude zooi, dus je zet je auto op straat, voor de garagedeur. Logische oplossing, toch?

Helaas, het mag niet

Helaas hebben we slecht nieuws: parkeren voor een inrit of uitrit, zelfs als het je eigen in- of uitrit is, mag niet. Dat lezen we in artikel 24 van de RVV (Reglement verkeersregels en verkeerstekens). De enige manier waarop dit wel zou mogen, is als staat aangegeven op een officieel bord dat jij jouw auto op die specifieke plek voor de oprit mag parkeren.

Zomaar een boete

Denk je nu, ach ik belemmer niemand en doe het toch? Dat kan je een boete van €95,- opleveren. Want een langslopende handhaver of agent weet niet of jouw auto op dit adres thuishoort. Die kan dus gewoon denken dat een wildvreemde weigert om parkeerkosten te betalen en daarom voor een oprit staat, bijvoorbeeld. Ook is het voor agenten niet altijd op te zoeken of een auto op een bepaald adres thuishoort, bijvoorbeeld bij lease-auto’s.

Lees ook

De verkeersboetes zijn per januari 2019 omhoog gegaan en dit betaal je ervoor

Krijg jij ook geregeld een boete op de mat? Dan hebben we helaas erg vervelend nieuws voor je: de ve...
Voortuin parkeren Haarlem

Mag dat: een parkeerplaats maken van je voortuin?

Er is niets zo irritant als geen parkeerplaats vinden in de buurt van je huis. Maar als je nu een vo...

Mag dat: in welke gevallen mag je 112 bellen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente