Wat een pech! 9 x Haarlemse auto-ongelukken door de jaren heen
Wat een pech, je let even niet op en BAM: auto in de sloot, over de kop of tegen de...
De wintertijd is weer ingegaan en dat betekent dat de dagen korter én donkerder worden. Dan is het natuurlijk heel belangrijk om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Niet alleen zodat je geen boete krijgt tijdens verlichtingscontroles, maar vooral voor je eigen veiligheid.
Alleen, wat zijn nu precies de regels rondom verlichting? Mag je bijvoorbeeld met losse lampjes fietsen en mogen die knipperen?
In Nederland zijn er geen eisen gesteld aan de hoeveelheid licht op je fiets. Dus als je fietslamp kapot is, voldoet ook een batterijlampje dat nauwelijks schijnt aan de regels. Maar voor je eigen veiligheid geldt; hoe meer licht, hoe beter. Autobestuurders zijn daar ook superblij mee.
Vaste fietsverlichting, die standaard op je fiets zit, is het beste. Maar je mag dus ook losse fietslampjes gebruiken. Losse lampjes mag je bevestigen op je fiets of op je bovenlichaam, bijvoorbeeld aan je kleding of op je tas. Dus niet op je hoofd, armen of benen. Als je iemand achterop hebt zitten, mag die het achterlicht op zijn rug dragen. Maar dit geldt alleen voor fietsers. Snorfietsen mogen geen losse fietsverlichting gebruiken.
Maar hoe zit het eigenlijk met knipperende fietslichtjes? Knipperende lampjes zijn verboden lezen wij op de website van Rijksoverheid. Dit komt omdat jouw snelheid en afstand, met knipperende lichtjes, moeilijker is in te schatten.
De boetes voor géén of slechte verlichting, kunnen flink oplopen. Dus voor je eigen veiligheid én je portemonnee is het beter om met goede verlichting rond te rijden.
In onze gids
Nu gesloten
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken