Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: meeuwen en duiven voeren in Haarlem?

Door Dominique Michiels 28 maart 2019

Die paar oude sneetjes brood die je nog hebt, kun je weggooien maar dat vind je zonde. Dus je besluit de vogels er blij mee te maken. Grote kans dat er een paar brutale meeuwen vooraan staan en in de binnenstad krioelt het van de duiven. Nu vragen wij ons af, mag dat eigenlijk wel, meeuwen en duiven voeren? 

Verboden

Haarlem heeft al langer overlast van meeuwen. De gemeente is daar ook al een hele tijd mee bezig. Zo was er al een campagne tegen zwerfafval en gaan ze dit jaar zelfs een stap verder. Vanaf 22 maart 2019 is het namelijk verboden om meeuwen én duiven te voeren in de openbare ruimte.

Meeuwenoverlast

Vooral in het voorjaar en de zomer is er veel overlast van meeuwen. De gemeente krijgt dan veel klachten over gekrijs, bevuiling, vuilniszakken opentrekken en (schijn)aanvallen van de dieren.

In buurten met veel huizen met platte daken, vinden de meeuwen graag een plekje om te nestelen. Als je trouwens wil voorkomen dat meeuwen een nest op jouw platte dak bouwen, kun je daar subsidie voor aanvragen bij de gemeente.

Boete

Even terug naar het voeren van meeuwen en duiven. Dat is dus verboden. Maar wat als je het toch doet? Als mensen (na waarschuwingen) toch voer neergooien waar de dieren op af kunnen komen, riskeren zij een boete van €140,-.

Lief bedoeld dus, het voeren van meeuwen en duiven. Maar liever niet! Niet alleen om ervoor te zorgen dat je geen boete krijgt, maar vooral omdat er al méér dan genoeg meeuwen en duiven in Haarlem zijn.

Lees ook

Hotspotalert! Er opent zeer binnenkort een nieuw gehaktballenrestaurant in Haarlem

De Kleine Houtstraat is straks een nieuwe hotspot rijker en in dit restaurant gaat een oerhollands s...

Nieuw huis? Deze 33 nieuwbouwwoningen in Haarlem gaan bijna in de verkoop

In Haarlem hebben we natuurlijk een heleboel oude huizen, maar er worden óók veel nieuwe huizen gebo...

Van gin-tonic tot framboos-cheesecake; dit zijn de opvallendste paasei-smaken in Haarlem

Sinds vandaag is het officieel lente. En al lijkt Pasen nog best ver weg, over een maandje is het al...

Meer over

Gemeente