Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: magneetvissen in Haarlem?

Door Dominique Michiels 11 juli 2019

Het is de laatste tijd steeds vaker in de media; magneetvissen. Vooral omdat er een aantal keer iets werd opgevist wat gevaar kan opleveren; oude explosieven uit de oorlog bijvoorbeeld. In sommige gemeenten is het inmiddels verboden. Wij vroegen ons af, hoe zit dat in Haarlem?

Lezer Hein is zelf magneetvisser en vertelde ons het volgende: “mede door de grote historie van de regio is het vissen met magneten op oude munten, munitie, oude geweren en andere schatten een ware sport geworden. Alles wat uit het water komt, belandt in de dichtstbijzijnde prullenbak. Als het grote stukken zijn, wordt het gemeld bij de gemeente. Naast de kans op een historische vondst worden de wateren dus ook grondig schoongemaakt. Een mooie win-winsituatie dus.”

Magneetvissen in Haarlem

Hein is duidelijk erg positief over het magneetvissen en wij vragen hem of hij weet hoe zit met de regels in Haarlem. “In de binnenwateren van Haarlem Centrum is het verboden om te magneetvissen en loop je een risico op een boete van meer dan 60 euro.”

En waarom? “Het verhaal is dat er in de jaren 70/80 vele magneetvissers waren die hier vanuit Frankrijk kwamen vissen in de grachten en allerlei mooie vondsten deden als zwaarden. Maar deze vondsten belandden niet in het Archeologisch museum van Haarlem, maar gingen in de achterbak mee naar Frankrijk. En sindsdien is het verbod gekomen.”

Verboden of niet

Woordvoerder van de burgemeester Daphne Sijmonsbergen bevestigt Heins verhaal: “Magneetvissen is niet toegestaan in de Haarlemse wateren. De reden hiervoor is bescherming van erfgoed dat zich in zowel in de bodem als het water bevindt. Dit verbod is geregeld in artikel 36 Verordening Haarlemse Wateren. Overigens, in de Erfgoedwet is magneetvissen waarbij gevist wordt op archeologisch erfgoed in alle wateren in Nederland verboden.” Aha!

Boete?

Magneetvissen is dus niet toegestaan in Haarlemse wateren. Maar wat gebeurt er als je het toch doet? “In artikel 37 van de Verordening Haarlemse Wateren staat: ‘overtreding van het bij of krachtens deze verordening bepaalde wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of een geldboete van de tweede categorie.’ Of je een boete krijgt en hoe hoog de boete wordt, is afhankelijk van de situatie en overtreding maar kan oplopen tot €4.150.”

Zo, hé dat is nogal wat. Als je dit weet denk je waarschijnlijk wel even twee keer na voor je een magneet uitgooit in het Spaarne…

Lees ook

Mag dat: zwemmen in het Spaarne en de Haarlemse grachten?

In Haarlem zijn we tijdens warme dagen veel op het water te vinden. Regelmatig zien we mensen vanuit...

Hoe hard mag je eigenlijk varen op de Haarlemse grachten en het Spaarne?

In Haarlem gaan we tijdens zonnige dagen graag het water op. Met een bootje varen over het Spaarne e...

Mag dat: in Haarlem kassabonnetjes bij het oud papier gooien?

Vertel ons dat dit niet herkenbaar is: ga je eindelijk weer eens je tas uitmesten, komt daar toch ee...

Mag dat: in Haarlem uitzinnig van blijdschap in een lantaarnpaal klimmen?

Soms heb je gewoon keihard iets te vieren! Omdat je lievelingsclub de winst binnensleept, omdat Nede...

Mag dat: meeuwen en duiven voeren in Haarlem?

Die paar oude sneetjes brood die je nog hebt, kun je weggooien maar dat vind je zonde. Dus je beslui...

Mag dat: voor je eigen oprit parkeren op straat?

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Da...

Om gek van te worden: dit mag allemaal niét bij het plasticafval

In het kader van: wat mag nou wel? Wij vertellen je precies wat wel en niet bij het plasticafval mag...

Meer over

Gemeente