Mag dat: je gebruikte koffiepads bij het gft-afval gooien?

Door Dominique Michiels 21 februari 2019

Terwijl de broodrooster je brood langzaam knapperig maakt en een eitje gezellig in kokend water ligt te bubbelen, voel jij de behoefte aan een eerste kopje koffie opkomen. Je opent de Senseo en ziet het vorige koffiepad er nog in liggen. Daar sta je dan: waar moet ik dit weggooien?

Normaal gesproken

Normaal gesproken zou je een koffiefilter – zo’n ouderwets bruin puntzakje – bij het gft gooien. Ook losse drab is helemaal welkom in het kleine bakje op je aanrecht, maar wat moet je met zo’n oude druipende koffiepad? Voor eens en voor altijd: die horen thuis bij het restafval en dus niet naast je bananenschil en eierschalen, zo valt te lezen op Milieucentraal.

bill murray coffee GIF

Waarom?

In principe is een koffiepad niet zo heel anders dan een traditioneel filterzakje. Het spul laat water door, maar houdt de koffie binnenboord. Het verschil zit hem dan ook in de details: een koffiepad bestaat uit twee delen filterpapier en die zitten aan elkaar vast met kunststof. Dat lijkt nogal een futiliteit, maar als alle koffiepads gecomposteerd zouden worden zouden we onze landbouwgrond dus deels met plastic bemesten – en dat is geen goed idee.

Foto: ANP

Vraag jij je ook af of iets mag?

Ben jij benieuwd hoe het zit met bepaalde regels in Haarlem? Laat het ons weten in een reactie of mailtje en wij zoeken het voor je uit!

Lees ook

Om gek van te worden: dit mag allemaal niét bij het plasticafval

In het kader van: wat mag nou wel? Wij vertellen je precies wat wel en niet bij het plasticafval mag...

Mag dat: je vette pizzadoos bij het oud papier gooien?

Zo, de pizzabezorger is geweest. Je pizza werk je naar binnen en vervolgens zit je met een vette, st...

Mag dat: kippenbotjes bij het gft-afval gooien?

Je hebt flink je best gedaan op het avondeten en er staan grote kippenpoten met appelmoes en gebakke...

Meer over

Gemeente