Mag dat: eten verkopen op de vrijmarkt tijdens Koningsdag?

Door Dominique Michiels 25 april 2019

Stapels met puzzels, kinderspeelgoed en bakken met kleding: je komt het allemaal tegen op de rommelmarkt tijdens Koningsdag. Aan welke kant van het kleedje je je ook bevindt: van de hele dag onderhandelen krijg je honger en dorst. Maar hoe zit het eigenlijk met de regels rondom de verkoop van eten en drinken? 

Genoeg te eten en te drinken

Tijdens Koningsdag vind je ieder jaar voldoende te eten en drinken. Je kunt met gemak een van de cafés induiken of op het terras je tosti verorberen, en ook aan kraampjes die lekkers verkopen is geen gebrek.

De kraampjes met voedsel of drankjes hebben daar speciaal een vergunning voor aangevraagd. Maar hoe zit het op de vrijmarkt? Voor het neerleggen van een kleedje hoef je geen vergunning aan te vragen (alleen heel vroeg op te staan).

Niet voor commerciële doeleinden

Want wat als jij een echte keukenprins(es) bent en je zelfgemaakte muffins wilt verkopen? Mag je die dan ook op je kleedje leggen, naast je oude puzzels en houten speelgoed? Ja en nee.

De gemeente legt het uit: “Het is toegestaan om zelfgemaakt voedsel te verkopen op de vrijmarkt. Maar dat geldt alleen voor niet-commerciële verkoop. Voor commerciële verkoop heb je een vergunning nodig.”

Met andere woorden: ben je van plan dikke winst te maken op je muffins, dan kun je beter inpakken. Voor alles wat je verkoopt, of dit nu eetbaar is of niet, geldt namelijk dat de vrijmarkt er niet is voor de commercie, maar voor de gezelligheid.

Lees ook

Alles wat je wilt weten over de vrijmarkt tijdens Koningsdag 2019 in Haarlem

Eén van de leukste onderdelen van Koningsdag in Haarlem is natuurlijk de vrijmarkt. Zaterdag 27 apri...