Mag dat: een parkeerplaats maken van je voortuin?

Door Dominique Michiels 1 november 2018

Er is niets zo irritant als geen parkeerplaats vinden in de buurt van je huis. Maar als je nu een voortuin hebt waar je niet zoveel waarde aan hecht, lijkt de oplossing misschien dichtbij: je maakt een parkeerplaats van je voortuin! Maar mag dat eigenlijk wel?

Er zijn zoveel regels in ons land, dat we soms eigenlijk niet zo goed weten wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij bij indebuurt ons bij heel veel vaak af: mag dat?

Parkeren in de voortuin

Het antwoord op deze vraag is niet zo moeilijk te raden: nee, je mag niet zomaar in je voortuin parkeren. Als je een parkeerplaats maakt van je voortuin, maak je in feite namelijk een nieuwe uitweg op de bestaande weg. Daar heb je een omgevingsvergunning voor nodig.

Gevaarlijke situaties

Als je die omgevingsvergunning aanvraagt, gaat de gemeente kijken of die nieuwe uitrit a.k.a. jouw parkeerplaats, geen gevaarlijke situaties oplevert. Ook mag jouw voortuinparkeerplaats niet ten kosten gaan van een openbare parkeerplaats en ook niet van openbaar groen. En natuurlijk moet die parkeerplaats van jou passen in het bestemmingsplan.

Kan je niet wachten om de stratenmaker de stoeprand alvast te laten vervangen voor een inritband? Het is ook verboden om zonder toestemming wijzigingen aan te brengen aan de weg. Enne, bespreek het ook even met je buren. Misschien vinden zij jouw auto in de voortuin hun uitzicht wel verpesten en heb je ineens een burenruzie aan je broek.

Meer over

Gemeente