Je hond uitlaten in Haarlem: dit zijn de regels

Door Dominique Michiels 25 oktober 2018

Loop jij een aantal keer per dag een rondje door Haarlem met je labrador/teckel/chihuahua? Dan zijn er een aantal regels waar je je aan moet houden. We hebben de regels over het uitlaten van je hond in Haarlem voor je op een rij gezet.

Aan de lijn

Overal in Haarlem moet jouw viervoeter aangelijnd zijn. Er zijn ook een aantal plekken in de stad waar je helemaal niet mag komen met je hond, zo lezen we in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Honden zijn verboden op kinderspeelplaatsen, in zandbakken en op speelweiden. Dit geldt niet voor hulphonden, zij zijn overal welkom als ze zijn opgeleid door een erkende hondenschool en geregistreerd staan.

Losloopterrein

Zijn er dan helemaal geen plekken in de stad waar je hond los mag lopen? Jawel hoor! In Haarlem zijn meerdere zogenaamde hondenuitlaatplaatsen. Op zo’n grasveld mag je hond los rennen en spelen. In de stad vind je die onder andere bij het Kenaupark en op de Groenstrook tussen Leidsevaart en Oranjekade. Op deze kaart vind je alle plekken waar honden lekker los mogen rollebollen.

Hondenpoep

Voor het opruimen van hondenpoep geldt een simpele regel: dat moet je altijd zelf doen. Ruim je de hondenpoep niet op, dan kun je daar een boete van €140,- voor krijgen. Er zijn ook plekken in Haarlem waar een hond wel mag komen, maar hier niet even een nummer 2 mag achterlaten. Naast een speeltuin, zandbak en speelweide is het niet de bedoeling dat je hond poept op stukjes weg voor voetgangers.

Meer over

Gemeente