Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoe leuk: Haarlem heeft nu een stadswandeling speciaal voor blinden en slechtzienden

Door Kim te Woerd 3 februari 2020

Stadswandelingen zijn leuk! Je bent lekker in de buitenlucht en komt vaak op plekken in een stad waar je normaal niet zou komen. Toch is het maken van een stadswandeling niet voor iedereen vanzelfsprekend. Blinden en slechtzienden zijn bijvoorbeeld veelal afhankelijk van andere mensen tijdens zo’n wandeling. Dominieke Bos – zelf slechtziend – vond dat dat anders moest.

Dominieke bedacht daarom een stadswandeling in Haarlem, speciaal voor blinden en slechtzienden. De wandeling bestaat uit een reliëfkaart en QR-codes: stadwandelaars kunnen zo de route voelen en locatiebeschrijvingen via hun telefoon beluisteren.

Zelfstandig een stadswandeling maken

Dominieke is zelf een grote liefhebster van het maken van stadswandelingen. Ze was daarbij grotendeels afhankelijk van haar man: hij vertelde haar altijd hoe gebouwen en straten eruit zien. Super gezellig om samen een stad te verkennen natuurlijk, maar Dominieke wilde ook graag eens alleen op pad. Zo ontstond het idee voor een Haarlemse stadswandeling voor blinden en slechtzienden. In samenwerking met de gemeente Haarlem is het idee werkelijkheid geworden.

VVV op de Grote Markt

En dus kunnen blinden en slechtzienden nu ook – zelfstandig – genieten van een prachtige wandeling door onze stad. Lijkt dit je wat? Dan moet je bij de VVV op de Grote Markt zijn: daar zijn negen routekaarten te leen. Kom je met de trein naar Haarlem? Om blinden en slechtzienden veilig van het station naar de VVV te leiden, hangt op het Stationsplein ook een bord met daarop de reliëfkaart en QR-codes.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Foto: Chris Hoefsmit | Gemeente Haarlem

Jaar van de Toegankelijkheid

De stadswandeling komt voort uit het Jaar van de Toegankelijkheid in Haarlem. Hiervoor heeft de gemeente geld gereserveerd voor initiatieven die de stad toegankelijker maken. Deze stadswandeling voor blinden en slechtzienden is daar natuurlijk een perfect voorbeeld van.

Een heel tof initiatief, vinden wij! Enneh, deze route is niet alleen heel erg leuk voor blinden en slechtzienden, maar óók voor zienden!

Lees ook:

Maak kans op een romantische valentijnslunch voor twee bij Meneer Frans inclusief bubbels

Met de dag van de liefde in het vooruitzicht willen wij natuurlijk maar al te graag onze liefde voor...

Nieuw winkelcentrum, Haarlem in top 3 vertragingen in het verkeer en dit moet je ook even lezen

De eerste maand van het nieuwe jaar zit erop. Ligt het aan ons of vliegt de tijd? Voor je het weet b...

Nieuw Thais restaurant Pad Thai Kung geopend in Haarlem-Noord

Ben jij gek op Aziatisch eten? Dan word je vast blij van dit nieuwtje: er is een nieuw Thais restaur...
  • Wil jij een 'Nieuw in Haarlem' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Haarlem.