Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het Spaarne Gasthuis gaat flink op de schop: dit zijn de plannen

Door Kim te Woerd 17 februari 2020

Het ziekenhuisgebied in Haarlem Schalkwijk krijgt een metamorfose. En een flinke ook. Het bestaande gebouw van Het Spaarne Gasthuis in Haarlem Zuid wordt namelijk grotendeels vervangen door een gloednieuw ziekenhuis. Het plan is om het ziekenhuis beter te verbinden met de omgeving en te combineren met woningbouw. 

Een groot deel van het ziekenhuis is verouderd en voldoet binnenkort niet meer aan de normen die het ziekenhuis stelt, lezen we op de website van het Spaarne Gasthuis.

Nieuw ziekenhuis

Daarom wordt er een nieuw ziekenhuis gebouwd naast de huidige locatie op de hoek van de Boerhaavelaan en de Europaweg. Een deel van het huidige ziekenhuis wordt gesloopt, maar niet álle gebouwen worden platgegooid. De gebouwen waarin op dit moment de poliklinieken zijn gevestigd, het laboratoriumgebouw, Zuiderpoort en het Boerhaavegebouw blijven voorlopig staan.

De omvang van het nieuwe gebouw betreft zo’n 60.000 vierkante meter. Naar verwachting wordt het nieuwe gebouw compacter dan het huidige gebouw en gaat het 5 tot 8 etages tellen.

Woningbouw

In de nieuwe situatie komt er meer verbinding tussen werken, wonen, zorg en recreatie in een duurzame en groene omgeving. We hebben daarom goed nieuws voor alle woningzoekers: in het nieuwe ziekenhuisgebied komt ook woningbouw, waaronder 40% sociale huurwoningen.

Duurzaamheid centraal

Het nieuwe ziekenhuis wordt met het oog op de toekomst gebouwd. Duurzaamheid staat centraal, onder andere door gebruik van slimme materialen en door de manier waarop ze omgaan met de afvoer van afvalstoffen. Rondom het ziekenhuis komt een oase van groen, zodat patiënten, bezoekers en medewerkers een prettige werk- en verblijfsomgeving zullen ervaren.

Voorbereidende fase

Het duurt nog even voordat al deze mooie plannen werkelijkheid worden: de nieuwbouw van het Spaarne Gasthuis bevindt zich nog in een voorbereidende fase. Hoe het er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk: het ziekenhuis organiseert dit jaar sessies om mee te denken in het ontwerp voor de nieuwbouw. We houden je op de hoogte!


Meer over Spaarne Gasthuis Haarlem Zuid ontdekken?

Spaarne Gasthuis Haarlem Zuid ziekenhuizen

Boerhaavelaan 22, Haarlem

Bekijk meer:ziekenhuizen

Lees ook:

Op deze plek staat het Spaarne Gasthuis in de Ziekenhuis Top 100 van 2019

Het Spaarne Gasthuis in Haarlem heeft in de AD Ziekenhuis Top 100 een 19e plek gekregen in de rangli...

Winkelcentrum Spaarneboog gaat op de schop en dit zijn de plannen

In Haarlem-Noord vind je het winkelcentrum Spaarneboog. Er zijn verschillende supermarkten, winkels ...

700 nieuwe woningen in Schalkwijk: dit zijn de plannen

In Haarlem wonen is superpopulair en in een razend tempo worden er dan ook steeds meer huizen gebouw...

Meer over

Gemeente Nieuws