Het overlijden van een naaste: dit moet je als Haarlemmer regelen

Als een naaste overlijdt, komt er veel op je af. Naast het verdriet en de rouw moet je een hoop regelen in Haarlem. Grote kans dat je door alle indrukken niet exact weet wat je moet doen. Hier zie je een overzicht.

Goed om te weten: in dit artikel gebruiken we de term ‘naaste’. Dit kan een gezinslid zijn of een partner met wie je samenwoont. Wil je de situatie weten voor iemand buiten je gezin of partner? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid of en zo ja, wat jij kan regelen.

Aangifte van overlijden doen

Als een naaste overlijdt, moet je aangifte van overlijden doen bij je gemeente. Sommige uitvaartondernemers doen dit namens jou, maar zijn het niet verplicht. Je kunt het in Haarlem zelf regelen bij de gemeente.

In Haarlem moet je als familielid of kennis het overlijden van je naaste persoonlijk doorgeven bij het gemeentehuis. Je moet dan een geldig legitimatiebewijs meenemen en een doktersverklaring van het overlijden (een zogenaamde A-verklaring).

Goed om te weten: de aangifte van overlijden moet voor de uitvaart of binnen zes werkdagen na het overlijden gedaan zijn.

Verklaring vanuit een arts

Om aangifte van overlijden te kunnen doen, heb je een verklaring van een arts nodig. Deze krijg je vrijwel altijd van de behandelend arts, die ook het overlijden heeft bevestigd. Dit kan een arts van het Spaarne Gasthuis zijn, maar ook een huisarts. Is een naaste plotseling thuis overleden? Dan moet er dus een huisarts langskomen.

Zodra je aangifte van overlijden door gemeente Haarlem is bevestigd, maakt de gemeente een akte van overlijden. Het is verstandig om deze akte op te vragen, want deze heb je later nodig.

Bron: Rijksoverheid.

Een uitvaart in Haarlem

In Haarlem ben je vrij om zelf een uitvaart voor je naaste te organiseren. Een uitvaartorganisatie kan de werkzaamheden van je overnemen.

De uitvaartorganisaties in Haarlem zijn:

Er zijn verschillende uitvaartorganisaties in Haarlem. Je vindt ze allemaal op onze gidspagina.

Begraven of cremeren in Haarlem

De overheid heeft een termijn gesteld aan begraven en cremeren; dit mag niet eerder dan 36 uur na het overlijden zijn en niet later dan zes werkdagen. Wil je buiten dat termijn je naaste begraven of cremeren? Dan heb je toestemming van de burgemeester nodig.

Begraven in Haarlem

In Haarlem zijn er drie gemeentelijke begraafplaatsen: Akendam, St. Jozef en Kleverlaan. Het verschilt per begraafplaats wat je betaalt voor een graf. In dit artikel lees je er alles over.

Cremeren in Haarlem

Naast begraven kun je een naaste ook laten cremeren. Daar zijn uiteraard ook verschillende regels aan verbonden. Alles wat je daarover moet weten lees je in dit artikel.

Je woning na het overlijden van je naaste

Het overlijden van een naaste kan invloed hebben op je woonsituatie. Daar lees je hier meer over.

Huurwoning in Haarlem

Heb je een huurwoning en stond die op naam van de overleden naaste? Dan mag je er gewoon blijven wonen, maar moet je de huurwoning wel op jouw naam zetten. Dit doe je bij de verhuurder. Staat de woning op jullie beide namen of op jouw naam? Dan hoef je niets te doen. Het huurcontract loopt gewoon door onder dezelfde voorwaarden.

Koopwoning in Haarlem

Heb je een koopwoning in Haarlem en staat die op naam van jou en je overleden naaste? Dan moet je het overlijden melden bij de hypotheekverstrekker. Je hypotheek loopt gewoon door. Er zijn vervolgens drie verschillende situaties:

 • Je erft de woning omdat hierover afspraken staan in het samenlevingscontract of de erfenis. Je kunt dan gewoon in het huis blijven wonen.
 • Je blijft in het huis wonen omdat je zelf de eigenaar bent.
 • Een andere nabestaande erft de koopwoning, bijvoorbeeld omdat je geen samenlevingscontract met je partner had.

Bron: Rijksoverheid.

Abonnementen stopzetten

Een sportabonnement van Fit for Free of bij Sportvereniging Geel-Wit ; die moeten stopgezet worden. Veel organisaties vragen hierbij om een kopie van de akte van overlijden, die je van de gemeente hebt gekregen.

Bankrekening

Naast de abonnementen is het ook belangrijk om de eigen bankrekening stop te zetten na het overlijden van je naaste. De meeste banken in Haarlem hebben hier een speciale afdeling voor. Neem hiervoor contact op met de bank.

Bron: Rijksoverheid.

Verzekering aanpassen

Het overlijden van je naaste kan invloed hebben op de verzekering, zowel op die van jou als de naaste. Het overlijden wordt niet automatisch doorgegeven aan de verzekeraar. Vaak heb je voor het opzeggen een kopie van de akte van overlijden nodig.

Goed om te weten: gemeente Haarlem geeft wél het overlijden door bij de zorgverzekeraar. Die stopt dus automatisch.

Bron: Rijksoverheid.

Kenteken op jouw naam

Wil jij de voormalige auto van een naaste overnemen en heb je hier recht op doordat je het voertuig erft? Dan is het belangrijk dat je het kenteken laat overschrijven op jouw naam. Dit doe je via de RDW en kan via deze link. Let op: je moet binnen vijf weken na het overlijden het kenteken overschrijven.

Bron: Rijksoverheid.

Paspoort inleveren

Het paspoort of de identiteitskaart van je naaste moet je na het overlijden inleveren. Dit doe je bij de afdeling Burgerzaken van gemeente Haarlem. Er is geen wettelijk termijn wanneer je dit inlevert, omdat je voor het stopzetten van abonnementen soms een kopie van een paspoort moet meesturen.

Bron: Rijksoverheid.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Vanaf februari vind je de Haarlemse Recyclewagen ook op deze locaties”

Vanaf februari vind je de Haarlemse Recyclewagen ook op deze locaties

recyclewagen haarlem
Ga naar “Het plein bij de KoepelKathedraal verandert binnenkort in een park”

Het plein bij de KoepelKathedraal verandert binnenkort in een park

park koepelkathedraal groen
Ga naar “Huisartsenpost in Haarlem: hier kun je terecht”

Huisartsenpost in Haarlem: hier kun je terecht

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle Perla pads 36 stuks van € 9,98 voor € 4,99”

Alle Perla pads 36 stuks van € 9,98 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “sloggi 3-pack slips € 13,99”

sloggi 3-pack slips € 13,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Day badkamer- accessoires € 5,99”

Day badkamer- accessoires € 5,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.”

Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.

 • Employment Services
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Housekeeping en Ontbijt”

Medewerker Housekeeping en Ontbijt

 • Stayokay Haarlem
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023