Dit zijn de gezondste gemeenten van Nederland (en zo scoort Haarlem)

Als jij denkt aan een gezonde stad, wat komt er dan bij jou naar boven? Misschien denk je aan gezond eten, sporten in de Haarlemmerhout of de luchtkwaliteit boven Haarlem. Hoe gezond is Haarlem in vergelijking met andere steden? Dat onderzocht Arcadis.

Op de eerste pagina zie je algemene informatie en de volledige ranking. Swipe naar links om meer te lezen over hoe Haarlem scoort per onderdeel.

Gezondste steden van Nederland

Onderzoeksbureau Arcadis maakt elk jaar een gezondheidsindex om te kijken hoe gezond een stad is. Daarbij kijkt Arcadis naar vijf verschillende factoren: gezond milieu, gezonde gemeenschap, gezonde gebouwde omgeving, gezonde mobiliteit, gezonde buitenruimte. Op de volgende pagina’s lees je wat deze factoren inhouden en hoe Haarlem scoort per onderdeel.

Haarlem in de index

Kijkend naar het algehele plaatje, dan is duidelijk dat Haarlem gemiddeld scoort op het gebied van gezondheid. Onze stad staat op plek 8. Best goed, dus. Dit is de top 20:

 1. Groningen
 2. Emmen
 3. Apeldoorn
 4. Nijmegen
 5. Maastricht
 6. Almere
 7. Amersfoort
 8. Haarlem
 9. Enschede
 10. Breda
 11. Arnhem
 12. Eindhoven
 13. Leeuwarden
 14. Utrecht
 15. Terneuzen
 16. Den Haag
 17. Tilburg
 18. Amsterdam
 19. Zaanstad
 20. Rotterdam

Disclaimer: Arcadis heeft niet alle gemeenten in Nederland onderzocht, maar alleen de twaalf gemeenten met het hoogte inwoneraantal van elke provincie + de dertien grootste gemeenten van Nederland.

Swipe naar links om te lezen hoe Haarlem per onderdeel scoort.

Onderdeel 1: gezonde gebouwde omgeving

Bij het eerste onderdeel is gekeken naar de ‘gezonde gebouwde omgeving’. Dit is een hele mond vol, maar kortgezegd houdt dit in of de stad schoon en ruim is. Daarnaast keek Arcadis hierbij of er voldoende voorzieningen zijn en of die voorzieningen voor iedereen toegankelijk zijn. Denk hierbij aan een ziekenhuis, maar ook een park.

Haarlem en een gezonde gebouwde omgeving

Haarlem scoort hoog op deze ranking en staat op plek 3. De positie van Haarlem is ten opzichte van vorig jaar gestegen. De stad scoort met name hoog op het punt: een stad met voorzieningen, voor iedereen toegankelijk en bereikbaar.

Kleverparkweg | Foto: indebuurt Haarlem

Onderdeel 2: gezonde mobiliteit

Het tweede onderdeel waar Arcadis naar keek is ‘gezonde mobiliteit’. Daarbij moet je denken aan een stad waar je gemakkelijk kan fietsen, lekker kan wandelen en waar goed openbaar vervoer is.

Haarlem en gezonde mobiliteit

Met de gezonde mobiliteit van Haarlem gaat het ook goed volgens Arcadis. De stad is in dit onderdeel ook op de derde plek te vinden. Volgens het onderzoek is er nog winst te behalen op het gebied van fietsmobiliteit. Daar staat tegenover dat Haarlem veel punten binnenhaalt bij het punt ‘een stad waarin je je gemakkelijk per voet kunt verplaatsen’.

Onderdeel 3: gezonde buitenruimte

Vervolgens keken de onderzoekers naar ‘gezonde buitenruimte’. Wat ze hieronder verstaan? Een stad met groen om te spelen, een stad die bewust plekken creëert waar het rustig is en een stad met groen om naar te kijken.

Haarlem en gezonde buitenruimte

Kunnen Haarlemmers trots zijn op dit onderdeel? Niet echt. Haarlem bungelt onderaan de lijst op de 18e plek. Waarom? Waarschijnlijk omdat onze stad zeer laag scoort op het punt ‘een stad met groen om in te spelen’.

Bewoners rond het Teylerplein zien dit ook in Haarlem. Op dat plein zijn wel wat speeltoestellen en sportveldjes, maar de plek is gedateerd en versteend. Daarom gaan buurtbewoners zélf aan de slag om een avontuurlijke en groene speelplek te creëren voor kinderen.

teylerplein
Bewoners rond Teylerplein creëren avontuurlijke en groene speelplek voor kinderen. Foto: Pilot Teylerplein

Onderdeel 4: gezond milieu

De medewerkers van Arcadis keken ook naar een gezond milieu. Daarmee bedoelen de onderzoekers een stad met goede luchtkwaliteit, weinig geluidsoverlast en op het verminderen van hittestress.

Haarlem en een gezond milieu

Volgens de onderzoekers heeft Haarlem relatief geen gezond milieu. De stad is op plek 19 te vinden. Dat komt mede doordat Haarlemmers veel geluidsoverlast ervaren in de stad. De positie van Haarlem is gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar.

Het Joods monument op het voormalige Philip Frankplein | Foto: Hanno Lans

Onderdeel 5: gezonde gemeenschap

Het laatste onderdeel van het onderzoek is ‘gezonde gemeenschap’. Hierbij moet je volgens Arcadis onder meer denken aan een stad waar mensen zich veilig voelen en een stad met voldoende ontmoetingsplekken.

Haarlem en een gezonde gemeenschap

Hoe scoort Haarlem op dit onderdeel? Goed, want de stad staat op plek twee. Dat komt mede doordat Haarlem een stad is waar mensen zich veilig voelen. In vergelijking met vorig jaar is Haarlem gestegen.

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Vanaf februari vind je de Haarlemse Recyclewagen ook op deze locaties”

Vanaf februari vind je de Haarlemse Recyclewagen ook op deze locaties

recyclewagen haarlem
Ga naar “Het plein bij de KoepelKathedraal verandert binnenkort in een park”

Het plein bij de KoepelKathedraal verandert binnenkort in een park

park koepelkathedraal groen
Ga naar “Huisartsenpost in Haarlem: hier kun je terecht”

Huisartsenpost in Haarlem: hier kun je terecht

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle Perla pads 36 stuks van € 9,98 voor € 4,99”

Alle Perla pads 36 stuks van € 9,98 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis”

JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “sloggi 3-pack slips € 13,99”

sloggi 3-pack slips € 13,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Medewerker Housekeeping en Ontbijt”

Medewerker Housekeeping en Ontbijt

 • Stayokay Haarlem
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023