Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is wat jullie vinden van tuktuks en ‘hop on hop off’ in de stad

Door Redactie indebuurt Haarlem 11 september 2019

Omdat het toerisme in Haarlem steeds groter wordt, heeft de gemeente wat regels opgesteld over ‘typische toeristenvervoersmiddelen’ zoals de ‘hop on hop off’-bus en tuktuks. En over die regeltjes mag jij als Haarlemmer ook meedenken. Wij waren benieuwd naar jouw mening en – bedankt – die gaven jullie ook.

Wist je dat er in 2017 twee miljoen toeristen uit binnen- en buitenland naar Haarlem kwamen? En de verwachting is, zo meldt de gemeente, dat dit er nog veel meer worden. Dat vindt het college van burgemeester en wethouders in Haarlem leuk, zolang het ‘in balans’ blijft.

Ja, stelt het college, toeristenvervoer mag, maar… Mét regels. Daarover lees je hier meer.

‘Liever de rem op de toeristentoeloop, het wordt nu echt te gek in onze stad’

Wij vroegen wat jullie ervan vonden. Dat is natuurlijk bepaald geen representatief onderzoek, maar wel interessant om te zien hoe erover gedacht wordt door Haarlemmers. De reacties zijn verdeeld in uitgesproken vóór- en uitgesproken tegenstanders. Iets meer dan de helft van alle reacties was tégen. Oskar Töning zegt bijvoorbeeld: “Absoluut niet! Haarlem is geen attractie. Liever de rem op de toeristentoeloop, het wordt nu echt te gek in onze stad.”

Bovendien zegt José Nijssen-van Der Pauw Kraan: “het lijkt mij overbodig, alles is te belopen in onze mooie binnenstad.” Maar dat wordt dan weer weerlegd door een aantal andere mensen dat denkt mensen die slecht ter been zijn.

Lopen = sneller

Marlon van der Wateren denkt dat Haarlem hier te klein voor is. “We hebben één eenrichtingverkeersroute, je bent lopend sneller van ’t Spaarne (ter hoogte van garage Appelaar) naar Patronaat dan met de auto. En hotels of huurfietsen zijn er zat. Ik verbaas me al dat ’t Smidtje stand weet te houden.”

Maar er zijn ook duidelijke voorstanders van het plan. Tries Huissen zegt: “Superleuk juist met haarlemhopper.com Haarlem te beleven!

En Chris sie valt bij: “Ik vind het superleuk dat je overal heen wordt gebracht en dat er een echte mug je vertelt wat Haarlem allemaal voor moois, leuks en historisch te bieden heeft.”

‘Een grens graag’

Annemiek zoekt het in de nuance: “Elektrische tuktuk zonder schreeuwerige kleuren en/of muziek is prima, hop-onbus lijkt mij wat overdreven voor Haarlem. Ik kan erg genieten van de toeristen die ons mooie Haarlem waarderen. Het is wel goed dat de gemeente een grens stelt aan de hoeveelheid toeristen. Zoals het nu is, is het te behappen en goed voor de economie.”

De gemeente Haarlem verzamelt tot 15 oktober 2019 meningen over dit onderwerp. Als jij wilt dat jouw mening meetelt, dan moet je het sturen naar dit mailadres.

Lees ook:

Tuktuks en ‘Hop on hop off’ in centrum van Haarlem? Daar mag jij ook iets van vinden!

Toeristen in Haarlem, hartstikke leuk! Maar het moet natuurlijk geen tweede Amsterdam worden in de s...

Jeroen Hagen (49) geeft al bijna 10 jaar rondvaarten in Haarlem: ‘In de zomer kom ik soms alleen maar thuis om te tukken’

Nadat Jeroen tien jaar geleden zijn baan kwijtraakte werd hij gedwongen iets anders te doen. Hij bes...

Mysterie opgelost: dit is waar de lijnnummers van bussen in Haarlem op zijn gebaseerd

Nummer 2, 73 of 356 zijn enkele voorbeelden van lijnnummers van bussen in Haarlem. Zo op het eerste ...

Haarlems mysterie: Dit is waarom er opeens een grote peperbus midden in de Vijfhoek staat

Tijdens een wandeling door de Vijfhoek botsten we opeens tegen een grote peperbus aan. Midden op het...
Foto uitzicht haarlem klim naar het licht kathedrale basiliek nieuwe sint bavo

Het is zover! Dit is vanaf wanneer de ja-ja-brievenbussticker in Haarlem ingevoerd wordt

Het zat er al een tijdje aan te komen: de ja-ja-brievenbussticker. Er is nu bekend gemaakt per wanne...

Meer over

Gemeente Nieuws