Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

MAG DAT: bramen plukken in Haarlem en omgeving

Door Roel Diender 7 juli 2020

De bramenstruiken beginnen weer aardig vol te hangen, dus beginnen bij sommige mensen de vingers te jeuken. Maar mag je eigenlijk wel bramen plukken in Haarlem en omgeving? Wij belden een rondje om het antwoord te vinden.

Want dat ligt iets gecompliceerder dan je zou denken. Volgens Rien de Vries, boswachter publiek bij Staatsbosbeheer, zijn er in het natuurgebied van Zuid-Kennemerland drie organisaties actief: Staatsbosbeheer, PWN en Natuurmonumenten.

Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer gedoogd het plukken van bramen, maar met een maximum van een gevuld champignonbakje (250 gram), aldus Rien. Je mag dus geen emmers bramen meenemen. Daarnaast mag je niet van de paden af om de bramen te plukken, want dan kan je de natuur beschadigen. Dus alleen bramen die vanaf het pad bereikbaar zijn mag je, met een limiet, zelf plukken. Wel benadrukt Rien dat je de omgeving niet mag verstoren en je ook aan anderen moet denken, want misschien wil de volgende wandelaar ook wel een braampje.

PWN

PWN (Puur Water & Natuur) kijkt daar heel anders tegenaan. Zij zien alles wat je meeneemt uit de natuur als een vorm van stropen, en dat is bij wet verboden in Nederland. Dus als je betrapt wordt op het plukken van bramen door een opzichter van PWN kan je zomaar een boete riskeren. Die boetes zijn niet mals, want ze kunnen oplopen tot €4.100 of zelfs een maand gevangenisstraf.

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten schaart zich bij Staatsbosbeheer, persvoorlichtster Marjolein Koek laat namelijk weten dat zij het ook gedogen. “Het is officieel verboden, maar wij snappen ook dat een braampje plukken heel lekker is. Dus een handje bramen mag je prima plukken, zolang je de natuur niet verstoort.”

Op eigen risico

Wat kunnen we hieruit concluderen? Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gedogen het bramen plukken in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, maar PWN vindt dat je van de bramen, en overigens alle andere vruchten, bloemen en paddenstoelen, af moet blijven. Hier mag je zelf je conclusies uit trekken, maar één ding staat voorop, als je bramen plukt is dat op eigen risico.

Lees ook:

Foto uitzicht haarlem klim naar het licht kathedrale basiliek nieuwe sint bavo

De huurprijzen in Nederlandse steden dalen: maar is dat in Haarlem ook zo?

Volgens een onderzoek van woningplatform Pararius is voor het eerst in lange tijd de gemiddelde vier...

Marco van Kwalitaria Reko: ‘vanuit Schalkwijk komen ze naar ons voor een eierbroodje’

Veel mensen uit de buurt van de Cronjé zijn opgegroeid met Kwalitaria Reko. Volgend jaar bestaat de ...

Tuit je lippen: 10 x feitjes over kussen, muilen, bekken, kopkluiven en lebberen

Wie houdt er niet van? Een goede kus, smakkerd, pakkerd of tongzoen is altijd fijn. Mits het van je ...

MAG DAT: je container buiten je Haarlemse tuin neerzetten?

De zomervakantie is begonnen! Als je lekker op vakantie gaat moet je altijd met één ding rekening ho...

Smikkelen! Heb jij deze écht Haarlemse lekkernijen al geproefd?

Iedereen kent de Bossche Bol, Limburgse vlaai of Haagse Hopjes, maar wist je dat er ook drie écht Ha...