Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Eindelijk duidelijkheid: zo spreek je Popocatepetl uit

Aangeboden door Popocatepetl 10 februari 2020

“Wij eten vanavond lekker Mexicaans bij Popo… Popoca… eh…”. Herkenbaar? Wij vroegen aan de mensen van Popocatepetl zélf om eens uit te leggen hoe je de naam van het Mexicaanse restaurant uitspreekt. Eindelijk duidelijkheid!

Rokende vulkaan

Popocatepetl, hoe verzin je het? “De Volcán Popocatépetl is een actieve vulkaan en met 5426 meter hoogte de op een na hoogste berg van Mexico. Vroeger spraken de mensen in Mexico geen Spaans maar Nahuatl, de oorspronkelijke taal. In die taal betekent Popocatépetl ‘Rokende Berg’. De vulkaan Popocatépetl ligt 70 kilometer ten zuidoosten van Mexico-Stad, en wordt door Mexicanen vaak liefkozend Popo genoemd.”

Liefdesverhaal

En, er zit nog een prachtig mythisch verhaal aan de naam van de vulkaan. “Volgens de Azteekse mythologie was Popocatépetl een krijger die verliefd was op de mooie Iztaccíhuatl. De vader van Iztaccíhuatl beloofde dat Popocatépetl met haar mocht trouwen nadat hij zou terugkeren van een oorlog. Omdat Iztaccíhuatl’s vader ervan uitging dat hij toch niet levend zou terugkeren, vertelde hij zijn dochter dat Popocatépetl was overleden. Iztaccíhuatl was verschrikkelijk verdrietig en overleed uiteindelijk aan een gebroken hart. Maar, Popocatépetl keerde terug! Toen hij zag dat zijn geliefde was overleden, stierf ook híj van verdriet. De goden veranderden hen daarna in de berg Iztaccíhuatl (slapende vrouw), en de vulkaan Popocatépetl.”

Popocate .. wat?

Oké, prachtige verhalen. Maar, hoe spreek je het woord nou uit?! Popocatepetl ging al eens de straat op om deze million dollar question aan Haarlemmers voor te leggen. Pak die bak popcorn er maar bij: dit is genieten geblazen!

Aha, dus zó spreek je het uit

Maar hoe moet het dan wél? “De juiste uitspraak is:
Po – po – ka – tep – ettel,
of (afhankelijk van waar je de klemtoon legt),
Po – po – ka – te – pettel.

“We hebben natuurlijk al een heleboel leuke varianten gehoord, zoals ‘Pipocatipetelie’, ‘Popocalypo’ en ‘Popocatedinges’. Voor de mensen die deze tongbreker echt te pittig vinden: Popo mag gelukkig ook!”


Meer over Popocatepetl ontdekken?

Popocatepetl mexicaanse restaurants

Gesloten12:00 - 22:00

Riviervismarkt 1-3, Haarlem

Bekijk meer:mexicaanse restaurants

Lees ook:

Nieuw bij Popocatepetl: een supertof muzikaal diner op je luie zondag

Een drukke week achter de rug, zaterdag een feestje gehad.. Yes, zondag is het tijd om te chillen. E...

Van burger tot healthy bun; deze lunchgerechten bij Popocatepetl Haarlem wíl je proeven

Een bammetje kaas, een puntje met hagelslag... Soms wil je wel eens iets anders dan wat je broodtrom...

Dit wil je (w)eten: 3 x de lekkerste gerechten van Popocatepetl

Een hapje eten buiten de deur, is dat ook één van jouw favoriete hobby's? In Haarlem heb je veel moo...