Dit restaurant maakte een grote comeback: ‘We blijven een begrip in Haarlem’

Aangeboden door PeperZout

De broers in hun vernieuwde restaurant | Foto via PeperZout
De broers in hun vernieuwde restaurant | Foto: Mikail Bayir

Open, dicht, open, dicht: restaurant PeperZout heeft nogal wat meegemaakt in de afgelopen jaren. In 2019 begonnen broers Zekai en Zeki met dit Turks/Mediterraanse restaurant. Door lockdowns en een brand in 2021 moesten ze vaak de deuren sluiten. Zekai: “We zijn nu een jaar weer open na de brand en weer helemaal op volle toeren.”

Zekai begon het restaurant samen met zijn broer Zeki. “De een is peper en de ander is zout,” zegt Zekai lachend. “We komen zelf uit de buurt van dit restaurant. Telkens als we er langs reden, dachten we: hier zouden we echt iets leuks kunnen neerzetten. Hoe gaaf is het dat we al die jaren later dit hebben kunnen waarmaken.”

Toplocatie

Het pand aan het Marsmanplein is al jaren een horecagelegenheid. In 2019 kregen Zekai en Zeki de sleutel en het was meteen een succes. “Het derde weekend zaten we al helemaal vol. Mensen uit de omgeving zeiden dat eerste jaar steeds: ‘jullie moeten wel echt blijven hoor.’ In dit pand hebben heel veel restaurants gezeten, vaak kort. Maar geen zorgen: wij zitten hier echt voor de lange termijn.”

Lees verder onder de foto >

Foto: PeperZout
Foto: Mikail Bayir

Goed concept

Waarom mensen zo enthousiast zijn? Dat komt door het unieke concept van de broers. Bij PeperZout proef je authentieke Turkse en Mediterrane gerechten maar dan op een moderne manier. “Dat misten we namelijk in Haarlem. Bij ons vind je de Turkse keuken maar dan gecombineerd met de Nederlandse horeca-beleving. Dus de Nederlandse manier van bedienen, alcohol op de kaart en dat in combinatie met de Turkse gerechten.’

Moderne twist

“Onze Nederlandse gasten zijn vaak blij verrast als ze onze kaart zien. Vaak verwachten ze geen Turkse gerechten. En mensen met een Turkse achtergrond zijn net zo verrast, want wij geven onze eigen moderne twist aan Turkse klassiekers.”

Perfecte combi

De broers zijn geboren en getogen in Nederland, maar hebben Turkse roots. “Die Turks-Nederlands combinatie van het restaurant, dat zijn wij zelf ook. Als ondernemer leg je toch een stukje van je eigen identiteit in je bedrijf.”

Lees verder onder de foto’s >

Lovende woorden

En dat werkt! PeperZout scoort namelijk gemiddeld een 9,5 onder meer dan duizend recensies op Facebook, Google, TheFork en Tripadvisor! “We krijgen ontzettend veel positieve reacties. We hebben gasten die elke week hier komen eten of zelfs dagelijks een kopje koffie komen drinken.”

Brand

“Omdat we bijna altijd vol zitten, zeggen veel mensen ook: jeetje wat een succes. Maar we zeggen er ook wel bij dat we diepe dalen hebben gekend.” Vijftien maanden na opening moest PeperZout de deuren sluiten voor de eerste van vele lockdowns. In februari 2021 waren ze geopend voor afhaal en bezorgen en toen is er brand ontstaan.

Donkere wolk

“Dat was echt een nachtmerrie.” Er was geen redden meer aan het interieur en de broers moesten echt weer bij het begin beginnen. “Maar in die donkere tijd, merkten we ook hoe geliefd we waren. Er is een crowdfundingactie opgestart en veel mensen wilden ons helpen.”

Gouden randje

“Ik geloof er ook wel in dat soms dingen moeten gebeuren met een reden,” vertelt Zekai. “Die lastige periode heeft ons zowel financieel als persoonlijk natuurlijk geraakt. Maar als ik er nu op terugkijk: we hebben weer een prachtige zaak. Die hebben we, met een beetje hulp van anderen, helemaal van nul af aan weer opgebouwd en ingericht. We hebben daar heel veel van geleerd en zijn er ook echt door gegroeid.”

Lees verder onder de foto’s >

10 augustus 2021 gingen de deuren van PeperZout weer open. De reserveringen stroomden meteen weer binnen. “We zaten meteen weer vol, mensen hadden ons echt gemist. We hebben veel loyale klanten uit de buurt, waaronder ook veel senioren. Maar veel klanten, jong en oud, komen ook van verder. Soms rijden ze wel een uur om hier te kunnen eten! Ook voor bedrijfsborrels, verjaardagen, babyshowers en herdenkingen wordt er vaak bij ons gereserveerd.”

Sterk team

Het hele team van PeperZout kwam weer terug na de brand. “We zijn een van de weinige horecazaken zonder personeelstekort. Misschien een beetje geluk, maar geluk dwing je ook af, want wij zorgen voor een goed klimaat binnen ons team. Wie hier komt, gaat niet meer weg. We zijn super blij met ons team, we genieten elke dag met elkaar.”

Zekai weet dat hij in zijn handen mag knijpen met zo’n fijn team. “Het doet me pijn dat veel horecaondernemers deels dicht moeten omdat ze niet genoeg personeel hebben. Ik ben heel blij dat wij dat niet hoeven.”

Toekomst

Er zijn namelijk nog een boel toekomstdromen. “We hopen echt nog door te groeien, maar we gaan hier sowieso niet weg. Misschien een tweede filiaal of een nieuw concept. Maar eerst even genieten van hoe goed het gaat, voordat we een volgende stap gaan zetten.”

PeperZout

PeperZout heeft een diverse kaart van ontbijt tot diner. Er is voor ieder wat wils: van vlees tot vega en vegan en ook keus voor mensen met allergieën. Tip van Zekai: probeer de lokum of Zek’s burger! Of wat dacht je van een uitgebreid Turks ontbijt, pancakes of een verse smoothie om je dag te beginnen? Probeer ook eens de lekkere specialiteiten van de houtskoolgrill of een van de cocktails.

Het restaurant is elke dinsdag tot en met zondag geopend vanaf 9.30 uur. Extra fijn: je kunt gratis parkeren bij het Marsmanplein.

PeperZout

Marsmanplein 218, 2025DV Haarlem

Nu geopend

Meer informatie

PeperZout

Marsmanplein 218, 2025DV Haarlem

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Tijd voor friet! 8 x snackbars in Haarlem”

Tijd voor friet! 8 x snackbars in Haarlem

Ga naar “Dit Haarlemse restaurant verschijnt in de Michelingids van 2023”

Dit Haarlemse restaurant verschijnt in de Michelingids van 2023

mano haarlem michelin 2023
Ga naar “Genieten van een glutenvrije high tea? 4 x hier in Haarlem kan het”

Genieten van een glutenvrije high tea? 4 x hier in Haarlem kan het

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Opbergpoef € 14,99”

Opbergpoef € 14,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Dames- of herenpyjama € 12,99”

Dames- of herenpyjama € 12,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Natuursteenbewerker”

Natuursteenbewerker

 • Swaalf Natuursteen bv
 • Fulltime
Ga naar “Leerkracht Speciaal Onderwijs”

Leerkracht Speciaal Onderwijs

 • Stichting Spaarnesant
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Popronde Haarlem”

Popronde Haarlem

 • 8 oktober 2022
Ga naar “Urban Trail Haarlem”

Urban Trail Haarlem

 • 6 november 2022