De koeien van boer Reijer (22) maken bijzondere melk: ‘Het smaakt weer zoals vroeger’

Aangeboden door Mijn Melk

Drie generaties van familieboerderij Rotgans | Foto via Mijn Melk
Drie generaties van familieboerderij Rotgans | Foto via Mijn Melk

Verse melk direct van een lokale boer geleverd in jouw supermarkt, zonder tussenstop bij een grote melkfabriek. Dat zie je niet vaak meer, maar het kán wel, bewijst boer Reijer Rotgans door zijn samenwerking met Mijn Melk. “Mijn opa staat helemaal achter mijn nieuwe aanpak”, vertelt hij trots.

Reijer is boer in het Noord-Hollandse plaatsje Hippolytushoef. “Onze melkveehouderij is een echt familiebedrijf”, vertelt hij. “Toen ik klein was wilde ik niet per se boer worden, maar je groeit er toch mee op. Als mijn vader in de stallen werkte, viel ik in slaap in de kruiwagen. De interesse bleef er wel, en toen ik eenmaal startte voelde het gelijk goed. Het is mooi dat ik het bedrijf na drie vorige generaties mag voortzetten.”

Gelukkig staat Reijer er niet alleen voor. “Heel de familie helpt mee, zelfs opa. De boerderij blijft zijn passie, dus hij is er nog elke dag. Het is echt wel uniek dat ik elke dag met mijn vader en opa kan werken!”

Dierenwelzijn

Op boerderij Rotgans maken ze gebruik van allemaal slimme snufjes. “Er gaat vrij veel automatisch”, vertelt Reijer. “Door technologie wordt gecheckt hoe het met de koeien gaat en of ze al naar de melkrobot zijn geweest. Ze zijn daarin heel vrij en kunnen naar de melkrobot lopen wanneer ze willen, of juist weer de wei in. Ook het voer wordt automatisch bijgevuld zodat ze nooit iets tekortkomen.”

Lees verder onder de foto >

De koeien van boer Reijer | Foto via Mijn Melk
De koeien van boer Reijer | Foto via Mijn Melk

Onze boerderij wordt het Hilton voor de koeien genoemd

Handig voor Reijer, die innovaties, maar ook heel fijn voor de koeien. “Je merkt het in de stal: wij zijn op bezoek bij de koeien, niet andersom. Ze hebben de ruimte en gaan lekker hun eigen gang. In 2014 hebben we de stal verbouwd voor nog meer comfort. De koeien liggen op waterbedden en er is climate control en een geïsoleerd dak. In een melkveeblad noemden ze onze stal ‘het Hilton voor de koeien’, vertelt Reijer lachend. “Dat is ook waar we hard voor werken.”

Korte keten

“Verder ben ik er trots op dat wij de vierde Mijn Melk-maker in Nederland zijn”, legt Reijer uit. “Door de samenwerking met Mijn Melk kunnen wij onze zuivel direct op de boerderij tot een kant en klaar product verwerken, dat vervolgens door heel Noord-Holland verkocht wordt. Waar de weg van koe tot pak melk normaal misschien wel 20 kilometer lang is, is dat bij ons 20 meter. ” Een kortere keten dus: goed voor het milieu (want veel minder transport) én superlekker.

Nostalgische smaak

“Omdat de melk hierdoor supervers en van hoge kwaliteit is, horen we vaak dat de smaak echt anders en beter is dan reguliere melk”, vertelt Reijer. “Veel oudere mensen vertellen dat onze melk hun doet denken aan de melk van vroeger. Dat wij mensen dat nostalgische gevoel kunnen geven, is gewoon gaaf!”

Transparant

Deze manier van werken geeft Reijer en zijn familie de kans om de boerderij te runnen op hun eigen manier. Zo zorgt een emissiearme vloer ervoor dat er een stuk minder stikstof vrijkomt. “We zijn heel transparant over ons werk, dat vinden consumenten ook fijn. Zij zien direct waar hun melk vandaan komt. Dat ik daardoor het gezicht van het bedrijf ben, vind ik prima. Als ik onze boerderij zo op de kaart kan zetten, is dat het zeker waard!”

Lees verder onder de foto >

Reijer ziet het boerenleven helemaal zitten | Foto via Mijn Melk
Reijer ziet het boerenleven helemaal zitten | Foto via Mijn Melk

Vers en lokaal eten hoeft niet ingewikkeld te zijn

Ook opa Rotgans is hartstikke trots, vertelt Reijer. “Toen ik hem over Mijn Melk vertelde, zei hij direct: dat moet je doen! Hij staat helemaal achter de innovaties die er nu zijn. Hij weet dat de boerderij niet altijd hetzelfde kan blijven en wil dat ook helemaal niet. Ik mocht hem het eerste glas melk uit onze mini-melkfabriek overhandigen, een heel mooi moment.”

Reijer is en blijft boer, besluit hij. “Dit werk doe je niet voor een paar jaartjes, ik zie er echt een toekomst in. Gelukkig ben ik nog jong! Als ik ’s avonds met de ondergaande zon de koeien naar binnen haal, blijft dat magisch. Ik hoop dat mensen er meer op gaan letten of producten vers en lokaal zijn. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, je kunt voor deze producten ook bij de supermarkt terecht.”

De melk van boerderij Rotgans is al te koop bij supermarkten in bijvoorbeeld Hillegom. “Maar we hopen natuurlijk snel op nog veel meer plekken in Noord-Holland in de schappen te liggen”, laat Reijer weten. Houd het dus in de gaten! Hier vind je alle huidige Mijn Melk verkooppunten bij jou in de buurt.

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Feest! Deze Haarlemse zaak wint een ‘Oscar van de horeca’”

Feest! Deze Haarlemse zaak wint een ‘Oscar van de horeca’

cocktailbar taru
Ga naar “Haarlem heeft heel wat frietzaken: dit is het verschil tussen een cafetaria en een snackbar”

Haarlem heeft heel wat frietzaken: dit is het verschil tussen een cafetaria en een snackbar

Ga naar “Doen! Stem op dit restaurant én win een jaar lang gratis sushi”

Doen! Stem op dit restaurant én win een jaar lang gratis sushi

Aangeboden door Kaneda Sushi & Bowls Haarlem

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99”

Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Baliemedewerker”

Baliemedewerker

 • Museum Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp BSO ter Cleeff”

Groepshulp BSO ter Cleeff

 • Op Stoom – Kinderdagverblijf Meerwijk
 • Parttime