Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zet je wandelschoenen klaar! De Nacht van de Vluchteling komt dit jaar naar Haarlem

Aangeboden door Nacht van de Vluchteling 6 mei 2019

Wij Haarlemmers zetten ons natuurlijk graag in voor een goed doel en dat gaan we op zaterdag 15 juni nog eens laten zien. Dan wordt de Nacht van de Vluchteling namelijk in Haarlem georganiseerd. Wie, wat, waar? Wij gaan het je vertellen.

Laten we om te beginnen even uitleggen wat de Nacht van de Vluchteling is en waarom deze wordt georganiseerd. Stichting Vluchteling is een noodhulporganisatie die sinds 1976 wereldwijd hulp biedt aan vluchtelingen, zowel in acute nood als bij langdurige crisissen. Dit jaar wordt voor de tiende keer de Nacht van de Vluchteling gehouden. In deze nacht lopen duizenden mensen door het hele land een bijzondere wandeling. Met deze sponsorloop vragen zij aandacht voor de 68,5 miljoen mensen die op dit moment op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Het geld dat wordt ingezameld met de sponsorloop wordt ingezet om deze mensen te helpen.

De Nacht van de Vluchteling

Hoe zit deze sponsorloop in elkaar? Dat leggen we even uit. Of je nu lang of kort wilt wandelen, iedereen kan meedoen. Er zijn namelijk routes van 10, 20 en 40 kilometer. De routes van 10 en 20 kilometer kun je bijvoorbeeld in Amsterdam lopen. Voor het eerst is er dit jaar ook een route richting Haarlem. Je moet wel een flinke doorzetter zijn, want deze route is 40 kilometer lang. In het holst van de nacht kun jij – samen met andere sportievelingen – deze tocht van Amsterdam naar Haarlem afleggen. Klokslag middernacht, in de nacht van 15 op 16 juni, ga je van start.

Daarom doe je mee

Aan de sponsorloop doen allerlei soorten mensen mee, met allemaal zo hun eigen redenen. Onder de deelnemers is bijvoorbeeld een team leerkrachten van de Internationale Taalklas, een school voor nieuwkomers in Haarlem en omgeving. Eén van hen vertelt: “Dagelijks werken wij met kinderen van over de hele wereld. Sommigen van hen zijn vluchteling. Deze kinderen hebben het geluk dat ze hier nu onderdak, onderwijs en genoeg te eten hebben. Dit geldt helaas niet voor de kinderen die nog in een vluchtelingenkamp zitten onder mindere omstandigheden. Voor hen lopen wij de Nacht van de Vluchteling.”

Niet alleen teams van collega’s, maar ook vriendengroepen hebben zich ingeschreven voor de loop. Zo ook de vriendengroep Ubuntu. Hun motivatie? ”“De verbinding met elkaar is wat ons menselijk maakt. Deze gedachten nemen wij met ons mee tijdens onze 40 km in de Nacht van de Vluchteling.”

Route door Haarlem

Ben jij nieuwsgierig naar de route? Wij nemen hem even met je door. De route start bij de Westergasfabriek in Amsterdam. De wandelaars gaan richting het Amsterdamse Bos en langs de Ringvaart rondom de Haarlemmermeerpolder. Via Zwanenburg en Halfweg, wordt het groene gebied van de Haarlemmerliede gepasseerd. Daar komen de vele honderden lopers Haarlem binnen en wandelen zo langs de Veerplas en de Binnen Spaarne. Uiteindelijk wordt er gefinisht bij stadsstrand de Oerkap. Natuurlijk mag iedereen onderweg een paar keer op adem komen, er worden vier rustpunten ingelast. Eén daarvan is bij Paviljoen Loef in Spaarnwoude.

Tekst gaat verder onder afbeelding 

Stadsstrand de Oerkap | Beeld: Stichting Vluchteling

Schrijf je in!

Vorig jaar waren er 5200 deelnemers die in totaal 1,7 miljoen euro ophaalden. Deze opbrengst ging naar schoon drinkwater, voedsel, medische zorg en andere eerste levensbehoeften voor 100.000 vluchtelingen in Myanmar, Colombia, Jordanië en Ethiopië. Waar de opbrengst dit jaar heen zal gaan, wordt deze zomer bekend gemaakt. Wil jij je ook inzetten voor Stichting Vluchteling én durf jij de tocht aan te gaan? Schrijf je snel in, want het aantal plaatsen is beperkt.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Nacht van de Vluchteling. Meer over Nacht van de Vluchteling ontdekken?

Nacht van de Vluchteling zorg

Geopend09:00 - 18:00

Bekijk meer:zorg