Vind rust in de hectische stad met Stadsklooster Haarlem

Foto Jaap Kroon Fotografie

Haarlem is heel wat mooie kerken rijk, maar kerkbezoek loopt al jaren terug. Tegelijkertijd zijn veel mensen wel op zoek naar spiritualiteit, rust in een hectisch bestaan of een gevoel van verbondenheid. Functies die de kerk van oudsher vervulde. Stadsklooster Haarlem springt in dat gat door op meerdere, bijzondere plekken door de stad activiteiten te bieden voor een moment van bezinning, zonder dat dit aan een religie verbonden is.

De pijlers stilte, aandacht en schoonheid staan hierbij centraal. We gaan in gesprek met programmamaker Judith van der Wildt en communicatiemedewerker Noortje Meulenkamp om horen die dat eruit kan zien.

Een moment van bezinning

We ontmoeten Judith en Noortje in hun kantoor aan de oude Groenmarkt. Met de Grote of St. Bavokerk in hun rug en de stad voor hun neus, staat deze plek symbool voor het snijvlak waarop Stadsklooster Haarlem zich begeeft. Het initiatief is vijf jaar geleden genomen door Stichting Kerk Zonder Grenzen. Zij begon met het aanbieden van stiltemeditaties in de St. Bavokerk. In de loop der tijd zijn er meer kerken en bijzondere locaties aangesloten. Judith: “ Het is het idee van een kerk als plek waar je gewoon even binnen kunt lopen voor bezinning, los van een dienst. Een plek waar de deuren openstaan en iedereen welkom is om even tot zichzelf te komen.”

Verkennen en verdiepen

Afgelopen jaar is Stadsklooster Haarlem begonnen met een uitgebreider programma. Zo kan je naast stiltemeditaties bijvoorbeeld deelnemen aan schrijfmeditaties. Een professionele docent neemt je in dit geval mee in een aantal schrijfopdrachten waarbij je leert vanuit je intuïtie te schrijven en te reflecteren op je leven. Bij elke activiteit kan je starten met een verkennende sessie en verder gaan met een verdiepende cursus.

Ligt mediteren je niet zo? Je kunt ook meelopen met de kloosterwandelingen waarbij je meer leert over de historie van Haarlem, of de stilteconcerten bezoeken. Uiteraard maken de muzikanten hierbij wel muziek, maar er wordt tussendoor niet geklapt of gejoeld, waardoor je het concert op een heel andere manier beleeft. Maak je liever zelf muziek, dan kan je ervoor kiezen om bij volle maan mantra’s in een kerk te zingen. Daarnaast start er komend voorjaar een filosofiereeks over ‘denkgereedschap’ en een spirituele kring. Klik hier voor een overzicht van de programmering.

Iets voor jou?

Judith: “Met het Stadsklooster willen we een verbindende factor zijn in stad. Daarom vinden we het belangrijk om de ticketprijzen zo laag mogelijk te houden. We merken het publiek dat op de activiteiten afkomt super open is. Het is heel bijzonder om te zien dat mensen in hun eentje binnenlopen en met echte vrienden de deur weer uitgaan. Bij bijvoorbeeld een stiltemeditatie is het juist weer makkelijk om in en uit te lopen zonder het gesprek met mensen aan te hoeven gaan, heel vrijblijvend.” Noortje vult aan: “Onze doelgroep is heel divers, van verschillende leeftijden en afkomst. Het is zowel geschikt voor mensen die gewoon eenmalig iets willen uitproberen als voor mensen die meer de diepte in willen gaan. Overkoepelend is de wens om een stukje kloosterleven in de stad te ervaren.”

Een locatie met inspiratie

Het programma blijft in beweging, er worden regelmatig nieuwe activiteiten toegevoegd. Ook de zoektocht naar bijzondere locaties gaat door. Judith: “We willen niet zomaar een zaal huren, maar echt een samenwerking opzetten met een locatie die voor inspiratie zorgt. We willen uitbreiden naar buiten het centrum en andere gebouwen dan kerken toevoegen. We zijn als kleine organisatie super wendbaar en kunnen snel inspelen op de actualiteit, dus locaties zijn ook van harte welkom om zich bij ons te melden.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Voor de Haarlemse casanova’s: liefdevolle tips voor Valentijnsdag”

Voor de Haarlemse casanova’s: liefdevolle tips voor Valentijnsdag

Valentijnsdag haarlem
Ga naar “Studente Sanne is enthousiast over het Nova College: ervaar op de open dag waarom”

Studente Sanne is enthousiast over het Nova College: ervaar op de open dag waarom

Aangeboden door Nova College

Ga naar “Leuk! Schalkwijk krijgt een eigen theaterfestival (en je betaalt maar klein prijsje)”

Leuk! Schalkwijk krijgt een eigen theaterfestival (en je betaalt maar klein prijsje)

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Alle Perla pads 36 stuks van € 9,98 voor € 4,99”

Alle Perla pads 36 stuks van € 9,98 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Visstoof met prei tomaat € 1,19”

Visstoof met prei tomaat € 1,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “sloggi 3-pack slips € 13,99”

sloggi 3-pack slips € 13,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis”

JUMBO GOUDSE OF WAPENAER 30+ OF 35+ KAAS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.”

Vacature van Allround Administrateur (36 uur) bij Joh. Enschedé in Haarlem.

 • Employment Services
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker Housekeeping en Ontbijt”

Medewerker Housekeeping en Ontbijt

 • Stayokay Haarlem
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Gluren bij de Buren”

Gluren bij de Buren

 • 5 februari 2023