Uniek! In dit 300 jaar oude buitenhuis mag je alles aanraken

Aangeboden door Hendrick de Keyser Monumenten

Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid is een van de museumwoningen van Hendrick de Keyser Monumenten die je kunt bezoeken dichtbij Haarlem
Buitenplaats Beeckestijn

Wanneer je over de A22 rijdt, heb je waarschijnlijk geen idee dat je langs een bijzondere buitenplaats komt. Op nog geen tien minuten rijden vanaf Haarlem vind je Buitenplaats Beeckestijn. In dit buitenhuis ervaar je de grandeur en weelde van de oude bewoners en mag je alles aanraken!

Buitenplaats Beeckestijn was vroeger een van de vele buitens van rijke Amsterdamse kooplieden en regenten zoals de familie Corver, Trip en Boreel. Zij bouwden in de zeventiende eeuw buitenplaatsen met parkachtige tuinen om de drukke, vieze en stinkende stad in de zomermaanden te ontvluchten.

Nu zijn er nog maar weinig buitenverblijven open die grotendeels authentiek zijn. In dit monumentale landhuis in Velsen-Zuid kun je je voor even de bewoner of regent voelen en teruggaan in de tijd.

Imposante entree

Wanneer je het huis binnenloopt, zie je als eerste de centrale hal. De witte muren, plafonds met bijzondere gipsreliëfs en marmeren vloer maken zeker indruk op je, maar het meest opvallende is het uitzicht. Vanuit de centrale hal heb je uitzicht over de twee kilometer lange tuin. Een zichtas heet zo’n uitzicht en dat is uniek voor buitenplaatsen van toen.

Lees verder onder de foto’s >

Foto’s: Arjan Bronkhorst

Aanraken mag

In elke van de zeven kamers vind je een andere inrichting. Geniet van prachtige details zoals bijvoorbeeld het vogeltjesbehang in de oude kinderkamer, het bijzondere stucwerk en de fraai gedekte tafel met het bijzondere tafelstuk. Schuif aan tafel in de gezellige historische keuken en wandel van daaruit via de glazen deuren naar de bijzondere collectie aangelegde tuinen.

Twee stijlkamers zijn ingericht als expositieruimte. Hierin wordt het bijzondere verhaal verteld van over hoe het buitenverblijf uiteindelijk is gered bij de aanleg van het Noordzeekanaal. Beeckestijn was namelijk bijna verloren gegaan in het water.

Kies je eigen route

Overal kom je zitjes, banken en vensterbanken tegen. Hier kun je even kunt zitten en de bijzondere schilderijen en voorwerpen bewonderen.

Je hoeft geen speciale route te volgen om alles te weten te komen over Beeckestijn. Wil je dus nog een keertje kijken in de eetzaal of ronddwalen in de keuken? Dat kan. De ruime tijdsloten zorgen ervoor dat je in alle rust kunt rondkijken en het huis kunt beleven. Speciaal voor kinderen is er een speurkleurplaat waarmee ze op hun eigen manier alles ontdekken.

Kijk je ogen uit

Loop vooral ook even de trap op naar boven. Verbaas je over het mooie hemelbed waarin men destijds half zittend sliep en bekijk het fraaie originele Empire-meubilair.

Fun fact: Beeckestijn was te zien in de dramaserie Het Jaar van Fortuyn, waar het het Catshuis moest voorstellen.

Lees verder onder de foto’s >

Foto’s: Arjan Bronkhorst

Lagen geschiedenis

Het huidige hoofdhuis is tussen 1716 en 1721 gebouwd, maar de geschiedenis van de buitenplaats gaat terug naar de vijftiende eeuw. Dat zie je goed door het hele huis heen. Misschien ontdek jij muurwerk en balklagen van deze voorgangers.

Ook de tuinen zijn heel speciaal. Het landgoed heeft een bijzondere collectie tuinen, die voor Nederlandse begrippen uniek is. Zowel vanwege de omvang als de stijl en versieringen. Een aantal blikvangers zijn de kruidentuin, de slingerende slangenmuur, de bloemenwaaier en de schulpvijver met fontein. 

De buitenplaats bezoeken

Je vindt Buitenplaats Beeckestijn aan de Rijksweg 134 in Velsen-Zuid op een kleine tien minuten rijden vanaf Haarlem. Het buitenhuis is eigendom van Hendrick de Keyser Monumenten. Het is een van de 13 museumhuizen van Hendrick de Keyser die je kunt bezoeken.

Een ticket voor Buitenplaats Beeckestijn voor volwassenen kost 6 euro, jongeren tussen 12 en 26 jaar betalen 5 euro en kinderen mogen gratis naar binnen. Er zijn ook verschillende abonnementen waarmee je gratis naar binnen mag, zoals de Vriendenloterij VIP-KAART en de Rembrandtkaart.

Wil je je helemaal onderdompelen in de pracht en praal van vroeger? Maak dan een afspraak voor een rondleiding met een deskundige gids. Kijk voor de mogelijkheden op de website. In het koetshuis op de buitenplaats kun je lunchen of dineren. Of combineer je bezoek aan Buitenplaats Beeckestijn met een bezoek aan Huis Barnaart in hartje Haarlem.

Beeckestijn is ook beschikbaar voor evenementen. Heb je interesse in trouwen, een fotoshoot of vergaderen op deze buitenplaats? Neem contact op met Hendrick de Keyser Monumenten.

Hendrick de Keyser Monumenten

Herengracht 172, 1016 BP Amsterdam

Meer informatie

Hendrick de Keyser Monumenten

Herengracht 172, 1016 BP Amsterdam

Meer informatie

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Deze gratis activiteiten zijn er in Haarlem te doen tijdens het Weekend van de Wetenschap”

Deze gratis activiteiten zijn er in Haarlem te doen tijdens het Weekend van de Wetenschap

Ga naar “Vinyl-liefhebber? Kom naar deze nieuwe muziekavond in de Spaarnwouderstraat”

Vinyl-liefhebber? Kom naar deze nieuwe muziekavond in de Spaarnwouderstraat

vinyl haarlem
Ga naar “Genieten van een glutenvrije high tea? 4 x hier in Haarlem kan het”

Genieten van een glutenvrije high tea? 4 x hier in Haarlem kan het

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99”

GORDIJN van € 17,99 voor € 12,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Dames- of herenpyjama € 12,99”

Dames- of herenpyjama € 12,99

  • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

  • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Bijzettafel van € 11,95 voor € 11,95”

Bijzettafel van € 11,95 voor € 11,95

  • Geldig t/m 27 september 2022

Vacatures

Ga naar “Natuursteenbewerker”

Natuursteenbewerker

  • Swaalf Natuursteen bv
  • Fulltime

Agenda

Ga naar “Popronde Haarlem”

Popronde Haarlem

  • 8 oktober 2022
Ga naar “Urban Trail Haarlem”

Urban Trail Haarlem

  • 6 november 2022