Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Muzikaal theaterstuk Immens laat je lachen, dansen én nadenken

Aangeboden door Theater Utrecht 20 september 2019

Wat krijg je als je toneel, muziek, humor en filosofie bij elkaar brengt? Een onvergetelijke theatervoorstelling die niet alleen héél leuk is, maar je ook nog eens aan het denken zet. Voor de muziektheatersolo Immens van gezelschap ‘Theater Utrecht’ lieten regisseur Casper Vandeputte en acteur Vincent van der Valk zich inspireren door het gedachtegoed van filosoof Friedrich Nietzsche. “Als je gewoon toneel maar saai vindt, mag je deze verrassende voorstelling begin oktober in Haarlem absoluut niet missen”, aldus Casper.

Actueler dan ooit

Bestaat er één waarheid, of is deze voor iedereen anders? En stel dat er niet één waarheid is: haalt dit dan niet alle kaders weg waarbinnen we ons leven leiden? Het zijn kwesties waar Fritz, ‘geest van Nietzsche’ en de hoofdpersoon in Immens, mee worstelt. In een wereld waarin fake news overal lijkt te zijn en politieke berichtgeving steeds meer verdeeldheid creëert, besluit Fritz om écht eerlijk te zijn – zelfs als dat zorgt voor ongemakkelijke situaties.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Foto: ® Julian Maiwald
Foto: ® Julian Maiwald

Een grapje hier, een liedje daar

‘Maar eh… is er tussen al dat gefilosofeer door ook tijd voor wat luchtigheid?’ Jazeker! Naast de ideeën van Nietzsche spelen ook muziek en humor een belangrijke rol in de voorstelling. Fritz is, net als Nietzsche vroeger, groot muziekliefhebber en dat zie je zeker terug. Vincent vertolkt de rol van Fritz en componeerde daarnaast de muziek, die varieert van klassiek tot ‘funky elektro’. Extra bijzonder: Vincent wordt bijgestaan door een dertigkoppig (!) koor. Kippenvel!

Een van de koorleden is Laura van den Berg. Zij raadt iedereen aan om naar de voorstelling te komen. “Ook als je geen kennis hebt van filosofie is Immens een hele goede, humoristische en tóch diepgravende voorstelling. Het blijft een genot om Vincent iedere avond weer in Fritz te zien veranderen.”

‘Je hebt dit nog nooit eerder meegemaakt’

Ook als je niet vaak in het theater komt, mag je deze verrassende voorstelling absoluut niet missen! Er wordt gegrapt, gedanst, gezongen, gepraat, gehuild en meer. Bovendien is de voorstelling toegankelijk voor iedereen, van jong tot oud. “Iedereen die zich weleens afvraagt wat we nu aan het doen zijn met z’n allen, zal iets met de voorstelling kunnen”, aldus Vincent. “Nietzsche zei ooit dat alles perspectief is. In dit tijdperk waarin geen waarheid meer heilig is, is dat actueler dan ooit. Misschien dat Immens daarom wel zo kan raken.”

De voorstelling Immens van Theater Utrecht wordt op 4 en 5 oktober om 20.30 uur opgevoerd in de Toneelschuur in Haarlem (Lange Begijnestraat 9). Wil je erbij zijn? Via de oranje button hieronder ga je naar de website waar je tickets bestelt en meer informatie leest. Deze bijdrage wordt je aangeboden door Theater Utrecht. Meer over Theater Utrecht ontdekken?

Theater Utrecht


Hoefijzerstraat 10, Utrecht