Marijke (63) is dove stadsgids in Haarlem: ‘Door je zintuigen te gebruiken, onthoud je beter’

Stadswandeling Haarlem
Foto: Marijke Scheffener

Marijke Scheffener (63), woont al 36 jaar in Haarlem en is docent Nederlandse Gebarentaal aan de Universiteit van Amsterdam. Twee jaar geleden is ze gevraagd door Stichting Oren en Ogen tekort om stadsgids te worden. Wij spraken Marijke over de zintuigelijke stadswandelingen. “Bij elke stadswandeling is niks leuker dan een aantal gebaren leren aan de deelnemers.”

Marijke begon vorig jaar, in de zomer van 2021, twee keer per maand met de zintuigelijke stadswandelingen. Tijdens de stadswandeling vertelt zij over slavernij. Marijke: “Ik vond het werk van stadsgidsen al jaren interessant en ging altijd mee met verschillende rondleidingen. In Nederland, maar ook in het buitenland. Om die reden wilde ik zelf ook rondleidingen geven en verhalen delen over geschiedenis.”

Zien, ruiken, proeven en voelen

Tijdens de stadswandeling met Marijke mag je verschillende dingen proeven, bekijken en voelen. Marijke: “Door je zintuigen in te zetten leer je meer en onthoud je ook beter. Dat is leuker dan steeds alleen maar te lopen en te luisteren.”

Deelnemers die kunnen horen, krijgen tijdens een deel van de rondleiding oordoppen van mij.

Marijke Scheffener

Marijke geeft een voorbeeld van grote evenementen op de Grote Markt. Denk aan Bevrijdingsdag of Koningsdag. “Deelnemers die kunnen horen, krijgen tijdens een deel van de rondleiding oordoppen van mij om het geluid te dempen. Ze mogen dan even op de Grote Markt lopen met een opgeblazen ballon in hun hand. Via de trillingen in de ballon kunnen ze het geluid voelen. Daarna komen ze terug bij elkaar en bespreken ze hun ervaringen. Vaak vinden ze de stilte heerlijk en konden ze de trillingen van de ballon goed voelen. Eén iemand vertelde ook dat diegene zich buitengesloten voelde. Daarna kan ik vanuit mijn eigen ervaring als dove vertellen. De deelnemers beseffen hierdoor beter hoe het leven zou zijn zonder geluid.”

Slavernij

Marijke: “Het onderwerp slavernij wordt de laatste tijd steeds vaker besproken. Ik dacht bij dit onderwerp eerst altijd aan Amsterdam. Aan die indrukwekkende panden die deze stad door het slavernijverleden heeft. Haarlem was er echter ook bij betrokken, dat wist ik eerst helemaal niet. Daarom vind ik het belangrijk om ook deze geschiedenis van Haarlem met deelnemers te delen.”

Bewustwording

Gebarentaal is heel beeldend en door een stadswandeling te maken met een dove stadsgids, is dat goed zichtbaar. Marijke: “Ik wil zorgen voor meer bewustwording van kennis over doofheid. Bij elke stadswandeling is niks leuker dan een aantal gebaren leren aan de deelnemers. Ik leer ze bijvoorbeeld een aantal gebaren die bij de wandeling aansluiten, zoals de gebaren voor lawaai, stil, leuk en interessant. Omdat niet iedereen de Nederlandse Gebarentaal (NGT) kent, neem ik een tolk NGT mee.”

Aanmelden zintuigelijke stadswandeling

Lijkt een stadswandeling met Marijke door Haarlem je leuk? Van 3 t/m 8 oktober vindt de Week van de Toegankelijkheid plaats. Meld je aan voor de stadswandeling met Marijke van 7 oktober om 11.00 uur.

Meer informatie over Stichting Oren en Ogen tekort.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Ontdek Haarlemse parels tijdens deze stadswandeling mét verhalenverteller”

Ontdek Haarlemse parels tijdens deze stadswandeling mét verhalenverteller

Ga naar “Kerstmarkt 2022 in Haarlem: alles wat je wil weten”

Kerstmarkt 2022 in Haarlem: alles wat je wil weten

Ga naar “Bijzonder: in het Frans Hals Museum waan je je in een club”

Bijzonder: in het Frans Hals Museum waan je je in een club

Aangeboden door Frans Hals Museum – Hal

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46”

Blond Amsterdam Holland Glorie servies van € 9,95 voor € 7,46

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99”

Happy Socks van € 7,98 voor € 3,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022

Vacatures

Ga naar “Baliemedewerker”

Baliemedewerker

 • Museum Haarlem
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Groepshulp BSO ter Cleeff”

Groepshulp BSO ter Cleeff

 • Op Stoom – Kinderdagverblijf Meerwijk
 • Parttime