Haarlem Culinair 2019: alles wat je wilt weten

Door Dominique Michiels 20 juni 2019

Op 1, 2, 3 en 4 augustus 2019 wordt de Grote Markt weer omgetoverd tot een groot culinair festijn. Tijdens Haarlem Culinair kun je bij verschillende restaurants hapjes proeven en een borrel drinken. Voor alle foodies van Haarlem één van de hoogtepunten van het jaar.

Dit jaar is het de 25ste editie van Haarlem Culinair. Een jubilieum dus. Op de website lezen wij: Haarlem zal nog lang sterretjes zien van al het gastronomische geweld. Dat belooft wat!

Restaurants

Ieder editie doen er weer een aantal restaurants mee aan Haarlem Culinair. Zij krijgen tijdens het evenement een eigen plek op de Grote Markt waar bezoekers dan langs kunnen gaan om gerechtjes van dit restaurant te proeven. Dit keer doen de volgende restaurants mee:

Nieuw dit jaar

Vanwege het jubileum is er deze editie een speciaal Lavazza-terras waar je op sterrenniveau bij Ratouille kunt eten. Vertelt organisator Henny Leeflang ons. “Deze keer is er ook visueel vermaak, zoals straattheater en wellicht nog een speciaal optreden op donderdagavond. Er is elke dag een dj, maar verder blijft het vooral een foodfestival en geen muziekfestival.” Lees hier meer:

3 x dit is nieuw op Haarlem Culinair 2019

Van 1 tot en met 4 augustus is het weer tijd voor Haarlem Culinair. Het is de 25ste keer dat het cul...

Openingstijden

Dit zijn de openingstijden van Haarlem Culinair:

  • Donderdag 1 augustus: 17.00 uur – 23.00 uur
  • Vrijdag 2 augustus: 13.00 uur – 23.00 uur
  • Zaterdag 3 augustus: 13.00 uur – 23.00 uur
  • Zondag 4 augustus: 13.00 – 22.00 uur

Kosten

In 2019 is de entree wederom gratis. Er wordt niet gewerkt met munten. Je betaalt bij het restaurant zelf voor de gerechten of drankjes. Wat de kosten daarvan zijn verschilt per restaurant, zij bepalen hun eigen prijzen. Er is ook een algemene bar waar je drinken kunt kopen ook daar betaal je met contant geld of pin.

Smulpaap

Ieder jaar wordt er ook een prijs uitgereikt tijdens Haarlem Culinair. Een jury proeft bij ieder restaurant de wijn-spijs combinaties en kiest een winnaar en mag zich de Smulpaap van die editie noemen. In 2017 was de winnaar Brick.

Haarlem Culinair

Benieuwd hoe Haarlem Culinair in Haarlem is ontstaan? Het begon in 1995 met het vieren van 750 jaar bestaan van Haarlem. Dat beviel zo goed dat Haarlem Culinair besloot jaarlijks terug te keren. Inmiddels zijn we 25 jaar verder en vieren we dit culinaire spektakel nog steeds op de Grote Markt. Wij spraken met dé grondlegger van Haarlem Culinair:

Henny Leeflang is de grondlegger van Haarlem Culinair: ‘Het begon ooit met één tent op de Oude Groenmarkt’

In Haarlem houden we van lekker eten en dus ook van Haarlem Culinair. Dit jaar wordt het evenement a...

Lees ook

Lekker bezig! Haarlem is uitgeroepen tot Gastronomische Hoofdstad van Nederland

Wij Haarlemmers weten natuurlijk als geen ander hoe gastronomisch onze stad is. Op donderdag 10 janu...

7 x deze Haarlemse restaurants vind je in de nieuwe Lekker500

Het is weer zover! De nieuwe Lekker500 voor 2019 is uit. Welke Haarlemse restaurants kun je er deze ...

5 x hier scoor je de lekkerste chocola van Haarlem

Is jouw moeder gek op chocola? Dat komt goed uit. Want het is bijna Moederdag én onze gastredacteur ...

Pizzatime! 9 x hier kun je een lekkere pizza eten in Haarlem

Wij Haarlemmers zijn dol op lekker eten. En gelukkig zijn er genoeg restaurants in Haarlem om een ha...

6 x plekken voor een lekkere high tea in Haarlem

Niets gezelliger dan met je vriendin(nen), moeder, oma of hele familie aan de high-tea. Vind je niet...

7 x plekken om lekker te ontbijten in het centrum van Haarlem

Wij zijn best tevreden met ons bakje yoghurt en muesli die we onszelf voorschotelen iedere ochtend, ...
Eten restaurant Haarlem

Lekker vega! 5 x vegetarische restaurants in Haarlem

Wanneer je als volwassene één week geen vlees eet, bespaar je: 130 liter water, 76 kilometer autorij...
meneer frans haarlem

9 x plekken om lekker te lunchen in Haarlem

Haarlem barst van de restaurantjes waar je terecht kunt voor een lekkere lunch. Wij kunnen zelf vaak...