Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Geen zin in huiswerk? Met deze tips is het voor pubers een fluitje van een cent

Aangeboden door Lyceo Haarlem 7 januari 2020

Na een lange schooldag is huiswerk maken niet het eerste waar pubers aan denken. Eerst even nieuwe vlogs bekijken of appjes versturen… En jij maar zeuren dat ze moeten beginnen. Vanaf 2020 hoeft dat niet meer, want huiswerkbegeleider Lyceo heeft een paar superhandige tips voor effectief werken. Deze zijn gebaseerd op de Lyceo ‘Leren Leren methode’ en je moet ze zeker even aan je kind laten lezen!

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Een goede werkplek

law school finals GIF

Een fijne werkplek is opgeruimd, goed verlicht en niet te warm of te koud. Zorg dat je alles bij de hand hebt: schoolboeken, rekenmachine, atlas en een kopje thee. Scheelt je weer een hoop zoeken en je kunt lekker blijven zitten!

Overzicht, overzicht, overzicht

studying GIF

Overzicht geeft rust en je ziet meteen wat het belangrijkste is. Begin daarom altijd bij het begin en met de belangrijke taken. Topidee: maak een planning en beschrijf daarin niet alleen wat je moet doen, maar ook wanneer je het gaat doen, hoe je het gaat doen en hoeveel tijd je er aan gaat besteden. Zo heb je ook nog eens tijd om de eerdere (belangrijke) stof te herhalen, zodat het beter in je hoofd blijft zitten. Voor een Schriftelijke Overhoring (SO) is het handig minimaal twee herhaalmomenten in te plannen, voor een proefwerk of tentamen minimaal drie.

Hak de stof in stukjes

studying short circuit GIF

Superhandig bij het plannen: de stof in stukjes hakken. En nee, je bent niet aan het koken! Voor grote toetsen moet je vaak ontzettend veel leren, maar dat lukt niet in één keer. Daarom is het goed om de hoofdstukken te bekijken en vervolgens onder te verdelen in tijdsblokken van 45 tot 60 minuten. Iedere dag leer je een blok en klaar is Kees!

Blijf doelen stellen

work student as homework grades GIF

Als je jezelf dagelijks een doel stelt, ga je sneller vooruit en ben je een stuk gemotiveerder. Maar ook doelen voor de lange termijn zijn belangrijk: een voldoende voor wiskunde op je rapport zou heel mooi zijn. Toch?

Markeer steeds twee zinnen

Vind je het lastig om hoofd- en bijzaken te bepalen? Maak dan eens een kopie van de tekst en streep de belangrijkste zinnen aan. Een goede oefening: in elke alinea mag je maximaal twee zinnen markeren. Zo leer je direct wat écht belangrijk is en wat dus de hoofdzaken zijn.

Maak er een leuke opdracht van

studying carnie wilson GIF by The New Celebrity Apprentice

Leren is nou eenmaal een werkwoord: je moet er iets voor doen en alleen doorlezen werkt voor de meeste kinderen helaas niet. Ga dus met de stof aan de slag. Maak bijvoorbeeld een mindmap, samenvatting, verzin ezelsbruggetjes of maak er een liedje van. Zo verwerk je het beter en is het ook nog eens leuk om er mee aan de slag te gaan!

Altijd even terugkijken

victorious damon wayans GIF by Lethal Weapon

Hoewel plannen voor de toekomst heel belangrijk is, moet je ook af en toe even bedenken wat je allemaal al hebt gedaan. Wat ging goed? Wat kan beter? De antwoorden op deze vragen kun je gebruiken om het de volgende keer anders (of precies hetzelfde!) te doen.

Nog veel meer tips

Behoefte aan nog meer tips of wil je weten wat je als ouder het beste kunt doen? Lyceo is dé plek voor huiswerkbegeleiding, bijles, examentraining én basisschoolbegeleiding. Annemiek en Daniëlle staan voor je klaar! Je kunt contact opnemen via onderstaande button.

Foto: indebuurt Haarlem

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Lyceo Haarlem. Meer over Lyceo Haarlem ontdekken?

Lyceo Haarlem opleidingen

Gesloten08:00 - 20:00

Lorentzplein 25R, Haarlem

Bekijk meer:opleidingen
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶