Haarlem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is waarom zoveel Haarlemmers in de herfst naar Apeldoorn gaan

Aangeboden door Apeldoorn Marketing 7 september 2020

De Veluwe is in de herfst een geliefde bestemming voor een dagje weg of vakantie onder Haarlemmers. Logisch, want je vind er ongerepte natuur, wild, uitzonderlijk goede restaurants en een schat aan culturele hoogtepunten. In het hart van dit alles vind je Apeldoorn, liefkozend de ‘hoofdstad van de Veluwe’ genoemd. In en rondom de binnenstad kun je terecht voor cultuur, architectuur, fijne cafés, restaurant en winkels. Direct buiten de stad zijn de prachtige bossen en uitgestrekte natuurgebieden. Al onze tips voor een bezoek aan Apeldoorn dit najaar op een rijtje:

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Cultuur in de stad

Apeldoorn kent een rijk cultuur-historisch erfgoed, maar ook het moderne culturele aanbod heeft Apeldoorn in de wijde omgeving op de kaart gezet. Het contrast tussen een eeuwenoud paleis en een hypermodern museum bijvoorbeeld zou niet groter kunnen zijn, en dat is precies wat Apeldoorn zo mooi maakt!

Paleis Het Loo

Paleis Het Loo en Apeldoorn zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het paleis is dé plek waar de Oranjes 300 jaar lang woonden. Op dit moment ondergaat het paleis een grondige
metamorfose en is het dicht voor het publiek, maar de spectaculaire paleistuinen zijn tot en met eind september 2020 open voor bezoek.

Dwaal door de barokke tuinen, langs Delfts aardewerk, sinaasappelbomen en vier imposante sculpturen naar ontwerp van architect Daniel Libeskind. Hongerig? Combineer je bezoek met een lunch of vorstelijke high tea in de vernieuwde Prins Hendrik Garage. Dit grand café vind je naast de hoofdingang. Aanrader!

Een scherp contrast met de strak onderhouden tuinen is Kroondomein het Loo, het grote stuk natuur dat bij het paleis horen. Voor een wilder stukje natuur ben je hier de rest van de middag precies op de goede plek.

 

CODA

In het centrum van Apeldoorn vind je CODA Museum. Het museum is gespecialiseerd in moderne en hedendaagse kunst, waarbij de nadruk ligt op de thema’s papier en sieraden. Dit najaar staat het werk van beeldhouwer Tirzo Martha, winnaar van de Wilhelminaring, en de expositie over Ado-speelgoed centraal. Na je bezoek is het goed toeven in het nieuwe CODA Café, waar een kop koffie en een stuk huisgemaakte taart op je wacht.

Orpheus en GIGANT

Een dag vol natuur en cultuur in stijl afsluiten? Dat doe je dit najaar in theater Orpheus in Apeldoorn. Van klassieke concerten tot cabaret en theatercolleges, gelukkig kunnen we in het nieuwe theaterseizoen weer volop (en veilig) genieten van mooie voorstellingen. Liever wegdromen in het filmhuis? GIGANT vertoont de mooiste Europese drama’s en komedies, bijzondere documentaires en parels uit alle hoeken van de wereld.

Apeldoorn Marketing
Foto: CODA

De Veluwe

Geen mooiere plek in het najaar dan De Veluwe gehuld in herfstkleuren, mist en een laaghangende zon. En het lijkt wel of ook Apeldoorn en haar omliggende dorpen iets magisch krijgen in dit seizoen. Ooit vanuit het Aardhuis in Hoog Soeren een wandelroute gelopen bijvoorbeeld? De kans om wild te spotten is groot! Radio Kootwijk en het Kootwijkerzand moeten uiteraard op je herfst-to-do-lijst en voor een bezoekje aan dorpen als Loenen, Beekbergen, Hoenderloo, Klarenbeek en Lieren is de herfst het perfecte moment. Maar de plek die in het najaar het meest bruist van leven is wel het Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Vijfduizend hectare bos, heidevelden en zandverstuiving. Het Nationale Park De Hoge Veluwe is één van de grootste en mooiste natuurparken in Nederland. Pak een witte parkfiets of trek je wandelschoenen aan en waag je aan de ruim 40 kilometer aan fietspad en de talloze wandelpaden.

Bestemming? Het ondergrondse Museonder bijvoorbeeld, favoriet onder de jongste bezoekers. Het Park Paviljoen, waar je uitrust met een kop warme chocolademelk en waar je verse hertenbiefstuk eet. Het Jachthuis Sint Hubertus, een indrukwekkend buitenverblijf ontworpen door Hendrikus Petrus Berlage. Of het Kröller-Müller Museum, in het hart van het park. Alleen al de Van Gogh-verzameling (de op een na grootste ter wereld) en werken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan zijn een bezoek waard. Maar de herfst is ook het moment om de fantastische beeldentuin van het museum te bezoeken.

Het Kröller-Müller Museum

Gezellige binnenstad

Winkelen, lekker eten, musea, kunst en theater; Apeldoorn heeft alles voor de bourgondische cultuurliefhebber. Loop op een zonnige dag eens een rondje door de binnenstad. De architectuur in het centrum van Apeldoorn wordt gekenmerkt door de talloze Jugendstil-gevels. De gevels van veel winkels en woningen in Apeldoorn zijn nog versierd met gracieus gestileerde planten en bloemen en vogels uit de periode 1890 tot 1914.

Apeldoorn Marketing

Is het een druilerige najaarsdag? Gebruik de dag om je garderobe aan te vullen in een van de bekende winkelketens in de Hoofdstraat van Apeldoorn. Of neem juist een kijkje in de wat exclusievere winkelstraatjes als de Korenpassage, de Korenstraat, de Marktstraat en de Beekstraat.

Tip: Ontdek in een half uur bijzondere achterliggende verhalen over kunstwerken in de Apeldoornse binnenstad. Wat is bijvoorbeeld het verhaal achter het dansende Hert & Jager in het Beekpark? En waarom staat er een buste van Admiraal van Kinsbergen op het terras van het Stadscafé? Download de storywalk-app en scan de QR-code bij ACEC in de Roggestraat 44. Lees hier meer.

Apeldoorn Marketing

Apeldoorn en de oorlog

De Tweede Wereldoorlog heeft zijn sporen achtergelaten in Apeldoorn. De stad werd op 17 april 1945 na heel wat bewogen jaren bevrijd door Canadese militairen. De gratis Canadian Walk audiotour door Apeldoorn is een indrukwekkende wandelroute door en langs de oorlogsgeschiedenis van Apeldoorn. De audiotour start bij het bevrijdingsmonument ‘Man met twee Hoeden’ aan de Loolaan en eindigt bij het nieuwe kunstwerk ‘Boom der Vrijheid’ aan de Paslaan in de binnenstad. Langs de route liggen 26 maple leaf-tegels, die allemaal hun eigen stukje Apeldoornse geschiedenis vertellen.

Tip: Ooit in Loenen geweest? In dit dorp vlakbij Apeldoorn vind je Nationaal Ereveld Loenen, een begraafplaats met meer dan 3900 oorlogsslachtoffers. Het ereveld wijkt qua ontwerp af van andere erevelden omdat het geen lange rijen kruisen bevat, maar liggende stenen langs slingerende bospaden.

canadian walk tegel 1

Arrangementen

Handig! In Apeldoorn zijn er verschillende arrangementen te boeken die natuur en cultuur optimaal aanvullen. Kijk op uitinapeldoorn.nl/arrangementen/cultuur voor meer informatie.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Apeldoorn Marketing. Meer over Apeldoorn Marketing ontdekken?

Lees ook

Ren je rot: SuperHero Kidsrun op 12 en 13 september in Haarlem

Leuk om te doen! Schrijf je in voor deze familieactiviteit: de SuperHero Kidsrun bij de Haarlemse At...

Leuk: je kan het Haarlemse stadhuis bezoeken tijdens de Open Monumentendagen

Waarschijnlijk ben je er al ontelbare keren langsgefietst of gelopen: het Haarlemse stadhuis. Maar b...

De stad ontvluchten: 7 x terrassen in de natuur bij Haarlem

We zijn natuurlijk hartstikke verwend in Haarlem met zoveel horecagelegenheden en bijbehorende terra...

Uit volle borst: 5 x liedjes over Haarlem

Liedjes zingen over onze mooie stad, dat voel je je toch wel op en top Haarlemmer. Wist je dat er aa...

La Place opent na half jaar weer de deuren in Haarlem en dit is er veranderd

Na maanden dicht te zijn geweest kun je vanaf gisteren weer terecht bij La Place Dreefzicht in Haarl...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶