Advertentie wordt geladen…

Ben jij een échte mug? Test je kennis over Haarlem met onze indebuurt quiz

De feestdagen zijn voorbij, het is buiten grijs en grauw en Nederland is nog in lock down. Je zou voor minder triestig worden. Daar willen wij snel verandering inbrengen met onze indebuurt quiz! Dus zet je webcam aan en speel het met je vrienden, of gewoon lekker in je eentje.

Advertentie wordt geladen…
Advertentie wordt geladen…

We hebben 15 vragen voor jullie bedacht over Haarlem. De vragen zijn zeer uiteenlopend dus je zal er vast wel eentje goed hebben! Op de pagina na iedere vraag vind je het antwoord. Succes!

Advertentie wordt geladen…
Advertentie wordt geladen…

Vraag 1

Wat is het hoogste gebouw van Haarlem?

  • A. De Grote of Sint-Bavokerk
  • B. De zendmast
  • C. Kathedrale basiliek Sint Bavo

Antwoord B: de zendmast

Dit was misschien een inkoppertje, maar de zendmast aan de Hofmanweg in de Waarderpolder is met zijn 140 meter (149 meter met mast) het hoogste gebouw van Haarlem. Op de tweede plaats komt de Grote of Sint-Bavokerk met 76 meter en de Basiliek is ‘slechts’ 55 meter hoog.

Vraag 2

Tot welk jaar werd de watertoren in Overveen gebruikt voor het water in Haarlem?

  • A. 1987
  • B. 1995
  • C. 2002

Antwoord C: 2002

De watertoren in (bijna) vol ornaat | Foto: indebuurt haarlem

Je gelooft het misschien niet, maar tot 2002 werd de watertoren van Overveen gebruikt voor het water van Haarlem. Walter Oosterom, boswachter bij PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland weet alles over de watertoren. Lees onderstaand artikel maar én check het uitzicht vanaf de toren!

  • Mysterie opgelost: dit is het uitzicht vanaf de Overveense watertoren

    Okay, echt een mysterie is het niet, maar het is wel spectaculair: het uitzicht vanaf de Overveense watertoren. Deze bijzondere...

Vraag 3

Hoeveel inwoners had Haarlem op 1 december 2020?

  • A. 162.754
  • B. 162.902
  • C. 163.005

Antwoord A: 162.754

Fietser op de kruisstraat | Foto: indebuurt Haarlem

Op 1 december 2020 telde Haarlem 162.754 inwoners. Dat waren er 148 minder dan op 1 januari 2020.

Vraag 4

Hoeveel straten telt Haarlem?

  • A. 1.543
  • B. 1.641
  • C. 1.658

Antwoord B: 1.641

Borden in de Oude Groenmarkt waar niet gefietst mag worden | foto: indebuurt Haarlem

Haarlem telt in totaal 1.641 straten. Daarvan hebben er verschillende bijzondere namen. Wij zochten van verschillende straatnamen uit wat ze eigenlijk betekenen. Hieronder vind je een van die artikelen.

  • Joh! 9 x wonderlijke Haarlemse straatnamen uitgelegd

    Haarlem is een schitterende stad met schitterende straten die schitterende namen dragen… Althans, sommige toch. Er zijn namelijk ook genoeg...

Vraag 5

We blijven even bij het stratenplan van Haarlem: hoeveel letters telt de kortste straatnaam van Haarlem?

  • A. 3 letters
  • B. 4 letters
  • C. 5 letters

Antwoord B: 4 letters

Straatnaambordje met de kortste Haarlemse straatnaam | Foto: indebuurt Haarlem

Baan: dat is de kortste straatnaam van Haarlem. En zoals je ziet telt die naam slechts 4 letters.

Vraag 6

Wie was de eerste burgemeester van Haarlem?

  • A. Ysbrand van Schooten
  • B. Gerrit van Warmont
  • C. Jan van Berkenrode

Antwoord C: Jan van Berkenrode

Burgemeester Jos Wienen van Haarlem | Foto: gemeente Haarlem

Nee, het is niet Jan van Berkenrode op de foto, maar Jos Wienen: de huidige burgemeester van Haarlem. Maar zijn allereerste voorganger was Jan van Berkenrode. Hij was in het jaar 1375 de eerste burgemeester van Haarlem.
Ysbrand van Schooten en Gerrit van Warmont waren respectievelijk burgemeesters van Haarlem in het jaar 1454 en 1514. Beide heren waren trouwens meerdere keren burgemeester van de Spaarnestad.

Vraag 7

Hoe lang is de rivier het Spaarne (ongeveer)?

  • A. 5 kilometer
  • B. 10 kilometer
  • C. 15 kilometer

Antwoord B: 10 kilometer

Teylers Museum aan het Spaarne | Foto: indebuurt Haarlem

Het Spaarne is ongeveer 10,5 kilometer lang. De bron van de rivier ligt in gemeente Haarlemmermeer tegenover het historisch gemaal Cruquis. Aan het einde mondt het Spaarne uit in het IJ. Waarschijnlijk is de naam Spaarne afgeleid van ‘Spier’ dat riet betekent.

Vraag 8

Hoe lang heeft Haarlem al stadsrechten?

  • A. 725 jaar
  • B. 750 jaar
  • C. 775 jaar

Antwoord C: 775 jaar

Haarlemse vlag | Foto: indebuurt Haarlem

Op 23 november 2020 vierde Haarlem haar 775 verjaardag als stad. Op 23 november 1245 kreeg Haarlem van graaf Willem II stadsrechten. Helaas vielen in het jubileumjaar veel geplande activiteiten door het coronavirus in het water.

Vraag 9

Welk nummer met onze stadsnaam in de titel werd een regelrechte internet-hit in 2013?

  • A. Harlem Dance
  • B. Harlem Boogie
  • C. Harlem Shake

Antwoord C: The Harlem Shake

Ken jij deze nog? Of stond je tussen deze vrolijke menigte? Hoe dan ook, het juiste antwoord is de Harlem Shake.

Vraag 10

Welke bekende Nederlandse voetballer heeft een straat in Haarlem?

  • A. Kick Smit
  • B. Wim Kieft
  • C. Ruud Gullit

Antwoord A: Kick Smit

Kick Smit | Foto: wikipedia

Kick Smit speelde in 1934 zijn eerste wedstrijd voor Haarlem. Daarnaast debuteerde hij in hetzelfde jaar in het Nederlands elftal tegen België. Hij maakte meteen 3 goals. In totaal speelde hij 29 keer voor Oranje en haalde hij met H.F.C. Haarlem in 1946 de landstitel. Met deze prestaties heeft hij wel een straatnaam verdiend! Ruud Gullit en Wim Kieft zijn overigens ook geen onbekenden in Haarlem…

  • Goal! 5 x voetballers die onlosmakelijk met Haarlem verbonden zijn

    Voetbal is op dit moment de belangrijkste bijzaak van de wereld, want Nederland speelt weer een wedstrijd tijdens dit EK....

Vraag 11

Hoe oud is de Amsterdamse Poort (ongeveer)?

  • A. 600 jaar
  • B. 500 jaar
  • C. 400 jaar

Antwoord A: 600 jaar

Amsterdamse Poort | Foto: indebuurt Haarlem

Jazeker, de Amsterdamse Poort dateert vanuit eind 14e, begin 15e eeuw. Daarmee is de poort zo’n 600 jaar oud. De poort staat aan het einde van de oude route van Amsterdam naar Haarlem.

Vraag 12

Met welke Duitse stad heeft Haarlem een zusterband?

  • A. München
  • B. Osnabrück
  • C. Trier

Antwoord B: Osnabrück

Huizen in Osnabrück | Foto: verkeersbureaus.info

Het antwoord is Osnabrück. Sinds 1962 hebben Haarlem en Osnabrück een stedenband. Sterker nog, een keer per jaar wordt er in mei in de Duitse stad een heuse Haarlem Tag gehouden!

Vraag 12

Haarlem is niet de hoofdstad van de provincie Noord-Holland

  • A. Waar
  • B. Niet waar

Antwoord B: Niet waar

Kantoor provincie Noord-Holland aan het Houtplein | Foto: indebuurt Haarlem

Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland en niet, zoals nog veel Nederlanders denken, Amsterdam. Hoewel dat niet veel gescheeld heeft. Hoe dat is gelopen kun je hier lezen, maar de conclusie is dat sinds augustus 1841 Haarlem de hoofdstad van onze provincie is.

Vraag 13

Hoe heette het beekje dat in vroeger tijden door het centrum van Haarlem liep?

  • A. De Groene Beek
  • B. De Boterbeek
  • C. De Haarlemse Beek

Antwoord C: De Haarlemse Beek

De voormalige Haarlemse beek kwam hier in het Spaarne | Foto: indebuurt Haarlem

Vroeger, maar dan ook echt heel lang geleden, liep er een beekje door het centrum van Haarlem. De uitgang naar het Spaarne is nog altijd te zien ter hoogte van de Damstraat. Wil je er iets meer over weten? Check dan onderstaande video van Yorick Coolen.

  • Het Haarlemse groen door de ogen van Yorick Coolen: de Haarlemse beek

    De geboren en getogen Yorick Coolen (26) schreef het boek Natuurlijk Haarlem en verzorgde samen met zijn vader Eric Coolen...

Vraag 14

Welke bekende Hollywood acteur heeft op station Haarlem een scene opgenomen?

  • A. George Clooney
  • B. Brad Pitt
  • C. Matt Damon
  • D. Alle drie

Antwoord D: alle drie

Jazeker, George Clooney, Brad Pitt én Matt Damon hebben stappen gezet op de perrons van Haarlem Station. Voor de film Ocean’s Twelve streken de acteurs neer in Amsterdam, maar deden ook Haarlem aan om scene’s op te nemen op het station. Helaas staan ze in de film zogezegd op Amsterdam Centraal en wordt ons mooie Haarlem niet genoemd…

Vraag 15

Welk record heeft de Haarlemmerhout op haar naam staan?

  • A. Het is het oudste stadsbos van Nederland
  • B. Het is het grootste stadsbos van Nederland
  • C. Het kreeg de eerste kinderboerderij van Nederland

Antwoord A: Het is het oudste stadsbos van Nederland

Foto: indebuurt Haarlem

De Haarlemmerhout is het oudste stadsbos van Nederland. Vroeger maakte het deel uit van een groter bos (Holtland) en werd verschillende keren gekapt, maar in 1584 werd de Hout bij Vlooienveld en de Hertenkamp herplant en in 1603 werd de Grote Hout herplant. Weet je dat ook weer als je de volgende keer door de Hout struint. O ja, de kinderboerderij werd trouwens pas in 1985 geopend.

  • Toen in: 11 x plezier door de jaren heen in de Haarlemmerhout

    Wist je dat de Haarlemmerhout het oudste stadsbos van Nederland is? Je kan je dus wel voorstellen dat er heel...

Dat was ‘m!

Dat was de quiz, hoeveel vragen had jij er goed? Als je naar aanleiding van deze quiz nog leuke suggesties hebt, een mysterie dat je graag ontrafelt wilt zien of opmerkingen hebt, mail ons gerust!

Heb je deze artikelen ook al gelezen?

Winactie

Win tickets voor een pretpark naar keuze

Dit wil je! Win tickets voor de Efteling, Walibi of ander pretpark naar keuze

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “12 x de leukste uitjes voor deze zomervakantie (mét korting!)”

12 x de leukste uitjes voor deze zomervakantie (mét korting!)

Aangeboden door Leukstetickets.nl

Ga naar “Overdekte terrassen in Haarlem: hier zit je heerlijk ondanks de regen”

Overdekte terrassen in Haarlem: hier zit je heerlijk ondanks de regen

Overdekt terras overdekte terrassen Haarlem Van Beinum
Ga naar “Vakantietip voor vechters: leef je lekker uit op deze bokszakken in de buitenlucht”

Vakantietip voor vechters: leef je lekker uit op deze bokszakken in de buitenlucht

In onze gids

Ga naar “Wallet Pizza”

Wallet Pizza

  • Zijlstraat 35
  • Pizzeria's
  • 12:30 - 21:30
Wallet Pizza | foto: indebuurt Haarlem

Nu geopend

Ga naar “Restaurant Moustique”

Restaurant Moustique

  • Oude Groenmarkt 8
  • Restaurants en horeca
  • 12:00 - 00:00

Nu geopend

Ga naar “Mano”

Mano

  • Bakenessergracht 109
  • Restaurants en horeca
  • 17:00 - 22:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “25% korting op superleuke handgemaakte kaarten”

25% korting op superleuke handgemaakte kaarten

  • Blijfabriek
  • Geldig t/m 22 augustus 2021

Topper

Ga naar “jurk € 30,00”

jurk € 30,00

  • HEMA
  • Geldig t/m 1 augustus 2021
Ga naar “Fauteuil Clay van € 289 voor € 144,50”

Fauteuil Clay van € 289 voor € 144,50

  • Leen Bakker
  • Geldig t/m 1 augustus 2021
Ga naar “Pringles mini’s tray € 5,00”

Pringles mini’s tray € 5,00

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 8 augustus 2021
Ga naar “Alle Douwe Egberts 4 stuks, 35% korting”

Alle Douwe Egberts 4 stuks, 35% korting

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 31 juli 2021

Vacatures

Ga naar “Verzuimcoördinator / Casemanager – 24 uur per week – Zorggroep Reinalda”

Verzuimcoördinator / Casemanager – 24 uur per week – Zorggroep Reinalda

  • Zorggroep Reinalda
  • Parttime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

  • Randstad
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Communicatie-adviseur”

Communicatie-adviseur

  • La Plume Media
  • Parttime
Ga naar “Serviceagent/ medewerker relatiebeheer”

Serviceagent/ medewerker relatiebeheer

  • Olympia
  • Fulltime
Ga naar “medewerker Klantenservice”

medewerker Klantenservice

  • Elan Wonen
  • Fulltime/Parttime